ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ ενάντια στον χρυσό

«Τη στάση μας αυτή την υπαγορεύει η ευθύνη που νιώθουμε ότι έχουμε απέναντι στις νέες γενιές που θα ζήσουν στη Θράκη. Ως δάσκαλοί τους θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που οφείλουμε να τους διδάξουμε είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στο ψήφισμα

fonirodopis.gr

Ψήφισμα ενάντια στη δημιουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες Ροδόπης εξέδωσε η Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ στις 18 Νοεμβρίου.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία της Θράκης και ιδιαίτερα απέναντι στους μαθητές μας, δηλώνουμε την αποφασιστική αντίθεσή μας στη λειτουργία χρυσωρυχείου στην περιοχή της Θράκης. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τη φωνή όλων των φορέων της περιοχής και λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξ/πολης και στις Σάπες Ροδόπης, καθώς και σε οποιαδήποτε περιοχή μελλοντικά στη Θράκη. Λέμε ΟΧΙ σε μία δραστηριότητα που τεκμηριωμένα αποτελεί τεράστια οικολογική καταστροφή και εκμηδενίζει τις οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.

Η εξόρυξη χρυσού παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό πάλι ως ευκαιρία για «ανάπτυξη» στην περιοχή μας, ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, ως μέσο για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής. Εμείς δεν συμφωνούμε και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αδειοδότηση τέτοιων «επενδύσεων» που ξεζουμίζουν τους πόρους μιας περιοχής και μετά το πέρας των «αναπτυξιακών» τους δραστηριοτήτων αφήνουν μόνο κατεστραμμένα τοπία, δηλητηριασμένα εδάφη και νερά.

Απαιτούμε κι εμείς να αλλάξει ο ισχύων μεταλλευτικός κώδικας και να απαγορευτεί μια για πάντα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανίου, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Τη στάση μας αυτή την υπαγορεύει η ευθύνη που νιώθουμε ότι έχουμε απέναντι στις νέες γενιές που θα ζήσουν στη Θράκη. Ως δάσκαλοί τους θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που οφείλουμε να τους διδάξουμε είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η υποχρέωσή μας ως πολιτών να το προστατεύουμε με τα λόγια μας και, κυρίως, με τις πράξεις μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ