ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης για ελληνοτουρκικά: «Βιώνουμε την κρισιμότερη συγκυρία από το 1974»

«Για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση» – «Ο Ερντογάν είναι χαρισματικός ηγέτης όμως είναι λάθος η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Νιώθω ότι μέσα του ανταγωνίζεται τον Κεμάλ και αυτή η έξαρση μεγαλείου σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που έχει είναι κακός σύμβουλος»

Ως την κρισιμότερη συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά από το 1974 χαρακτήρισε την τωρινή περίοδο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα που  πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή η Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (Ε.Ο.Π.Ε) και το Νεανικό Τμήμα αυτού (Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε).

Ο Βουλευτής Ροδόπης χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν «χαρισματικό ηγέτη που έχει κάνει πολλά πράγματα για το λαό του», θεωρώντας όμως πως είναι στρατηγικό λάθος η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και ο εναγκαλισμός της με το ακραίο Ισλάμ, πολιτική για την οποία όπως είπε επέδρασε καταλυτικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος «επηρέασε αρνητικά τον προσανατολισμό της γείτονος μετατρέποντας την από ευρωπαϊκή δύναμη σε αναθεωρητική δύναμη».

Παράλληλα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στάθηκε και στην ανθρώπινη πλευρά του Τούρκου προέδρου για τον οποίον επεσήμανε πως «ήταν άλλος άνθρωπος πριν το πραξικόπημα». «Νιώθω ότι μέσα του ανταγωνίζεται τον Κεμάλ. Προσπαθεί να περάσει στον λαό του την αντίληψη ότι αυτός είναι πιο μεγάλος από τον Κεμάλ, ότι ο Κεμάλ συρρίκνωσε την Τουρκία ενώ αυτός την ξανακάνει μεγάλη. Και ξέρετε, αυτή η έξαρση μεγαλείου συνδυασμένη με την ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική», επεσήμανε ο Βουλευτής Ροδόπης.

Ο Βουλευτής Ροδόπης μίλησε επιπλέον για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, για το νέο κανάλι που επιδιώκει να ανοίξει ο Ερντογάν στην Ανατολική Θράκη και το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της γείτονος με τις μεγάλες δυνάμεις, καθώς και για τις βασικές διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα τόνισε ότι ακολουθεί μεν τα τελευταία χρόνια ένα δόγμα με συνέπεια, επενδύοντας στη σύγχρονη αποτρεπτική της δύναμη, όμως για να είμαστε ως χώρα αποτελεσματικοί χρειάζεται εθνική συνεννόηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, δεν μπορούμε πάνω σε αυτό το πεδίο να λύνουμε τις μικροπολιτικές μας διαφορές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του Ευριπίδη Στυλιανίδη:

«Η συγκεκριμένη συγκυρία που βιώνουμε είναι η κρισιμότερη για τον προσδιορισμό του ρόλου μας αλλά και των σχέσεων στη γειτονιά μας από το 1974 και μετά. Για μένα είναι ακόμα και από τις περιόδους του 1986 και του 1996 στα Ίμια διότι από τον τρόπο που η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν θα προσδιοριστεί η ισορροπία δυνάμεων αλλά και οι κανόνες που διέπουν την περιοχή για τα επόμενα 50 χρόνια. Υπό αυτή την έννοια είναι ευχής έργο να υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές νηφαλιότητα, ορθολογισμός και απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Ο αείμνηστος Καραμανλής κάποτε έλεγε ότι οι διαφορές λύνονται με τρεις τρόπους. Ο ένας είναι ο διάλογος, ο δεύτερος είναι η επιδιαιτησία  και ο τρίτος είναι ο πόλεμος. Κανείς δεν θέλει να φτάσει στο τρίτο στάδιο.

Κατά τη γνώμη μου για να μπορέσουμε να συλλάβουμε το πλέγμα των σχέσεων που διαμορφώνεται στην περιοχή πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση των προσανατολισμών των δύο κρατών που θα αναφερθούμε αλλά και του ρόλου που πρέπει να παίξει η δυτική συμμαχία.

Ήμουν αυτός που φιλοξένησε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή όταν ήταν ταμπού ένας πρωθυπουργός της Τουρκίας να επισκέπτεται την Ελλάδα και εκείνη η επίσκεψη θεωρήθηκε επιτυχής και αμοιβαία επωφελής. Γέννησε τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, πολλαπλασίασε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών και μετέτρεψε τις δύο μειονότητες, τη θρησκευτική της Θράκης και την εθνική της Κωνσταντινούπολης, σε γέφυρα πραγματικής φιλίας και συνεργασίας.

Εκτιμώ ότι η στροφή που σημείωσε η Τουρκία όσον αφορά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό τα προηγούμενα χρόνια ζημίωσε τις διμερείς σχέσεις και πιστεύω ότι ήταν καταλυτική η επίδραση σε αυτή τη στροφή του Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος επηρέασε αρνητικά τον προσανατολισμό της γείτονος μετατρέποντας την από ευρωπαϊκή δύναμη σε αναθεωρητική δύναμη. Η Τουρκία μπήκε στη λογική να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη αναθωρητικού τύπου.

Έτσι λοιπόν η πολιτική μηδενικών προβλημάτων θα έλεγα ότι έγινε πολιτική προβλημάτων. Χάλασε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, έκανε εμπλοκές στη Συρία, απομακρύνθηκε από τις σχέσεις με τα περισσότερα αραβικά κράτη και κάπως κλονίστηκε η σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Επεδίωξε να γίνει συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων και να δείξει ότι μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, κλόνισε όμως αυτό το οποίο είχε κατακτήσει ως μεγάλη χώρα.

Δημιούργησε μία σχέση με τη Ρωσία η οποία δεν ξέρω αν είναι στρατηγική ή τακτική και νιώθοντας ως περιφερειακή δύναμη φυλακισμένη στη γεωγραφία και στο στάτους που δημιουργεί το διεθνές δίκαιο επεδίωξε μία έντεχνη ένταση για να διμεροποιήσει το διεθνές ζήτημα με την Ελλάδα και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα καινούριο δίκαιο κατά όπως την βολεύει.

Η ένταση της γείτονος αποβλέπει στο να μπορέσει οδηγώντας σε μια κορύφωση να κάτσει με την Ελλάδα σε ένα τραπέζι για να τα βρει χωρίς όμως πλαίσιο κανόνων όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές δίκαιο. Οι βασικές μας διαφωνίες με την Τουρκία είναι δύο. Η μία είναι οι κανόνες με τους οποίους θα επιλύσουμε τις διαφορές μας και η άλλη είναι η ατζέντα των διαφορών όπου η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι η μοναδική νόμιμη διαφορά, με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ενώ η τουρκική πλευρά επιδιώκει να διευρύνει αυτήν την ατζέντα προσπαθώντας να βάλει το FIR Αθηνών, τις γκρίζες ζώνες, ακόμα και το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Την ίδια ώρα βεβαίως που καταγγέλλει την Ελλάδα για παρανομία στο θέμα εξοπλισμού των νησιών η ίδια έχει παρανομήσει επανειλημμένα και στην παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του ’50 και του ’60 και στο καθεστώς αυτονομίας της Ίμβρου και Τενέδου που δεν έγινε σεβαστό στην πράξη και ουσιαστικά παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης και στην υπόθεση της Κύπρου έχουμε παράνομη εισβολή και κατοχή.

Εάν θελήσουμε να μπούμε σε ένα συντεταγμένο διάλογο με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου έχουμε δύο ζητήματα τα οποία πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν. Τι θα συζητήσουμε και με βάση ποιους κανόνες.

Είναι καθοριστική η εξέλιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Πάντοτε κυρίαρχος παράγοντας ήταν οι ΗΠΑ και η συνύπαρξη μας στο ΝΑΤΟ και πάντοτε το ΝΑΤΟ για να μη γίνει μέρος του προβλήματος έλεγε βρείτε τα. Φαίνεται ότι αμερικανικός παράγοντας είναι ενοχλημένος τελευταία από την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και όσον αφορά τα εξοπλιστικά της γείτονος και μια σειρά από κοινές δράσεις. Ωστόσο υπάρχει ένα λεπτό ζήτημα που θα προσδιορίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι το νέο κανάλι που επιδιώκει να ανοίξει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Συνθήκη του Μοντρέ μαζί με τα Στενά είναι πλέον ιστορία.

Το νέο κανάλι αν κατασκευαστεί επειδή θα ξεκινάει από τουρκικά ύδατα και θα τελειώνει σε αυτά δεν θα υπακούει τους κανόνες που προσδιόρισε η Συνθήκη του Μοντρέ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι από εκεί διέρχονται 2,6 εκ. τόνοι αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και το Καζακστάν προς τη Δύση. Οι διελεύσεις ενεργειακών πλοίων από τον Βόσπορο είναι τέσσερις φορές περισσότερες από τις διελεύσεις στον Παναμά και τριπλάσιες από αυτές του Σουέζ. Το κανάλι αυτό είναι πολύ υψηλός στρατηγικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης. Μετατρέπει την Κωνσταντινούπολη σε νησί, στοιχίζει πάνω από 10 δις δολάρια, έχει 43 χλμ μήκος, 150 μέτρα πλάτος και μπορεί να ολοκληρωθεί έως το 2025 επιτρέποντας τη διέλευση στα πιο σύγχρονα δεξαμενόπλοια.

Υπάρχει μια διεθνής κριτική που λέει ότι το κανάλι αυτό το χρηματοδοτεί το Κατάρ διότι έχει αγοράσει τα παρακείμενα οικόπεδα και θα στεγάσει σε παρακείμενες πολυκατοικίες περίπου 3 εκ. πληθυσμό και η διεθνής ανησυχία οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίον η τουρκική ηγεσία θα αξιοποιήσει εμπορικά και στρατιωτικά το συγκεκριμένο κανάλι.

Σήμερα ο ρωσικός στόλος διέρχεται αβλαβώς από τον Βόσπορο ενώ από το νέο κανάλι θα χρειάζεται ειδική άδεια, πλοία που δεν ανήκουν στις παρευξείνιες χώρες δεν μπορούν να μπουν στον Εύξεινο Πόντο παρά μόνο τα πολύ μικρά και δεν μπορούν να διέλθουν ούτε υποβρύχια. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αν περάσει στο νομικό της έλεγχο το νέο κανάλι θα μπορεί να ελέγχει απόλυτα εάν ή όχι θα βγει ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο και αν θα μπει ή όχι ο Νατοϊκός στόλος στον Εύξεινο Πόντο. Από τη μία αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας, από την άλλη μπορεί να τη βάλει σε μία απίστευτη περιπέτεια και γεωπολιτική και στρατηγική και να την απομονώσει ακόμα και από τις δύο δυνάμεις οι οποίες δεν θα δεχόντουσαν να υπάρχει ένα μονοπώλιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Επειδή έχω γνωρίσει τον Ερντογάν οφείλω να πω ότι είναι χαρισματικός ηγέτης, ικανός, που έχει κάνει πολλά πράγματα για το λαό του και με αυτή τη ματιά πρέπει να τον βλέπουμε. Θεωρώ όμως ότι είναι στρατηγικό λάθος η απομάκρυνση του από την αγκαλιά της Δύσης και ο εναγκαλισμός με τα ακραία κινήματα του Ισλάμ και επίσης θεωρώ ότι είναι ενδεχόμενο λάθος να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της χώρας του και να παίζει τόσο υψηλού ρίσκου παιχνίδια με τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτό μπορεί να στοιχίσει στον ίδιο, στη χώρα του και στις διμερείς μας σχέσεις.

Η Ελλάδα έχει ένα δόγμα που το ακολουθεί με συνέπεια. Πρώτον, δεν διεκδικεί τίποτα αλλά και δεν παραιτείται από τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Επενδύει στη σύγχρονη αποτρεπτική της δύναμη, ο στόχος δεν είναι να κάνει πόλεμο αλλά να κάτσει επί ίσοις όροις απέναντι στον συνομιλητή της διεκδικώντας λύσεις που πατούν στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα έχει κάνει θετικότατα βήματα δημιουργώντας τη συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδος, ενισχύοντας την εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ και εφόσον προετοιμάζεται για τα δύσκολα δείχνει ξεκάθαρα προς τους γείτονες ότι δεν θέλει τον πόλεμο αλλά θέλει μία τίμια συμφωνία η οποία θα φέρει κοντά τις δύο πλευρές με στόχο την ανάπτυξη των οικονομιών και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Θεωρώ ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται η εθνική συνεννόηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, δεν μπορούμε πάνω σε αυτό το πεδίο να λύνουμε τις μικροπολιτικές μας διαφορές, πρέπει να υπάρχει και εθνική στρατηγική. Εύχομαι η περιοχή μας από περιοχή σύγκρουσης και διαφωνίας να γίνει περιοχή σταθερότητας και ειρήνης».

«Η ανασφάλεια και η έξαρση μεγαλείου του Ερντογάν»

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση του κοινού, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ανθρώπινη διάσταση του Ερντογάν και ειδικότερα στην ανασφάλεια που νιώθει μετά το πραξικόπημα αλλά και στην έξαρση μεγαλείου που τον διακατέχει επειδή «ανταγωνίζεται τον Κεμάλ».

«Η εσωτερική πολιτική επιδρά πάντοτε στην εξωτερική. Ο Ερντογάν ήταν ένας άλλος άνθρωπος πριν γίνει το πραξικόπημα. Στην προσπάθεια του να εδραιώσει την κυριαρχία του έναντι των κεμαλικών και των στρατιωτικών παρακολούθησε τα βήματα της ευρωπαϊκής εναρμόνισης και ήταν ένας εξαιρετικός συνομιλητής γιατί αυτό που ταύτιζε την προσπάθεια του να κυριαρχήσει τα ταύτιζε με τα συμφέροντα της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Εγώ προσωπικά μάλωσα δύο φορές με την Καγκελάριο Μέρκελ προσπαθώντας να την πείσω ότι έχει μονομερή ενημέρωση για την τουρκική πλευρά καθώς αμφισβητούσε τις προσπάθειες του Ερντογάν για ευρωπαϊκή προοπτική. Τους έλεγα μην απομονώσετε τον Ερντογάν γιατί θα τον σπρώξετε στην αγκαλιά του ακραίου Ισλάμ, πράγμα το οποίο δυστυχώς έγινε.

Μεσολάβησε το πραξικόπημα και την επόμενη μέρα ο Ερντογάν έβγαλε μια ανασφάλεια που οδήγησε σε φυλάκιση δημοσιογράφων, διώξει δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Αυτό έχει επίπτωση στην Τουρκία, το έκανε για να προστατεύσει τον εαυτό του και καθ’ υπερβολή κάποιων μέτρων. Νιώθω ότι μέσα του ανταγωνίζεται τον Κεμάλ. Προσπαθεί να περάσει στον λαό του την αντίληψη ότι αυτός είναι πιο μεγάλος από τον Κεμάλ, ότι ο Κεμάλ συρρίκνωσε την Τουρκία ενώ αυτός την ξανακάνει μεγάλη.

Και ξέρετε, αυτή η έξαρση μεγαλείου συνδυασμένη με την ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική διότι μπορεί και το ίδιο κράτος που εκπροσωπείς να το τινάξεις στον αέρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό χωρίς να λάβουμε υπόψη μας αυτή την ανθρώπινη διάσταση», δήλωσε καταλήγοντας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συμμετέχοντες ομιλητές εκτός του κ. Στυλιανίδη ήταν ο κος Αμανατίδης Γιάννης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και ο κος Σέρμπος Σωτήριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις και ανέδειξαν την έντονη διαχρονικότητα του συγκεκριμένου θέματος. Από κοινού συνεχάρει τον Οργανισμό και την Αντιπρόσωπεια της Κομοτηνής για την επιλογή της θεματικής και την άψογη οργάνωση.

Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, Διπλωματικός Ακόλουθος του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ο Διοικητής της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Υποδιοικητής της 21ης  Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων Κομοτηνής, Ταξίαρχος Μπόγδος Ιωάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ κος Συριτούδης Πασχάλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κος Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Υπαρχηγός Β’ Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής κος Βλαχόπουλος Χαράλαμπος καθώς και μέλη της Διεύθυνσης Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, Επιπλέον εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κος Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ροδόπης ΚΙΝΑΛ, ο κος Δημήτρης Χαρίτου, Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Χουσεΐν Ζεϊμπεκ, Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος κόσμου της τοπικής κοινωνίας, φοιτητές του ΔΠΘ και όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής.

Με το πέρας των τοποθετήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με το κοινό, λύνοντας απορίες και προβληματισμούς των παρευρισκομένων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή διαφοροποίηση Στυλιανίδη από τη γραμμή Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές

Ο Βουλευτής Ροδόπης πηγαίνοντας κόντρα στη θέση του Πρωθυπουργού για τις εκλογές, εμφανίζεται ανοιχτός στην απλή αναλογική θεωρώντας ότι είναι «μια ευκαιρία προγραμματικών συγκλίσεων και εθνικής συνεννόησης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διαφοροποίηση του από τη γραμμή Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές και την απλή αναλογική εκφράζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο «Πατρινόραμα».

Ο Βουλευτής Ροδόπης χαρακτηρίζει την απλή αναλογική ως «μια ευκαιρία προγραμματικών συγκλίσεων και εθνικής συνεννόησης» ενώ μιλά επίσης για τη Θράκη, τα ελληνοτουρκικά καθώς και για τα στελέχη του «καραμανλικού» μπλοκ τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα από τον πρωθυπουργό.

Ακολουθεί, ολόκληρη η συνέντευξη του:

1- Η Τουρκία συνεχίζει μεθοδικά το υπόγειο σχέδιό της για την χειραγώγηση, σε όλους τους τομείς, της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εστιάζοντας και στην ποδηγέτηση της θεσμικής και πολιτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών. Κατά πόσο έχει αντιληφθεί διαχρονικά αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα και πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την αντίδραση των ελληνικών Κυβερνήσεων;

Η Τουρκία διαχρονικά και συστηματικά επιδιώκει την τουρκοποιήση των Πομάκων και των Ρομά και την μετεξέλιξη της θρησκευτικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης σε «Εθνική Τουρκική Μειονότητα». Κάτι τέτοιο καταλύει την Συνθήκη της Λοζάνης που η ίδια υπέγραψε και μεταβάλει πλήρως τη νομική βάση των διεκδικήσεων της στη Θράκη, επιδιώκοντας την εργαλειοποίηση της μειονότητας και φυσικά τη «συνδιοίκηση» στην περιοχή. Άλλωστε αυτή τη διάθεση του δεν τη έκρυψε εδώ και καιρό ο Τ. Ερντογάν παρότι η Αθήνα στο παρελθόν έδειχνε ή να μην το ακούει ή να μη το καταλαβαίνει. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπονομεύει μόνο το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων εντός της μειονότητας, αλλά απειλεί και τη ίδια τη διεθνή τάξη και την ειρήνη που δημιουργήθηκε στην περιοχή και διεθνώς, διότι η αμφισβήτηση εκ των υστέρων συνθηκών όπως η Λοζάνη, υπονομεύουν ευθέως τη σταθερότητα και την ειρήνη που δημιουργήθηκε μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει αυτή τη στρατηγική και να αντιδράσει πολιτικά, νομικά και διπλωματικά για να μην αναγκαστεί να τρέχει αργότερα πίσω από τις εξελίξεις. Η Θράκη χρειάζεται γνώση των ιδιαίτερων θεμάτων της, γρήγορα αντανακλαστικά και ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων. Όσες φορές στην ιστορία αυτές οι παράμετροι δεν συνέτρεξαν το πλήρωσε όχι μόνο η ίδια αλλά και η Ελλάδα.

2- Η δημογραφική καμπύλη του χριστιανικού στοιχείου στη Θράκη βαίνει επί τα χείρω τα τελευταία 10 χρόνια, χριστιανικά χωριά ερημώνουν, κάτι που προοιωνίζει ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες, σε συνδυασμό και με την απογοητευτική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, σε επίπεδο τουριστικό, ενεργειακό, υποδομών, μεταφορών κ.ά. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Πιστεύετε ότι έχει αφυπνιστεί ο πολιτικός κόσμος, ενώπιον αυτής της δυσμενούς προοπτικής;

Η δημογραφική ισορροπία στην περιοχή μου αναδεικνύεται στο πιο σημαντικό πρόβλημα τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την εθνική ασφάλεια. Αυτό δεν συνδέεται, όπως παλιά μόνο με τον αριθμό των γεννήσεων σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ο οποίος έχει αρχίσει έτσι κι αλλιώς σταδιακά να ισορροπεί, αλλά και με την ταχύτητα των γεννήσεων, πχ οι Μουσουλμάνοι παντρεύονται νεότεροι και γεννούν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος δημογραφικά, την ώρα που βλέπει κανείς τα Χριστιανικά χωριά να γερνούν.

Επίσης η δημογραφική καμπύλη συνδέεται με την ανάπτυξη και την ανεργία. Η κρίση έδιωξε μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού από την περιοχή. Πολλοί μειονοτικοί στράφηκαν σε εποχικές δουλειές στη βόρεια Ευρώπη, επιστρέφουν όμως στις οικογένειες τους περιοδικά. Αντίθετα νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες κυρίως Χριστιανοί, Παλινοστούντες Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του ‘90 και νέοι αγρότες με μικρό και άρα μη βιώσιμο κλήρο εγκαταλείπουν την περιοχή οριστικά για λόγους βιωσιμότητας, ανατρέποντας την πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων σε βάρος των Χριστιανών. Η απουσία ολοκληρωμένης αναπτυξιακής και δημογραφικής στρατηγικής, αφήνει χώρο σε παρεμβατικές πολιτικές της Τουρκίας και όχι μόνο, που επιδιώκουν την εργαλειοποίηση και τη χειραγώγηση των μουσουλμανικών πληθυσμών με μεθόδους που θα μπορούσαν να απειλήσουν, τόσο το μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που δημιούργησε η Ελληνική Δημοκρατία στη Θράκη όσο και την ίδια την εθνική ασφάλεια. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα έντονα τόσο από την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο όσο και από τις προηγούμενες προσπάθειες στρατολόγησης Ελληνοευρωπαίων Μουσουλμάνων στη Θράκη από ακραία διεθνή κινήματα, όπως το ISIS.

Ο πολιτικός κόσμος παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη με ενδιαφέρον δημοσιογραφικό, αλλά τα αντανακλαστικά του αυξάνονται δυστυχώς, μόνο όταν δημιουργείται έντονη και αρνητική δημοσιότητα συνήθως από τις προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων. Άλλωστε η Θράκη απουσιάζει από την Κυβέρνηση, όπως συνέβαινε συνήθως για δεκαετίες και πριν το 2004 κι αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια της, διότι είναι άλλο να προσπαθείς να εξηγήσεις κάθε φορά σε ένα νέο υπουργό τι παιχνίδι παίζεται εκεί τα τελευταία χρόνια για να τον πείσεις να πάρει τις σωστές αποφάσεις και άλλο να μπορείς να τις πάρεις άμεσα μόνος σου, στο πλαίσιο αυτονοήτως μιας εθνικής στρατηγικής.

3- Τι φοβόσαστε περισσότερο σήμερα, για το αύριο της Θράκης, δεδομένης της αναπτυξιακής, δημογραφικής και  πληθυσμιακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται και σε συνάρτηση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους της Τουρκίας, της προσπάθειάς της να εμφανίσει τη μουσουλμανική μειονότητα ως «καταπιεζόμενη» και των «σουλτανικών» φαντασιώσεων του Προέδρου Ερντογάν;

Προσωπικά δεν φοβάμαι την Τουρκία, γιατί τη γνωρίζω καλά. Ξέρω τα εσωτερικά της προβλήματα καθώς και τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες της εξωτερικής της πολιτικής. Γνωρίζω να πολεμώ διπλωματικά μαζί τους, να τους ανταγωνίζομαι αλλά και να τα βρίσκω. Πολλά από αυτά που πρόσφατα διαπίστωσε η ελληνική δημοσιογραφία ή και ανακάλυψε η αθηναϊκή πολιτική τα είχα προβλέψει αρκετά νωρίς, τα είχα αναλύσει με την αρθρογραφία μου και τα είχα επισημάνει πολιτικά, με κίνδυνο να θεωρηθώ από κάποιους ακραίος και κινδυνολόγος. Ας διαβάσουν το βιβλίο μου «Θράκη: το επόμενο Βήμα» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ. Γράφτηκε πριν το 2015 και προέβλεψε την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης και την Τουρκική παρεμβατικότητα στη Θράκη. Με την Τουρκία πιστεύω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε ως καλοί γείτονες, αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε από θέση ισχύος. Αυτό απαιτεί μακρά και έξυπνη προετοιμασία. Γι’ αυτό περισσότερο από την Τουρκία φοβάμαι την Ελλάδα. Φοβάμαι την προχειρότητα, την αποσπασματικότητα, την μικροκομματική λογική, το διχαστικό λόγο πολλών κομμάτων ή κυβερνήσεων. Αν επιτύχουμε εθνική συνεννόηση, διαμορφώσουμε ξεκάθαρη έξυπνη και επιθετική στρατηγική και δουλέψουμε συστηματικά και αθόρυβα για να την υλοποιήσουμε, θα τα καταφέρουμε. Αν δεν ασκήσουμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση και δεν μπερδέψουμε, όπως έκαναν άλλοι τις διεθνείς σχέσεις με τις δημόσιες σχέσεις τότε είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Ελπίζω η Θράκη να μας ενώσει, ξεπερνώντας προσωπικά πάθη ή ανασφάλειες.

4- Ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής των Κυβερνήσεων Καραμανλή και η σθεναρή στάση του πρ. Πρωθυπουργού στα καίρια εθνικά θέματα, αμφισβητήθηκε εν πολλοίς από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Πώς σχολιάζετε αυτή την επίθεση, ειδικά όταν προέρχεται από τον πολιτικό «αρχιτέκτονα» των Ιμίων, της Μαδρίτης και του Ελσίνκι;

Επειδή απευθύνομαι σε ένα περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας του αείμνηστου Αντρέα Παπανδρέου, θα μου επιτρέψετε τιμώντας τη μνήμη του, παρότι ως νέος αντιπαρατέθηκα μετωπικά σε πολλά πεδία με την πολιτική του, να αναγνωρίσω ευθέως το γνήσιο πατριωτικό του φρόνημα και την διορατική και ορθολογική αρνητική του κρίση που από πολύ νωρίς ο ίδιος εξέφρασε για την πολιτική Σημίτη.

Για την πρόσφατη προσπάθεια δε του Κ. Σημίτη να εξωραΐσει εκ των υστέρων την πολιτική του, οφείλω να σας απαντήσω χωρίς περιστροφές:

Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται και κυρίως δεν εξωραΐζεται εκ των υστέρων, προκειμένου να «δικαιώσει» τα λάθη των πρωταγωνιστών της.

Από τα Ίμια το 1996 και τη Μαδρίτη το 1997 μέχρι το Ελσίνκι το 1999, η Κυβέρνηση Σημίτη εγκλώβισε την Ελλάδα σε μια λάθος στρατηγική που αποδέχονταν «γκρίζες ζώνες» εντός της Ελληνικής κυριαρχίας, αναγνώριζε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και άφηνε χώρο η Τουρκία να διαμορφώσει μονομερώς και αφθαίρετα την ατζέντα των Ελληνοτουρκικών διαφορών, χωρίς Συνυποσχετικό και φυσικά με ανοιχτή την απειλή πολέμου (CASUS BELLI), εάν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της που πηγάζουν από το διεθνες δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η «δέσμια εντολή» που επιδίωξε να εδραιώσει η Κυβέρνηση Σημίτη για να εγκλωβίσει την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, αγνοώντας τη διαχρονική και διακομματική Ελληνική θέση «περί μίας και μόνης διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», αποδοκιμάστηκε από τον Ελληνικό Λαό το 2004 και ανέδειξε μια παλιά στρεβλή νοοτροπία κάποιων πολιτικών κύκλων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς σχέσεις της Πατρίδας μας ως προσωπικές δημόσιες σχέσεις, θεωρώντας επιτυχία, όχι την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά την εύνοια του διεθνούς παράγοντα σε προσωπικό ή μικροκομματικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή μετά το 2004 αποδεσμεύτηκε από το Ελσίνκι. Αποκατέστησε την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας και το δικαίωμα της να αποφασίζει τουλάχιστον για τα θέματα που την αφορούν. Εδραίωσε μια νέα στρατηγική που αντιμετώπιζε ως Ευρω-τουρκικά ζητήματα τις παλιές Ελληνο-τουρκικές διαφορές. Η Ελλάδα από κρινόμενος, κατέστη κριτής της ενταξιακής πολιτικής της Τουρκίας, βασίζοντας την ετυμηγορία της στα προαπαιτούμενα της καλής γειτονίας και φυσικά του σεβασμού από τη γείτονα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αποτέλεσμα αυτής της περήφανης και ρεαλιστικής πολιτικής ήταν η αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της Χώρας μας, η οποία εξελέγη παμψηφεί στα Μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλειας του ΟΗΕ και βέβαια η σημαντική βελτίωση και των ίδιων των σχέσεων με την Τουρκία, που συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός γείτονας τον οποίο χρειάζεται ως γέφυρα προς τη Δύση. Η Στρατηγική αυτή επιλογή επιβεβαιώθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ως Υπουργός Εξωτερικών ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.

Η εκ των υστέρων απόπειρα στρέβλωσης της πραγματικότητας δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχρονικά ταυτίστηκε με τις κορυφαίες Εθνικές Επιλογές. Η αποδεδειγμένη αντοχή που επιδεικνύει αυτή η Παράταξης στο χρόνο, οφείλεται σε αυτή ακριβώς την αξιακή προσέγγιση που τότε έκανε η Κυβέρνηση Καραμανλή: αποφάσισε χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έχοντας το βλέμμα στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές λογοδοτώντας όχι μόνο στο Λαό αλλά κυρίως στο Έθνος.

5- Στα μάτια μεγάλης μερίδας του κόσμου, η χώρα μας  δείχνει να ανέχεται στωικά τις ακραία προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Κύπρο και Θράκη. Είσαστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πολιτικής κατευνασμού και αποτροπής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από την χλιαρή αντίδραση του Διεθνούς παράγοντα και της Ε.Ε, έναντι της γείτονος χώρας; Τι άλλο να περιμένουμε από τον Ερντογάν;

Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δυστυχώς παρέλαβε μια πληγωμένη και αποδιοργανωμένη χώρα, με περιορισμένες τις αποτρεπτικές της δυνατότητες. Έπρεπε να αγοράσει χρόνο και να τρέξει γρήγορα την οικονομική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης και τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διεθνών μας συμμαχιών. Αυτό το κάνει όσο καλύτερα μπορεί, εν μέσω μια απίστευτης πανδημίας. Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια ακόμα δρόμος για να ενισχύσουμε πλήρως τη διαπραγματευτική, γεωπολιτική και οικονομική μας θέση. Πάντως καταγράφεται στα θετικά η αποτροπή του μεταναστευτικού στον Έβρο, η ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Αραβικά Κράτη, η γρήγορη επιθετική θωράκιση της άμυνας μας, η διεθνής απομόνωση της τουρκικής επιθετικότητας…

Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή της μετάβασης και δεν έχουμε πολύ χρόνο. Η Δύση χρειάζεται την Τουρκία γεωστρατηγικά και μέχρι να επιβάλει την επιστροφή της, εμείς πρέπει να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας και να προστατέψουμε τα συμφέροντα μας, γιατί μετά θα είναι αργά. Τώρα πρέπει με τόλμη, σχέδιο και έξυπνη διπλωματία να κεφαλαιοποιήσουμε επιτέλους την συμμαχική μας συνέπεια και να μη είμαστε μονίμως δωρεάν δεδομένοι και πολιτικά αφελείς. Άλλωστε η ιστορία μας διδάσκει ότι τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα αλλά συμφέροντα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι σταθερή αξία, αλλά έχει και την ιστορική τρέλα να υπερασπίζεται με πάθος τις αξίες και τα δικαιώματα της. Έτσι μόνο θα μας σεβαστούν και θα μας υπολογίσουν. Ο Ερντογαν τη δουλειά του και εμείς τη δίκη μας κι ας ελπίσουμε, ότι θα συναντηθούμε κάποτε θετικά και ουσιαστικά. Οι Φίλοι μας θα μας προσέξουν μόνο αν δουν το μάτι μας να γυαλίζει.

6- Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, έχει αλλάξει θεαματικά με την εκλογή Μπάιντεν. Διαφαίνεται τώρα μια ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από αυτή τη μεταβατική περίοδο της  αναθεωρητικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ερντογάν;

Δε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική μιας υπερδύναμης μεταβάλλεται τόσο γρήγορα και εύκολα εξαιτίας του εκάστοτε προέδρου. Οι ΗΠΑ είναι ένα ισχυρό και σοβαρό κράτος που καθοδηγεί την παγκόσμια τάξη. Σαφώς ο εκάστοτε Προεδρος και επηρεάζει καταλυτικά την εξωτερική πολιτική της, στο πλαίσιο όμως πάντα μιας σταθερής διεθνούς στρατηγικής. Ξέρετε τα μεγάλα πλοία για να στρίψουν χρειάζονται χρόνο και προετοιμασία, όχι μόνο από τον καπετάνιο αλλά από όλο το πλήρωμα. Αντίθετα η Ελλάδα είναι σαν το windsurf. Αν ο καπετάνιος διαβάσει καλά το κύμα και το καβατζάρει φεύγει γρήγορα μπροστά. Αντίθετα αν κάνει λάθος, το κύμα τον πήρε από κάτω. Διορατικότητα, σύνεση και δεξιοτεχνία χρειάζεται λοιπόν. Ούτε ενθουσιασμοί, ούτε επανάπαυση. Η συγκυρία σαφώς μας ευνοεί τώρα. Ο Μπάιντεν είναι θαυμαστής της Ελλάδας και ξέρει τα θέματα μας. Είμαι δε βέβαιος ότι ο αείμνηστος Πωλ Σαρμπάνης με τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ τον ενημέρωσε με πληρότητα όπως και τον Μενέντες για το δίκιο των Ελληνικών θέσεων. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να φροντίσουμε το δικό μας δίκιο να ταυτίζεται και με το συμφέρον των μεγάλων, αν θελουμε αποτέλεσμα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επιδιώξουμε με το μυαλό και τις γνώσεις μας. Στόχος μας δεν είναι να τιμωρούνται οι ανταγωνιστές μας, αλλά να διαμορφώνουμε συμμαχικό περιβάλλον για την προώθηση των δικών μας εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Γι ‘ αυτό και επιμένω ότι θα πετύχουμε ως κράτος μόνο αν μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την επιτυχή πορεία του έθνους μας εδώ και 3000 χρόνια. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο, γιατί προϋποθέτει ότι πολιτική εξωτερική τουλάχιστον, δεν θα κάνει ο καθένας για την πάρτη του, αλλά πρώτα για την Ελλάδα.

7- Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια θητείας για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ποιους τομείς επιβάλλεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της η Κυβέρνηση και να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική και παραγωγική;

Πιστεύω στη δύναμη του πρωτογενούς τομέα και στη σύνδεση της μεταποίησης με την φυτική και ζωική παραγωγή από τη μια και την διατροφική αλυσίδα από την άλλη. Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες διεθνώς. Η Ελλάδα χρειάζεται μια Εθνική Στρατηγική Διατροφικής Αυτάρκειας. Αυτό θα τη θωρακίσει, αλλά μπορεί να την εκτινάξει αναπτυξιακά. Η διατροφική αυτάρκεια συνδυασμένη με την ποιότητα, μπορεί να συνδεθεί με την μεταποίηση και τη βιομηχανία, με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Η σημασία της διεθνώς αλλάζει τη σημασία των υπουργείων και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Όπως ακριβώς συνέβη και με την αναβάθμιση του Υπουργείου Υγείας κατά την υγειονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έκλεισαν λόγω COVID 19 τα σύνορα, η Ρωσία έσπασε τα εξαγωγικά συμβόλαια σιτιρών και το Βιετνάμ τις εξαγωγές ρυζιού. Ο πλανήτης σήμερα κατοικείται από 7 δις κατοίκους. Σε μερικές δεκαετίες θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός και θα ανεβεί ο μέσος όρος ζωής. Τα παραγόμενα τρόφιμα δεν θα επαρκούν και αυτό θα έχει επίπτωση και στην ποιότητα της διατροφικής αλυσίδας. Η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο μικροκλίμα, τον απαραίτητο υδροφόρο ορίζοντα και τις θάλασσες, ώστε με έξυπνες πολιτικές να μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη της Ευρωπαϊκή αγορά με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία της. Η ιστορία επιστρέφει στις ρίζες της, η οικονομία οφείλει αυτό να το διαγνώσει εγκαίρως και η πολιτική να το προετοιμάσει. Αν μου επιτρέπεται λοιπόν να τοποθετηθώ κάπως αιρετικά σε σχέση με τα τρέχοντα και τα επίκαιρα, εγώ θα συμβούλευα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτεραιοποιήσει εκ νέου τον αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα και να συνδυάσει την πράσινη ανάπτυξη με την ψηφιακή σύγκλιση (έξυπνη συμβολαιακή Γεωργία ακριβείας και κτηνοτροφία) καθώς και τη σωστή διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα με το εξαγωγικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Αναφέρομαι εμφατικά σε αυτόν τον τομέα διότι πιστεύω ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και το υποτιμούμε. Βέβαια είναι σαφές ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές και νέα νοοτροπία και οργάνωση.

8- Το πολιτικό κεφάλαιο του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θεωρείτε ότι έχει σήμερα απόθεμα ή ο ίδιος  βρίσκεται σε πορεία πολιτικής αποδρομής; Θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο να διαδραματίσει στο μέλλον έναν σημαίνοντα ρόλο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του μέσα από κάποιον κρίσιμο θεσμικό ρόλο;

Έχουν περάσει πάνω από 12 χρόνια από την διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά στη συνείδηση του λαού παραμένει ως ο πολιτικός που δεν συμβιβάστηκε με τη διαπλοκή και δε δίστασε να συγκρουστεί με προσωπικό κόστος για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό τον καθιστά πολύτιμη εθνική εφεδρεία που όποτε χρειαστεί μπορεί να βοηθήσει τον τόπο. Ο Κ. Μητσοτάκης αυτό το γνωρίζει καλά και είμαι βέβαιος, ότι όταν χρειαστεί θα το αξιοποιήσει για το καλό της Ελλάδας.

9- Παρατηρούν πολλοί, ότι το Καραμανλικό «μπλοκ» μέσα στη Ν.Δ. παραμένει –στην καλύτερη περίπτωση- αναξιοποίητο από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη; Υπάρχει πράγματι «Καραμανλικό μπλοκ» στη Ν.Δ.;  

Ο «Καραμανλισμός» δεν είναι ούτε μπλοκ, ούτε ομαδοποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η Σχολή Πολιτικής Σκέψης που άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας. Είναι συγκεκριμένη αντίληψη πολιτικής και νοοτροπίας που κατέστη διαχρονικά εκφραστής του αξιακού κώδικα της σύγχρονης Ελλάδας. Κανείς δε μπορεί να την υποτιμήσει ή να την περιφρονήσει, αν θέλει να καταγράψει αποτελέσματα για τον τόπο και την παράταξη. Γι’ αυτό η ΝΔ επιδεικνύει αυτή τη διαχρονική αντοχή στις εξελίξεις, την ώρα μάλιστα που άλλα ιστορικά κόμματα διαλύονται. Ο ρυθμιστικός ρόλος ενός σύγχρονου κράτους, η κοινωνική οικονομία της αγοράς, η ταύτιση του λαού με το έθνος και το ευρωπαϊκό όραμα, οι ηθικές αξιές του ελληνικού πολιτισμού, ένας σύγχρονος και γνήσιος πατριωτισμός που αντιμάχεται αδιάκοπα τον ακραίο εθνικισμό και το επικίνδυνο διεθνισμό είναι μερικά μόνο ποιοτικά στοιχεία του Καραμανλισμού που δίνουν αντοχή και δύναμη στη Νέα Δημοκρατία. Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό και όταν χρειαστεί, παρά τα όποια αναγκαία ανοίγματα επιχειρεί σε άλλους χώρους, θα στραφεί ακόμη περισσότερο στην πηγή των ανθρώπων και των αξιών της μεγάλης Παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

10- Θεωρείτε ότι δύο νέες διαδοχικές ήττες Τσίπρα από τον Μητσοτάκη, όποτε κι αν διενεργηθούν εθνικές εκλογές με απλή αναλογική και στη συνέχεια με ενισχυμένη, θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων τριγμούς στον Προεδρικό θώκο του στο ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον πολιτικό χάρτη;

Οι εσωτερικές διεργασίες των άλλων πολιτικών χωρών αφορούν τους ίδιους. Αυτό που προσωπικά πιστεύω είναι ότι θα πρέπει να έχουμε σταθερά θεσμικά και δημοκρατικά κόμματα. Η εσωκομματική δημοκρατία εδραιώνει και καθιστά ποιοτικότερη την Δημοκρατία των κομμάτων. Τα δημοκρατικά και ανοιχτά κόμματα συμβάλουν στην αξιοκρατία, δίνουν ευκαιρίες στους αυτοδημιούργητους και ευνοούν την επεξεργασία νέων πολιτικών και τη γέννηση νέων ιδεών. Τα κλειστά και αρχηγικά κόμματα αντίθετα, απομακρύνουν την πολιτική από το λαό και θρέφουν παθογένειες που τις πληρώνει στο τέλος η Χώρα. Η απλή αναλογική μπορεί να υπονομεύει την αρχή της σταθερότητας, ωστόσο πιστεύω ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία προγραμματικών συγκλίσεων και εθνικής συνεννόησης. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο εθνικό όραμα που να συγκινήσει ξανά τους πολίτες και κυρίως να εμπνεύσει τη γενιά της χιλιετίας που είναι σήμερα 17 με 27 χρονών. Όποιος το οριοθετήσει με επιτυχία θα είναι ο πρωταγωνιστής του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

ΠΑΜΘ: Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις θα λάβουν τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιπλέον 2.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 3.000 των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε αρχικά, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν και να επανυποβάλουν την αίτησή τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα λάβουν Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μετά την απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κι ενώ είχε προηγηθεί συνεργασία του με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων κατέστη εφικτή μετά την απόφαση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη να συσταθεί παράρτημα του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΦΕΠΑΕ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Κομοτηνή) και να αναλάβει όλα τα προγράμματα.

Συνεπώς, με τη σημερινή υπογραφή του κ. Χρήστου Μέτιου, ο αριθμός των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των οποίων η ενίσχυση έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια φτάνει τις 21.188 και οι αντίστοιχοι πόροι του ΕΣΠΑ τα 54,5 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιπλέον 2.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 3.000 των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε αρχικά, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν και να επανυποβάλουν την αίτησή τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου ώστε αυτή τη φορά να εγκριθεί, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν επίσης δεσμευθεί.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα ωφεληθεί από το Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να ανέλθει στις 23.000 και η συνολική χρηματοδότηση στα 60 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μέτιος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές από τον ΕΦΕΠΑΕ, έχουν ήδη κατατεθεί 2,6 εκατ. ευρώ σε 1.047 επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση, οι κ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Μέτιος δήλωσαν:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Με τη συνεργασία του ΕΦΕΠΑΕ και του Προέδρου του, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα αλλά και του Περιφερειάρχη, κ. Χρήστου Μέτιου λύσαμε ευτυχώς ένα φλέγον πρόβλημα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.  Οι πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα χρήματά τους με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής που συνέβαλα για να συμβεί αυτό».

Χρήστος Μέτιος: «Το Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 το οποίο σχεδιάσαμε και παρουσιάσαμε στην κοινωνία της Περιφέρειάς μας, προχωρά.Βασικός στόχος μας, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είναι να ενισχυθεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας. Για αυτό δεσμεύσαμε πόρους που φτάνουν τελικά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τον χειρισμό και τη λύση που έδωσε καθώς και τον ΕΦΕΠΑΕ, έτσι ώστε το Πρόγραμμά μας να υλοποιείται και οι επιχειρήσεις μας να ωφελούνται και να στηρίζονται σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Χωρίς επίδομα στέγασης χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες»

«Πολλοί ηλικιωμένοι ωφελούμενοι έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο, γιατί το κράτος χρωστάει στους ιδιοκτήτες τους πάμπολλα ενοίκια, ενώ άλλοι βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της έξωσης», αναφέρεται στην ερώτηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση έκοψε εδώ και 1,5 χρόνο το επίδομα στέγασης χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων με ολέθριες επιπτώσεις στην επιβίωσή τους, τονίζεται σε ερώτηση της αναπλ. τομεάρχη για την κοινωνική αλληλεγγύη Θεανώς Φωτίου που συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, μαζί με άλλους 53 βουλευτές.

Υπό το πρόσχημα της «νομοθετικής κατοχύρωσης, για πρώτη φορά», του επιδόματος στέγασης των ανασφάλιστων υπερήλικων, τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση έχει διακόψει από τα μέσα του 2020 την καταβολή του επιδόματος σε όσους το έπαιρναν, ακόμη και σε δικαιούχους που δεν έχουν καμία μεταβολή στο μισθωτήριο συμβόλαιό τους. Αποτέλεσμα, πολλοί ηλικιωμένοι ωφελούμενοι να έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο, γιατί το κράτος χρωστάει στους ιδιοκτήτες τους πάμπολλα ενοίκια, άλλοι να βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της έξωσης και άλλοι να μη μπορούν να πάρουν ενίσχυση για να επιβιώσουν.

Οι βουλευτές ζητούν τον Υπουργό να δώσει άμεσα όλα τα χρεωστούμενα στους ωφελούμενους του προγράμματος, αλλά και ενισχύσει με προσωπικό τον Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για να διαχειριστεί γρήγορα τα συσσωρευμένα παλαιά και τα νέα αιτήματα για το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Συνεχίζοντας την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του προγράμματος επιδόματος στέγασης ανασφάλιστων υπερήλικων καταδικάζετε χιλιάδες ηλικιωμένους να βρεθούν χωρίς στέγη, με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται για την ίδια την επιβίωσή τους

Την 1η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων,  περίσσεψαν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις της κυβερνητικής «φροντίδας» και «ενδιαφέροντος» για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας: Ανακοίνωση του υπουργού κ, Χατζηδάκη στα Μ.Μ.Ε. για το πόσο βαρύ αισθάνεται το καθήκον μέριμνας αυτών των ανθρώπων και πόσες πολιτικές εφαρμόζει για την ενίσχυσή τους,  προβεβλημένη παρουσία της υφυπουργού κας Μιχαηλίδου στην εκδήλωση στο Γηροκομείο Αθηνών κ.ά.

Η πραγματικότητα όμως δείχνει τελείως το αντίθετο. Όλοι ζήσαμε τις πρόχειρες, εμβαλωματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, για την οχύρωση των δομών φροντίδας ηλικιωμένων:  καθυστερημένη αντίδραση, πανικός, μέτρα πλήρους αποκλεισμού επαφής με το οικογενειακό περιβάλλον με όλες τις συνέπειες στον ψυχισμό και στην υγεία των φιλοξενούμενων στις δομές, παλινωδίες στην εφαρμογή της εμβολιαστικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, ελλιπείς έλεγχοι της λειτουργίας των μονάδων φροντίδας με εμφάνιση περιστατικών παραμέλησης έως και ποινικά κολάσιμων (βλ. ιδιωτικό γηροκομείο Χανίων).

Από την άλλη, την ίδια ημέρα, την αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, είχαμε στην Αργολίδα το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έπασχε από Αλτσχάιμερ από τον επίσης ηλικιωμένο σύζυγό της ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε το βάρος της αποκλειστικής φροντίδας της ασθενούς συζύγου του.

Το γεγονός ανέδειξε την ολιγωρία του κράτους  απέναντι στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της φροντίδας των ηλικιωμένων στην κοινότητα, δηλαδή της παροχής κάθε είδους υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν και να φροντίσουν τους εαυτούς και την άμεση οικογένειά τους στο σπίτι τους βιώνοντας με αξιοπρέπεια και αυτονομία την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στέγαση των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση διαπράττει ένα πραγματικό έγκλημα κατά των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μιας κατηγορίας που βιώνει πολλαπλή ευαλωτότητα, αφού στα προβλήματα της ηλικίας προστίθεται και η οικονομική αδυναμία.

Στις 17/5/2021, 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που έφερε στην επιδότηση ενοικίου σε ανασφάλιστους υπερήλικες η δήθεν «νομοθετική κατοχύρωση για πρώτη φορά», με το ν. 4756/26-11-2020, του επιδόματος αυτού που δινόταν από το 1985 με διαδοχικές ΚΥΑ. Η ανυπαρξία του πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου υποχρεωτικά ορίσατε στο νόμο να γίνεται η υποβολή των αιτήσεων και η καταβολή των επιδομάτων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της στέγης για πάρα πολλούς εξ αυτών και την αδυναμία επιδότησης όσων για πρώτη φορά αιτούνται το επίδομα.

Στην ερώτησή μας εκείνη απαντήσατε μέσω του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Φτώχειας ότι την ίδια ημέρα (17/5/21) είχε υπογραφεί η προβλεπόμενη από το νόμο εφαρμοστική ΚΥΑ και ότι «μετά τη δημοσίευση της προαναφερθείσας 30105/17-5-2021 ΚΥΑ, θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής και θα ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία της… οι υφιστάμενοι κατά την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δικαιούχοι του επιδόματος υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους, δεδομένου ότι το αρχείο πληρωμών που περιήλθε στον ΟΠΕΚΑ μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας χορήγησης του επιδόματος, δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και τη διασφάλιση της ορθότητας των πληρωμών» Να επισημάνουμε ότι τα περί ορθότητας των πληρωμών τα ανέφερε εμμέσως στη δήλωσή του της 1ης Οκτωβρίου και ο κ. Χατζηδάκης με την έκφραση: «….. θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος». Προφανώς αυτός ήταν ο στόχος του νόμου 4756/20, η «ανακάλυψη» περιπτώσεων που δεν δικαιούνται την επιδότηση και πρέπει να τη χάσουν.

Εκδώσατε την εφαρμοστική ΚΥΑ έξι ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και το πληροφοριακό σύστημα που είναι απαραίτητο για την υποβολή των αιτήσεων και την απονομή του επιδόματος ΘΑ δημιουργηθεί και ΘΑ λειτουργήσει. Ισχυρίζεστε μάλιστα ότι τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά από την κυβέρνησή σας μετά το 2019, εκτός εάν υπάρχει λήξη μίσθωσης και ανανέωση ή αλλαγή κατοικίας.

Κι αυτό δεν είναι αληθές. Έχουμε πολλές καταγγελίες για μισθώσεις που συνεχίζονται κανονικά χωρίς καμία αλλαγή και, παρόλα αυτά, δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα από τα μέσα του 2020

Πολλές είναι οι έγγραφες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ και δεν εξετάζονται γιατί πρέπει να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ΘΑ λειτουργήσει. Όπως πολλοί είναι οι νέοι δικαιούχοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση και δεν μπορούν.

Σήμερα, η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τον Μάιο. Χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες έχουν να λάβουν το επίδομα που τους εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή στέγη επί ενάμιση χρόνο, πολλοί ιδιοκτήτες δεν αποδέχονται την καθυστέρηση τόσων ενοικίων και προχωρούν ή απειλούν με εξώσεις, ενώ νέες αιτήσεις δεν μπορούν να υποβληθούν.

Συγχρόνως, παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση αιτημάτων ενημέρωσης που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ από όσους εναγωνίως προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό και πότε οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα οφειλόμενα ενοίκια, δεδομένου ότι πολλοί τους εκμίσθωσαν τις κατοικίες στηριζόμενοι ακριβώς στην «ασφάλεια» της επιδότησης του ενοικίου από το κράτος.

Συνέπεια όλης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι πολύ μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων να ζει σε άθλιες συνθήκες η να βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της απώλειας της στέγης με τις ολέθριες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για ηλικιωμένους και, συνήθως πάσχοντες, ανθρώπους.

Είναι επιβεβλημένο να λύσετε άμεσα το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε καταβάλλοντας άμεσα τα καθυστερημένα επιδόματα και εγκρίνοντας τα νέα χωρίς έλεγχο μέχρι να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν είναι απαγορευτικός για να εφαρμόσετε άμεσα αυτή τη λύση.

Με βάση τα παραπάνω και

Επειδή η διασφάλιση στέγης είναι η βασική προϋπόθεση αξιοπρεπούς διαβίωσης των ηλικιωμένων,

Επειδή η επιδότηση ενοικίου στους ανασφάλιστους υπερήλικες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι’ αυτούς αφού δεν μπορούν με δικά τους μέσα να εξασφαλίσουν την κατοικία τους,

Επειδή επί ενάμιση χρόνο εμπαίζετε τους υπερήλικες ανασφάλιστους επαγγελλόμενοι ευνοϊκές αλλαγές ενώ στην πραγματικότητα τους έχετε βάλει σε ένα λαβύρινθο αγωνίας και απελπισίας για το πότε οι απλήρωτοι ιδιοκτήτες τους θα τους πετάξουν στο δρόμο, και παράλληλα δεν παραλαμβάνετε νέες αιτήσεις εν όψει της λειτουργίας ενός ανύπαρκτου αυτή τη στιγμή συστήματος.

Επειδή με τις αποφάσεις σας και την άρνησή σας να ενισχύσετε τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ομηρία των ανασφάλιστων υπερήλικων, δημιουργώντας μια κατάσταση ιδιαίτερα κακοποιητική για τους αδύναμους ηλικιωμένους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα δώσει αμέσως όλα τα χρεωστούμενα στους ωφελούμενους του προγράμματος, τόσο σε αυτούς που δεν είχαν καμία αλλαγή, όσο και σε όσους έχουν υποβάλει έγγραφη αίτηση με μεταβολή μίσθωσης;
  2. Θα κάνει τώρα δημόσια πρόσκληση για να υποβάλουν έγγραφη αίτηση οι ωφελούμενοι του προγράμματος που δεν τους είχε επιτραπεί να καταθέσουν μεταβολή μίσθωσης, προκειμένου να τους καταβληθούν όλα τα χρεωστούμενα;
  3. Θα δημοσιεύσει πρόσκληση για νέους δικαιούχους του προγράμματος που επί ματαίω περιμένουν ενάμιση χρόνο τώρα να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
  4. Θα ενισχύσει με προσωπικό τη σχετική υπηρεσιακή δομή του ΟΠΕΚΑ για να διαχειριστεί γρήγορα τα συσσωρευμένα παλαιά και τα νέα αιτήματα για το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Γραφείο εξυπηρέτησης φορολογούμενων στις Σάπες, ζητάει από την κυβέρνηση ο Χαριτόπουλος

Συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προέδρους οργανισμών και στελέχη υπουργείων είχε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Συγκεκριμένα είχε γόνιμη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, με τον οποίο συζήτησε γενικότερα θέματα αρμοδιοτήτων του που αφορούν την περιοχή και στον οποίο παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της και έθεσε το αίτημα αναγκαιότητας λειτουργίας γραφείου εξυπηρέτησης φορολογουμένων στις Σάπες για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και ενός μεγάλου κενού στην παρουσία δημοσίων υπηρεσιών στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός κατανόησε και αποδέχθηκε το αίτημα και τόνισε ότι από το 2022 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες θεσμοθέτησης του γραφείου και συγχρόνως, παρουσία του Δημάρχου, επικοινώνησε για το συγκεκριμένο θέμα με το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και το Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής, στους οποίους έδωσε τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης σε εποικοδομητική συνάντησή του με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή, έθεσε εκτός των άλλων και το μείζον θέμα της σύστασης γραφείων e-ΕΦΚΑ στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, με στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, των αγροτών, οι οποίοι έχουν  προβλήματα ιδιαίτερα μετά την άρση λειτουργίας των ανταποκριτών Ο.Γ.Α. στους Δήμους, των συνταξιούχων και των εργοδοτών της περιοχής στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους και την επιτάχυνση της έκδοσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Ο Διοικητής αντιμετώπισε με θετική διάθεση το αίτημα και διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Οργανισμού, θα διερευνηθούν θετικά οι προοπτικές ικανοποίησης του αιτήματος.

Τέλος ο Δήμαρχος συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αιχμής του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών όπως η πορεία ένταξης των προτάσεων του Δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 ώρες πριν

Ηχηρή διαφοροποίηση Στυλιανίδη από τη γραμμή Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές

ΞΑΝΘΗ11 ώρες πριν

Χρήση «κρατικής ισχύος» κατά των Ελλήνων της Πόλης, ζητάει από την Τουρκία ο ψευδομουφτής Ξάνθης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ1 εβδομάδα πριν

ΠΑΜΘ: Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις θα λάβουν τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο διοικητής του «Γεννηματάς» μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Ροδόπη: Αλλοδαπός μετέφερε πέντε παράνομους μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τουρκία βγάζει ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

ΒΟΥΛΗ1 εβδομάδα πριν

Χαρίτου: «Χωρίς επίδομα στέγασης χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες»

YΓΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Τι δείχνουν τα μάτια για την υγεία της καρδιάς

ΠΑΙΔΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Αντιδράσεις για τα λουκέτα και τους ελεγκτές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

TΟΥΡΚΙΑ2 εβδομάδες πριν

Οργή στην Τουρκία για τη φωτογραφία Χαρδαλιά στις Οινούσσες

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ2 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

«Δύναμη Ψυχής»: Δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΒΡΟΣ3 εβδομάδες πριν

Άνθιμος: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τα δικά της συμφέροντα»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Δήμος Ιάσμου: 5.700 επισκέπτες στις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Ειρήνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x