ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Υπερψηφίστηκε με 163 ψήφους ο νέος εκλογικός νόμος

Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής –από τις μεθεπόμενες εκλογές- και η καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα

fonirodopis.gr

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο εκλογικός νόμος, που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και προσφέρει μπόνους έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Τον εκλογικό νόμο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, που από την αρχή είχαν αντιδράσει στις πρόνοιες του νόμου. Ο εκλογικός νόμος εγκρίθηκε με 163 ψήφους υπέρ έναντι 121 κατά, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων και στο σύνολό του.

Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην Ελληνικής Λύσης- κατήγγειλαν τον νόμο λέγοντας ότι η κυβέρνηση με το μπόνους των 50 εδρών προωθεί την παντοδυναμία του ενός και αποκλείει τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων.

Καθώς όπως αναμενόταν ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ