ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επαναπρόσληψη της Ρυίας Πατσατζή στο ΕΚ Κομοτηνής, ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας με αφορμή την αναιτιολόγητη άρνηση του ΟΑΕΔ να καταβάλει οικονομική ενίσχυση στην απολυμένη υπάλληλο και συνδικαλίστρια

fonirodopis.gr

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από κοινού με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, γιατί ο ΟΑΕΔ δεν εφαρμόζει την αριθμ. 25427/497/6-6-2019 ΚΥΑ για την διάθεση σε απολυμένη εργαζόμενη εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος 1.000€, μέσω ΟΑΕΔ.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα η «Φωνή της Ροδόπης» με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη στην Κομοτηνή,  στον οποίον η πρώην εργαζόμενη Ρυία Πατσατζή παρέδωσε εξώδικο διαμαρτυρόμενη για την αναιτιολόγητη άρνηση του Οργανισμού να της καταβάλει την οικονομική ενίσχυση που δικαιούται βάσει ΚΥΑ.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Είναι ευρέως γνωστό, λόγω της μοναδικότητάς του, το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής απέλυσε στις 20 Μαρτίου 2018 την επί δεκαοχτώ χρόνια εργαζόμενή του, η οποία μάλιστα ήταν παράλληλα πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου και μέλος του διοικητικού  συμβουλίου του ίδιου του Εργατικού Κέντρου. 

Η απόφαση της απόλυσης συνδέονταν πρωτίστως με το ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου είχε αναγκαστεί επανειλημμένα να διεκδικήσει δικαστικά τα δεδουλευμένα της και γι’ αυτό και εκδόθηκε κατά παράβαση των άρθρων 14 και 15 του Ν. 1264/1982.  Ως εκ τούτου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας   εξέδωσε πόρισμα με το οποίο  κήρυξε άκυρη την απόλυση και ζήτησε την  άμεση ανάκλησή της .  Παράλληλα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης,   προέβη τόσο στην επιβολή προστίμου  όσο και στην  υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, λόγω της μη συμμόρφωσης του.

Παρόλα αυτά, παρά τις παρεμβάσεις του τότε Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρά την τριμερή συνάντηση των εμπλεκόμενων που πραγματοποιήθηκε προς επίλυση της διαφοράς, η απόφαση απόλυσης παρέμεινε σε ισχύ, οδηγώντας την παθούσα σε σειρά δικαστικών αγώνων και εξοντώνοντάς την ηθικά και οικονομικά. 

Ως ύστατο μέσο στήριξής της απολυθείσας εκδόθηκε τότε η αριθμ. 25427/497/6-6-2019 ΚΥΑ, με την οποία αποφασίσθηκε η διάθεση σε αυτήν εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος 1.000€, μέσω του ΟΑΕΔ. Είναι ανεξήγητο και γεννά σοβαρά ερωτηματικά το ότι  επτά  μήνες μετά η απόφαση αυτή παραμένει ανεκτέλεστη και το βοήθημα δεν έχει αποδοθεί στην δικαιούχο του.

Επειδή οι Διοικητικές Αρχές οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους, τις οδηγίες και τις αποφάσεις που ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους.

Επειδή το ΣΕΠΕ έκρινε άκυρη την απόφαση απόλυσης της συγκεκριμένης υπαλλήλου και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Επειδή  ο ΟΑΕΔ  αρνείται αναιτιολόγητα να εκτελέσει την αριθμ. 25427/497/6-6-2019 ΚΥΑ παρά την συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επαναπροσληφθεί η συγκεκριμένη εργαζόμενη;  

Τι μέτρα θα λάβετε για την άμεση εφαρμογή της αριθμ. 25427/497/6-6-2019 ΚΥΑ, δηλαδή για την απόδοση του προβλεπόμενου οικονομικού βοηθήματος στη δικαιούχο;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x