ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών – Είχε διοριστεί Μουφτής Κομοτηνής το 1985 με προεδρικό διάταγμα ενώ παύθηκε από τα καθήκοντα του το 2018 με νόμο ως συνταξιοδοτούμενος

fonirodopis.gr

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου σε ηλικία 82 ετών ο πρώην Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

Ο πρώην Μουφτής αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1937 στο χωριό Εχίνος του νομού Ξάνθης. Πατέρας του ήταν ο ιεροδιδάσκαλος Χαφούζ Ιδρίς Μέτσο, ο οποίος και του δίδαξε τα πρώτα ιερά γράμματα. Αργότερα, μετά την αποβουλγαροποίηση του χωριού του, τέλειωσε το δημοτικό στο χωριό του και, αφού αποστήθισε το Κοράνιο, έγινε «Χαφίζ».

Συνέχισε τις σπουδές του παρά τον Ιεροδιδάσκαλο Χαφίζ Αλή Ρεσάτ στην Κομοτηνή, και αργότερα μετακόμισε στα Αρριανά του Νομού Ροδόπης, όπου και συνέχισε τις σπουδές του. Παντρεύτηκε την Χατιτζέ και εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα. Αποφοίτησε στο Ιεροσπουδαστήριο Μεντρεσέ στον Εχίνο το 1957 και άρχισε να εργάζεται στα καπνά μέχρι το 1966.

Πήγε με πρόσκληση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ στην Μεδίνα, όπου σπούδασε Ανώτατες Θεολογικές Επιστήμες στο εκεί Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε το 1976 και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978.

Περιόδευσε στα ιερά τεμένη του Νομού Ροδόπης κηρύττοντας τον λόγο του θεού, μέχρι που το 1985 διορίστηκε ως Μουφτής της Κομοτηνής μέσω προεδρικού διατάγματος.

Παντρεύτηκε με την δεύτερη σύζυγό του Ρουκιέ, και είχε δύο κόρες από την πρώτη του σύζυγο.

Το 2018 παύθηκε με νόμο από τα καθήκοντά συνταξιοδοτούμενος, μία απόφαση η οποία τον στεναχώρησε και κατά της οποίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά δεν δικαιώθηκε.

Η κηδεία του θα τελεστεί στις 15:00 στα Αρριανά Ροδόπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ