ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Πλήθος κόσμου και επίσημοι αποχαιρέτησαν τον Μέτσο Τζεμαλή στην τελευταία του κατοικία

Κάτοικοι Αρριανών, συγγενείς του από τον Εχίνο, ιμάμηδες, θεολόγοι αλλά και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Τσαλικίδης, ο Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Στράτος Τσακιρίδης στην κηδεία του πρώην Μουφτή Κομοτηνής – Προσπάθεια καπήλευσης της κηδείας από παράγοντες του Προξενείου και δυσφορία προς το πρόσωπο του Καλαντζή

fonirodopis.gr

Με την παρουσία 500 και πλέον ατόμων, μεταξύ των οποίων κάτοικοι Αρριανών, συγγενείς του εκλιπόντα από τον Εχίνο Ξάνθης, ιμάμηδες και θεολόγοι από όλη τη Θράκη τελέστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου η κηδεία του πρώην Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών.

Παρόντες επίσης οι Τοποτηρητές Μουφτής Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, οι πρώην Μουφτήδες Μεχμέτ Εμίν Σινίγκολου και Μεχμέτ Δαμάτογλου, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο περιφερειακός σύμβουλος Τζιχάν Ιμάμογλου, η Βούλα Ελευθεριάδου και ο Διευθυντής της ΥΠΥ Ξάνθης Συμεών Τεγός.

Στεφάνια απέστειλαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και η ΥΠΥ Ξάνθης προκειμένου να τιμήσουν τον εκλιπόντα που διακρινόταν για την σοφία και τη πραότητά του και έχαιρε ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης σε όλη την μειονότητα αλλά και σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Προσπάθεια καπήλευσης της κηδείας από παράγοντες του Προξενείου και δυσφορία προς το πρόσωπο του Καλαντζή

Η κηδεία του Μέτσο Τζεμαλή ωστόσο ήταν επεισοδιακή καθώς επιχείρησαν να την καπηλευτούν παράγοντες που πρόσκεινται στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το οποίο πολεμούσε τον εκλιπόντα σε όλη του τη ζωή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη της προσευχής έξω από την οικία του εκλιπόντος και ενώ δίπλα στη σορό βρισκόταν οι Τοποτηρητές, οι πρώην Μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου και συγγενείς, ο ιμάμης Εχίνου (γνωστός για την δράση του πριν από χρόνια στη Ρόδο) και ένας δημοτικός σύμβουλος Εχίνου οι οποίοι είναι ανιψιοί του εκλιπόντα, προώθησαν θρησκευτικό λειτουργό κάτοικο Αρριανών, φανατικό πολέμιο του εκλιπόντα και προσκείμενο στον Ψευδομουφτή Κομοτηνής προκειμένου να τελέσει την επικήδεια προσευχή

Τότε η αντίδραση των συγγενών του εκλιπόντα με μπροστάρηδες τον γαμπρό του Σελήμ Ισά, πρόεδρο  της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, καθώς και της συζύγου και των θυγατέρων του ήταν έντονη και τελικά μετά από πολλές αντεγκλήσεις και σπρωξίματα την κηδεία τέλεσε ιμάμης προκείμενος στη νόμιμη Μουφτεία, όπως και ήταν η τελευταία επιθυμία του νεκρού.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι προξενικοί προσπάθησαν να «καπελώσουν» έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την Ελλάδα.

Μετά την τελέτη εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας διάβασε μήνυμα της με τους παρευρισκόμενους όμως να εκφράζουν, μετά την ομιλία, τη δυσφορία τους για το πρόσωπο του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή Γιώργου, και τον τρόπο με τον οποίο αυτός φέρθηκε και προκάλεσε την παύση των  πρώην Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης.

Επίσης, αρνητικά σχολιάστηκε και η απουσία οποιουδήποτε παράγοντα από την Αθήνα προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική Πολιτεία.

Η κηδεία κατόπιν απόφασης της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως τελέστηκε δημοσία δαπάνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ