ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Εκτός ελέγχου η μετανάστευση στη Θράκη – Σε πλήρη παραλυσία η ΕΛ.ΑΣ.

Η ανεπάρκεια της Αστυνομίας δημιουργεί φαινόμενα αυτοδικίας: Ο Δήμαρχος Σουφλίου μιλά ανοιχτά πλέον για «οργανωμένες ομάδες περιφρούρησης» ενώ ανησυχητικές είναι οι φήμες από την ορεινή Ροδόπη σύμφωνα με τις οποίες κάτοικοι μειονοτικών οικισμών έχουν δημιουργήσει ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας!

fonirodopis.gr

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι είναι η παράνομη μετανάστευση στη Θράκη καθώς έντονο προβληματισμό και οργή έχουν προκαλέσει στους κατοίκους οι συνεχείς δολιοφθορές που αποδίδονται σε μετανάστες, οι οποίοι μέσα στο ψύχος επιχειρούν πεζοί να διασχίσουν την περιοχή με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα στον ορεινό όγκο των Νομών Ροδόπης και Έβρου οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, μας καταγγέλλουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους καθώς η απουσία της Αστυνομίας είναι προκλητική.

Στην περιοχή του Σουφλίου, την τελευταία εβδομάδα, η ολοσχερής καταστροφή δύο ποιμνιοστασίων από φωτιές που φέρεται ότι άναψαν μετανάστες για να προφυλαχθούν από το ψύχος, προκάλεσε το ξέσπασμα του Δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook καταγγέλλει την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία του για την ανασφάλεια που νιώθουν οι κάτοικοι, για τους οποίους σημειώνει ότι τρομοκρατούνται από τις «συνεχείς επισκέψεις ανεπιθύμητων αλλοδαπών» ενώ καταλήγοντας απειλεί εμμέσως την Πολιτεία ότι «ο Δήμος θα οργανώσει τους πολίτες του και θα προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία τους».

Στη Ροδόπη, όπου κυκλοφορούν φήμες (χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής) ότι οι κάτοικοι των ορεινών μειονοτικών οικισμών τις βραδινές ώρες έχουν δημιουργήσει ένοπλες ομάδες περιφρούρησης των οικισμών τους, έπεσε σαν βόμβα η είδηση ότι απογευματινές ώρες της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου στην επαρχιακή οδό Χλόης – Βυρσίνης, μετανάστες ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού διερχόμενο κάτοικο της Άνω Βυρσίνης, τον οποίο έδεσαν χειροπόδαρα, λήστεψαν, πήραν το αυτοκίνητό του και διέφυγαν.

Πάμπολλες οι καταγγελίες των κατοίκων για την απουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, η οποία παρ’ όλες τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων για τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που κινούνται ανενόχλητοι  είτε δεν εμφανίζεται καθόλου είτε μεταβαίνει ύστερα από δύο και τρεις ώρες.

Εξάλλου όπως μας δήλωσε αυτοδιοικητικός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας – Κέχρου καθημερινά κινούνται, σε ομάδες των 15 – 20 ατόμων, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες και ακόμα και αν έρθει ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.

Στην άλλη πλευρά του νομού, θλίψη και αγανάκτηση  προκάλεσε στους κατοίκους του Ιάσμου η ολοσχερής καταστροφή του ιστορικού νερόμυλου με τη μακραίωνη ιστορία που βρίσκεται στον ποταμό Κομψάτο και η οποία προκλήθηκε από φωτιά που φέρεται ότι την άναψαν μετανάστες για να ζεσταθούν.

Προβληματισμό επίσης μας προκάλεσε η από 05-12-2019 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ με την οποία η εν λόγω υπηρεσία θέλησε να μας ενημερώσει για τον αριθμό των συλλήψεων που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες για κάθε είδους αδικήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ανακοίνωση που έμμεσα απαντά και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας με το οποίο είχαμε ζητήσει να ανακοινωθεί ο μηνιαίος αριθμός συλλήψεων των παράνομων μεταναστών, καθώς διακινούνται φήμες ότι η τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ ωραιοποιεί την κατάσταση που παρουσιάζει στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τον μήνα Νοέμβριο συνελήφθησαν, σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, 64 διακινητές και 992 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτοί οι 992 μεταφέρονταν από τους διακινητές ή αν κινούνταν μόνοι τους πεζοί.

Ωστόσο, αν υποθέσουμε  ότι τουλάχιστον μισοί από τους 992 έχουν συλληφθεί μαζί με τους διακινητές και εμπλέκονται στις ποινικές δικογραφίες, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν συλλάβει το μήνα Νοέμβριο περίπου 500 άτομα, δηλαδή μόνο 17 άτομα ημερησίως και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας. Είναι δυνατόν;

Μετά από αυτά θέτουμε, προσωπικά στον Διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ Υποστράτηγο κ. Μενεξίδη τις παρακάτω απορίες, που είναι και απορίες των αναγνωστών μας:

1. Πόσοι παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν πεζοί χωρίς να μεταφέρονται από διακινητές από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της ΑΜΘ τον τελευταίο μήνα;

2. Εάν αυτοί συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι δυνατόν να συλλαμβάνουν μόνο 17 άτομα κατά μέσο όρο ημερησίως και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας, όταν στους νομούς Έβρου και Ροδόπης σύμφωνα με δηλώσεις των συνδικαλιστών αστυνομικών καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες; Αυτή είναι η εικόνα που αναφέρεται στην Αθήνα;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για τους ορεινούς οικισμούς των Νομών Ροδόπης και Έβρου, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοίκων διαβιούν στην ύπαιθρο εκατοντάδες μετανάστες και σε μία ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού με δριμύ ψύχος η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη;

4. Ταυτοποιήθηκε κάποιος από τους δράστες των εμπρησμών των ποιμνιοστασίων στο Σουφλί και του ιστορικού νερόμυλου στον Ίασμο, ή της ληστείας του άτυχου κατοίκου της Άνω Βυρσίνης, ή της απόπειρας δολοφονίας του αστυνομικού στην περιοχή του Σώστη, ή ο οδηγός του οχήματος που διαμέλισε τον συμπολίτη μας στο Θρυλόριο;

Ως εφημερίδα και ως κάτοικοι αυτής εδώ της περιοχής, σεβόμενοι τις κακουχίες και την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες, εκτιμούμε ότι πρέπει να υπάρξει τοπικά ένας νέος σχεδιασμός της Αστυνομίας ώστε οι κάτοικοι να αισθανθούν ασφάλεια και να προληφθούν καταστάσεις αυτοδικίας και ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας.

Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνει αποτύπωση της παρούσας κατάστασης στην Αθήνα και να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που καθημερινά δεκάδες μετανάστες κινούνται πεζοί στα περίχωρα και μέσα στην Κομοτηνή, η τοπική αστυνομική ηγεσία να αναφέρει στην Αθήνα ότι σε μία ημέρα συνέλαβε αθροιστικά και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας μόνο δεκαεπτά (17). Κάτι δεν πάει καλά. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ