ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το επετειακό σήμα για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης παρουσίασε ο Δήμος Κομοτηνής

Σχεδιασμένο από τον Κομοτηναίο καλλιτέχνη Γιώργο Παπαλεξάνδρου – Στις 25 Φλεβάρη ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις με το φύτεμα 100 πλατανιών στα σχολεία της πόλης – «Ελάτε να γιορτάσουμε αντάμα, έτσι όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαό», είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης ο οποίος προανήγγειλε ανέγερση επετειακού μνημείου

fonirodopis.gr

Το επίσημο σήμα του για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωση της εθνικό κορμό παρουσίασε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κύτταρο ο Δήμος Κομοτηνής.

Το επετειακό λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Κομοτηναίο καλλιτέχνη Γιώργο Παπαλεξάνδρου, γιο του Παναγιώτη Παπαλεξάνδρου ο οποίος φιλοτέχνησε τον Θράκα Ιππέα, σύμβολο του Δήμου Κομοτηνής.

«Ο σχεδιασμός του λογοτύπου εκτός από ιδιαίτερη τιμή είναι μία μεγάλη πρόκληση και ένα προσωπικό στοίχημα. Η προσέγγιση του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αίσθηση ευθύνης» δήλωσε ο κ. Παπαλεξάνδρου.

«Η συμπαγής φόρμα όπου οι αριθμοί με έντονη γραμματοσειρά μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ενιαίο σχήμα, μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό κοινής πορείας και αρμονικής συνύπαρξης, ένα σχήμα κάτω από το οποίο ήχοι, γεύσεις και αρώματα συνθέτουν το ψηφιδωτό που ονομάζεται Κομοτηνή. Αυτό το σχήμα αποτέλεσε τον καμβά πάνω στον οποίον δημιουργήθηκε το skyline, η κορυφογραμμή της πόλης μας μέσα από την επιλογή ιστορικών μνημείων και εμβληματικών κτιρίων.

Ο χρωματικός κώδικας αποτελεί μια αναφορά στο γαλάζιο του ουρανού και στο πράσινο της γης. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός brand, το οποίο θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το κάνουν αναγνωρισίμο και ταυτόχρονα θα προσδιορίζουν το προφίλ της πόλης στο σημείο 100, στο σήμερα. Ένα λογότυπο το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει ταυτότητα όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αλλά και το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το κάθε προϊόν σε ένα συλλεκτικό προϊόν», τόνισε ο Κομοτηναίος καλλιτέχνης επεξηγώντας τη φιλοσοφία πάνω στην οποία «χτίστηκε» το λογότυπο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής για τις επετειακές εκδηλώσεις, Σοφία Μενεσελίδου, στάθηκε στην εθελοντική συνεισφορά φορέων, Συλλόγων και απλών πολιτών που δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις ενώ εξήρε ιδιαίτερα τον Γιώργο Παπαλεξάνδρου για τη συνεισφορά του.

«Από την πρώτη στιγμή φορείς, Σύλλογοι, μεμονωμένοι πολίτες έδωσαν το ενεργό παρών και δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων μας αποδεικνύοντας ότι η διασφάλιση της μνήμης είναι υπόθεση των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου, ένας νέος συμπολίτης μας με σπουδές στην ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών της Χάβρης της Γαλλίας ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση του να συνδράμει στους εορτασμούς. ‘’Όπως αντικρίζω με συγκίνηση τον ζωγραφικό πίνακα του πατέρα μου, του Παναγιώτη Παπαλεξάνδρου, που απεικονίζει το έμβλημα του Δήμου, τον Θράκα Ιππέα, έτσι θα ήθελα κι εγώ να χαρακτώ με τη δουλειά μου στη συλλογική μνήμη της πόλης μας’’. Και δεν αρκέστηκε μόνο στο σχεδιασμό αλλά επιμελήθηκε και μια ολιγόλεπτη ταινία όπου μέσα από 100 φωτογραφίες σκιαγραφείται η ιστορία της Κομοτηνής στο διάβα του χώρου και του χρόνου», σημείωσε η κ. Μενεσελίδου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στον χαιρετισμό του προανήγγειλε ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων την έκδοση λευκώματος, επετειακού γραμματοσήμου αλλά και την ανέγερση μνημείου καλώντας όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν το επίσημο λογότυπο του Δήμου Κομοτηνής και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ώστε «να γιορτάσουμε αντάμα, όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαό».

«Είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα κατά την οποία ο Δήμος Κομοτηνής κηρύσσει την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ελευθερίας του. 100 χρόνια αγώνων και προσπαθειών για να στεριώσει η ελευθερία και η προκοπή του τόπου μας. Όλοι μαζί αρμονικά και ειρηνικά σφυρηλατήσαμε την πρόοδο της Θράκης μας και του Δήμου μας. Όλοι μαζί πορευτήκαμε με σύμπνοια και οράματα για μια πατρίδα ελεύθερη, οικονομικά και αναπτυξιακά δυνατή και θωρακισμένη. Μια πατρίδα που θα στηρίζεται στην ιστορία της, που θα παίρνει δύναμη και κουράγιο από τα διδάγματα των ιστορικών διαδρομών των προγόνων της και θα προχωράει με έμπνευση και δυναμισμό στο παρόν και στο μέλλον.

Ως Δήμος Κομοτηνής αποφασίσαμε να γιορτάσουμε πανηγυρικά την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων με χορούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα αλλά και με την έκδοση λευκώματος, επετειακού γραμματοσήμου και την ανέγερση μνημείου. Αυτή η συμβολική συμπλήρωση των 100 χρόνων θέλουμε να γίνει αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας έφεραν εδώ. Σας καλούμε όλους να υιοθετήσετε το επετειακό μας σήμα.

Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ιστοσελίδα όπου θα ανακοινώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις. Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 25 Φεβρουαρίου και τις 28 Μαρτίου. Στις 25 Φεβρουαρίου θα φυτέψουμε 100 πλατάνια αφιερωμένα στην επέτειο μας. Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαίρης Κοσμίδου. 100 πλατάνια θα φυτευτούν στις αυλές των σχολείων μας από τον Δήμαρχο, την κ. Κοσμίδου, μαθητές και καθηγητές. Τα δύο πρώτα θα φυτευτούν συμβολικά στην αυλή της Τσανακλείου Σχολής.

Στις 28 Μαρτίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις με τέσσερις Συλλόγους της πόλης, τους Ηπειρώτες, τους Σαρακατσάνους, τους Καππαδόκες και τους Θράκες και σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ θα στήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής έναν μεγάλο χορό. Σας καλούμε όλους. Ελάτε να γιορτάσουμε αντάμα, έτσι όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαό», δήλωσε ο Γιάννης Γκαράνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ