ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κείμενο για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το υπέγραψε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού – «Καθήκον της Πολιτείας και της Διεθνούς Κοινότητας να το προστατέψουν», αναφέρεται στο κείμενο του «Κύκλου Προσωπικοτήτων»

fonirodopis.gr

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα (10/2) τη Μαρώνεια προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, έγινε ο πρώτος πολίτης που υπέγραψε το κείμενο υποστήριξης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το κείμενο του «Κύκλου Προσωπικοτήτων»:

«Το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας αποτελεί ένα εμβληματικό μνημειακό κληροδότημα οικουμενικής κληρονομιάς, οι αξίες του οποίου είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η εξαιρετική, μοναδική και αναντικατάστατη παγκόσμια αξία του, η πολιτιστική και φυσική σπουδαιότητα του υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και εμπνέουν τις παρούσες και μελλοντικές γενιές. Καθήκον της Πολιτείας αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι να προστατέψουν, να συντηρήσουν και να αναδείξουν το θέατρο και να το θωρακίσουν από την φθορά του χρόνου και καταστροφές».

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, δήλωσε:

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Βιώνουμε σήμερα, ατομικά και συλλογικά, μια ιστορική στιγμή για το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή και για την περιφέρεια μας αλλά και για τη χώρα μας.

Σήμερα στην ουσία συγκροτείται ο κύκλος των προσωπικοτήτων που με τις υπογραφές, τις ιδέες τους και τη στήριξή τους θα αναδείξουν την τεράστια αξία και σημασία του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας.

Θα το αναδείξουν ως μνημείο της οικουμένης που χρειάζεται καθολική προστασία και αξιοποίηση για να μεταμορφωθεί σε επίκεντρο του αρχαίου δράματος, της παιδείας, της ιστορίας, του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού τουρισμού.

Κύριε Πρόεδρε, Με τη δική σας εμπνευσμένη συμπαράσταση, την βοήθεια και επιστημονική τεκμηρίωση  της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κυρίας Χρύσας Καραδήμα, διεκδικούμε  να γίνει η ένταξη του Θεάτρου στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μίας οραματικής πρότασης που Εσείς μας υποδείξατε και σας ανήκει.

Γι’ αυτό Κύριε Πρόεδρε η πρώτη υπογραφή  θα είναι η δική σας για να δίνει διαχρονικό κύρος και προοπτική στην πρωτοβουλία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ