ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονόδρομος απέναντι στην Τουρκία η ενεργητική εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δείχνουν ότι η Τουρκία στριμώχτηκε με εμάς», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου – «Η επίλυση του Μακεδονικού μας δείχνει τον τρόπο επίλυσης και των ελληνοτουρκικών», τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης

fonirodopis.gr

Εκδήλωση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας με κεντρικούς ομιλητές την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και το μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Δανέλλη, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

Οι ομιλητές στάθηκαν στην οξυμένη, όπως την χαρακτήρισαν, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και την οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τους ίδιους, η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ενεργητική εξωτερική πολιτική, παρόμοια με αυτή που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι με πολιτική αδράνειας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πολλή μεγάλη σημασία στη Θράκη, η οποία έχει τεράστιο ιστορικό και εθνικό βάρος για όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε να συζητήσουμε για τα ελληνοτουρκικά, να θέσουμε τις βάσεις για το πώς έχει η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, πως είχαμε δει εμείς την εξωτερική πολιτική, πως προσπαθήσαμε να έχουμε μία ενεργητική πολιτική κλείνοντας εκκρεμότητες όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και μη επιτρέποντας αναθεωρητικές πολιτικές στα βόρεια σύνορα μας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε οξυμένη κατάσταση πολύ περισσότερο σήμερα από άλλες περιόδους. Από το 2016, από το πραξικόπημα και μετά, άλλαζε συνεχώς η πολιτική του Ερντογάν με μία όξυνση της ρητορικής του και όχι μόνο. Εμείς είχαμε διαβλέψει ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο από πλευράς της Τουρκίας αλλάζει προς αναθεωρητική σκοπιά, γι’ αυτό θέλαμε με μια ενεργητική πολιτική να κλείσουμε εκκρεμότητες. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση να είναι πυλώνας σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά η Σία Αναγνωστοπούλου.

Η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεώρησε από κεκτημένη ταχύτητα ή αδράνεια ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο μειωμένης έντασης».

«Εμείς πιέζουμε την κυβέρνηση χωρίς σε καμία περίπτωση να μπαίνουμε σε πατριδοκάπηλους και εθνικιστικούς ανταγωνιστικούς, όπως το ζήσαμε εμείς, κάνουμε κριτική και θέλουμε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου η οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «εθνικιστική πολιτική του Τσίπρα» είπε πως «δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που προσπαθεί να κάνει, να σπείρει διχόνοια λέγοντας ότι αυτοί είναι πατριώτες ενώ οι άλλοι όχι. Πάντως δείχνει ότι κάπου στριμώχτηκε με την κυβέρνηση μας».

Η επίλυση του Μακεδονικού και η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να είναι «οδηγός» και για τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη.

«Η ενεργητική πολιτική είναι μονόδρομος για μια σωστή εξωτερική πολιτική. Η εποχή της αδράνειας δεν μας οδηγεί πουθενά και γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Προφανώς, στην αντιμετώπιση ενός δύστροπου γείτονα απαιτείται μια ισχυρή άμυνα, να δημιουργούνται ισχυρές συμμαχίες αλλά και το διεθνές δίκαιο μας επιβάλλει να πάρουμε πρωτοβουλίες διαλόγου, συνεννόησης. Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοθεί με τον καλύτερο τρόπο με την επίλυση του Μακεδονικού χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος. Η επίλυση του Μακεδονικού μας δείχνει τον τρόπο επίλυσης και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων», τόνισε το μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ