ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΔΕ Ροδόπης: «Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων»

«Αν θέλουμε να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να μάθουμε να μιλάμε δυνατά και χωρίς φόβο και να την αντιμετωπίζουμε ως έγκλημα που διώκεται ποινικά»

fonirodopis.gr

Μήνυμα με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εξέδωσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Ροδόπης.

Στο μήνυμα, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιάννης Βεζυργιαννίδης και η Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων Ελένη Χατζή, αναφέρεται:

«Η 25η Νοεμβρίου η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κλπ.) σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό  την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Οι στατιστικές είναι περισσότερο από ανησυχητικές, με την άσκηση της έμφυλης βίας να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί. Το σημαντικότερο δε όλων είναι πως το 55%-95% των γυναικών θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.

Αν θέλουμε να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να μάθουμε να μιλάμε δυνατά και χωρίς φόβο και να την αντιμετωπίζουμε  ως έγκλημα που διώκεται ποινικά. Η αρχή της ισότητας των φύλων αποτελεί οικουμενική αρχή και βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις που πληγώνουν και υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ