ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα για την τόνωση της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση οι επαγγελματίες

«Συλλογική προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων για να βγει η Ροδόπη από το τέλμα», ζητάει ο Ανέστης Βαφειάδης – Τον κώδωνα του κινδύνου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το σχέδιο «Ηρακλής», έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

fonirodopis.gr

Την πρωτοχρονιάτικη της πίτα έκοψε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, με κεντρικό ομιλητή στην εκδήλωση τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκτός του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη, οι Βουλευτές Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών, Γιάννης Γκαράνης και Ντίνος Χαριτόπουλος αντίστοιχα, καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης και Αντώνης Γραβάνης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τον κ. Καββαθά «σταθερό φίλο της περιοχής» ενώ αναφέροντας ως παράδειγμα τον σταθμό ελέγχου οχημάτων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στάθηκε στη σημασία της συλλογικής προσπάθειας. «Αυτό δείχνει τι σημαίνει η συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα σαν περιοχή. Είμαστε ο φτωχότερος νομός της Ελλάδας και θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να φέρουμε την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Βαφειάδης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο εξωτερικό ζητώντας όμως άμεσα μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς για την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της έλλειψης χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο «Ηρακλής» λέγοντας πως «μπορεί να απειληθεί η κοινωνική συνοχή από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η 10ετία θα ανατρέψει τα δεδομένα της προηγούμενης που άφησε βαθιές πληγές και στο σώμα της κοινωνίας και στο σώμα των επαγγελματιών. Μετά την πολιτική αλλαγή της Ευρώπης η ψυχολογία και οι προσδοκίες μας έχουν ανέβει. Αυτό μέχρι στιγμής όμως δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Η χώρα πάει καλά στο εξωτερικό, έχουμε αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, έχουμε ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια δανεισμού και ομολόγων, αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην ελληνική οικονομία, χρειάζεται όμως άμεσα μέτρα για την εσωτερική αγορά.

Μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα που είναι η υπερφορολόγηση και η έλλειψη χρηματοδότησης. Θα πρέπει να αναφερθώ και στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, ένα πρόγραμμα με το οποίο για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εγγυάται για τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προκαλέσει μία συνεδρίαση δύο επιτροπών της Βουλής για να έρθουν οι τράπεζες και τα funds και να δώσουν εξηγήσεις για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα. Πολύ φοβάμαι ότι ενώ διατηρήσαμε την κοινωνική συνοχή στα χρόνια της κρίσης, τώρα που βγαίνουμε από αυτήν θα χαθεί η συνοχή με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Άρα θα πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία έναντι των funds και θα πρέπει να βάλουμε και όρια στα κέρδη τους. Θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και να μπει στην αγορά», δήλωσε αναλυτικά ο κ. Καββαθάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ