ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να σταματήσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στις σχολικές καθαρίστριες»

Με αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης συναντήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου

fonirodopis.gr

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε την Πέμπτη (5/2) με αντιπροσωπεία του σωματείου καθαριστριών σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της  48ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, εξέφρασε την υποστήριξή του στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.

Ενώ οι σχολικές καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες εργάζονται για έως και 19 συνεχή έτη, προσφέρουν καθημερινά δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, εργάζονται με επισφαλή εργασιακή σχέση, με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, σε δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες, κινδυνεύουν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς να βρεθούν χωρίς εργασία.

Οι σχολικές καθαρίστριες βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, καθώς πληρώνονται με καθυστέρηση τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Ενώ καθαρίζουν προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, που δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Δεν δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα, όπως αναρρωτική άδεια, άδεια εγκυμοσύνης, κα, όπως ορίζουν οι συμβάσεις που υπογράφουν.  

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι σχολικές καθαρίστριες παρέμειναν στην εργασία τους και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος τους, όπως: αύξηση 20% στους μισθούς τους, ασφάλιση τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας(στολή εργασίας, γάντια, γάλα κα), ενώ για πρώτη φορά προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις τους θα έχουν διάρκεια δύο – αντί για ένα – σχολικά έτη. Ενώ η τροπολογία που πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξισωθούν ως προς τα επιδόματα και τις παροχές σε σχέση με τους ΙΔΑΧ για θέματα ασθένειας, εγκυμοσύνης κλπ, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ενώ πρόκειται για εργαζόμενες που βιώνουν την αβεβαιότητα, που προσφέρουν το δύσκολο έργο της καθαριότητας στα σχολεία, είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι τους αρνούμενη συστηματικά μέχρι σήμερα να τους συναντήσει, αδιαφορώντας για τα προβλήματά τους και αναλαμβάνοντας με την αδιάλλακτη στάση της την ευθύνη για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. 

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τις σχολικές καθαρίστριες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ξεφύγουν από την εργασιακή αβεβαιότητα και θα υπερασπιστούμε την αξιοπρεπή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα», σημειώνει ο Βουλευτής Ροδόπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ