ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Περισυλλογή όλων των αδέσποτων σκυλιών προανήγγειλε ο Οντέρ Μουμίν!

Βάσει νομοθεσίας ωστόσο απαγορεύεται ρητά η αιχμαλωσία των υγιών αδέσποτων – Αντιδράσεις από φιλόζωους που δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του Δημάρχου σε περίπτωση που γίνει πράξη η δήλωση του και παραβιαστεί ο νόμος

fonirodopis.gr

Την περισυλλογή όλων των αδέσποτων σκυλιών από τους οικισμούς του Δήμου Ιάσμου και την Πανεπιστημιούπολη, προανήγγειλε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν.

«Με σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων, σύμφωνα με το Νόμο, θα περισυλλεγούν άμεσα όλα τα αδέσποτα σκυλιά από τους οικισμούς μας και από την Πανεπιστημιούπολη. Για τη δημοτική αρχή προέχει η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη υπόσταση. Ούτε θα ανεχτούμε, ούτε θα υποκύψουμε σε απειλές», έγραψε σχετικά σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Η παραπάνω προαναγγελία ωστόσο προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις φιλόζωων οι οποίοι σε επικοινωνία μαζί μας δήλωσαν ότι σε περίπτωση που ο Δήμος Ιάσμου προχωρήσει σε αυτή την πράξη θα κινηθούν νομικά εναντίον του Δημάρχου και παντός υπευθύνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παρ.9 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 «ζώα συντροφιάς, που κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται ΑΜΕΣΑ στο οικείο τους περιβάλλον», κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται ρητά η αιχμαλωσία υγιών σκυλιών.

Επιπλέον, στην παρ.4 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου αναφέρεται πως «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα μέχρι την αποθεραπεία τους…», δηλαδή δεν έχει το δικαίωμα ο Δήμος να διατηρεί εσαεί αιχμάλωτα υγιή σκυλιά.

Εκτός των παραπάνω, ο Δήμαρχος πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συγκροτήσει πενταμελή επιτροπή, αρμόδια για τη διαχείριση αδέσποτων, ενώ η περισυλλογή και αιχμαλωσία τους θα πρέπει να γίνει από συνεργεία αποτελούμενα από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς.

Το ερώτημα που θέτουν οι φιλόζωοι είναι που ακριβώς θα «μαντρώσει» τα σκυλιά ο Δήμαρχος από τη στιγμή που ο Δήμος Ιάσμου δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούν την υπόθεση και εάν χρειαστεί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ