ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτου: «Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό οι μάσκες έπεσαν»

Κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΦΚΑ Ροδόπης λόγω υποστελέχωσης και λήξης των συμβάσεων των νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ – «Επιλογές της σημερινής κυβέρνησης η στήριξη των λίγων και ισχυρών εις βάρος των πολλών και οικονομικά αδύναμων», τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης

fonirodopis.gr

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)  στην Κομοτηνή για το ασφαλιστικό και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με την κατάθεση του σχεδίου Νόμου για το ασφαλιστικό οι μάσκες έπεσαν. Οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο κος Μητσοτάκης διαψεύδονται. Είχαν υποσχεθεί αυξήσεις στους συνταξιούχους, ενώ 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μειώσεις των συντάξεών τους. Είχαν υποσχεθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και αντί αυτού 9 στους 10 επαγγελματίες θα δουν αύξηση των εισφορών τους με βάση την επαναφορά στις κλίμακες. Υποσχέθηκαν ότι θα αντικαταστήσουν με μηχανισμό υποστήριξης την 13η σύνταξη που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί κατάργησαν με Νόμο, όμως πρόκειται για εμπαιγμό γιατί δεν προβλέπουν τίποτα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ πρόβλεψαν μείωση κατά 200 εκ. ευρώ των δαπανών του ΕΦΚΑ στον προϋπολογισμό του 2020. Λανσάρουν ως νέες κοινωνικές ρυθμίσεις τις μειωμένες εισφορές στις εργαζόμενες μητέρες ή το πιο ευνοϊκό καθεστώς για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ρυθμίσεις που οι ίδιοι είχαν καταργήσει στο αρχικό προσχέδιο και κάτω από την κατακραυγή τις επανέφεραν χωρίς να ντρέπονται και τις εμφανίζουν ως νέες ρυθμίσεις. Για όσους ακόμη έχουν αμφιβολίες η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης είναι η στήριξη των λίγων και ισχυρών εις βάρος των πολλών και οικονομικά αδύναμων, στην προκειμένη περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ελευθέρων επαγγελματιών».

Καμία δέσμευση του Υπουργού Εργασίας για στελέχωσή του ΕΦΚΑ Ροδόπης

Απαντώντας ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για τον ΕΦΚΑ Ροδόπης, που λόγω της υποστελέχωσης και της λήξης των συμβάσεων των νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ θα βρεθεί στο τέλος του μήνα σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο εργασιών και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της περιοχής, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ΕΦΚΑ Ροδόπης.

«Ο υπουργός δεν κάνει καμία αναφορά στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ Ροδόπης και παραπέμπει γενικά σε αποφάσεις της διοίκησης, ότι θα προσλάβει 290 υπαλλήλους για ολόκληρη τη χώρα. Επίσης ισχυρίζεται  ότι θα επιλύσει το πρόβλημα με την ανακατανομή των μόνιμων υπαλλήλων που προβλέπονται από το οργανόγραμμα, αλλά και με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Ισχυρισμοί που δεν απαντούν στις άμεσες ανάγκες για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και μεταθέτουν ένα άμεσο πρόβλημα στο μέλλον.   

Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνέπειες της μη ανανέωσης του προγράμματος  νέων επιστημόνων θα γίνουν άμεσα αισθητές στον ΕΦΚΑ Ροδόπης, καθώς αυτοί διαθέτουν αυξημένα προσόντα και εξειδίκευση. Προειδοποιούμε τον υπουργό ότι ο ΕΦΚΑ Ροδόπης θα καταρρεύσει και καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», επισημαίνει ο Βουλευτής Ροδόπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ