ΕΛΛΑΔΑ
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ ενάντια στον χρυσό
«Τη στάση μας αυτή την υπαγορεύει η ευθύνη που νιώθουμε ότι έχουμε απέναντι στις νέες γενιές που θα ζήσουν στη Θράκη. Ως δάσκαλοί τους θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που οφείλουμε να τους διδάξουμε είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στο ψήφισμα

Ψήφισμα ενάντια στη δημιουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες Ροδόπης εξέδωσε η Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ στις 18 Νοεμβρίου.
Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία της Θράκης και ιδιαίτερα απέναντι στους μαθητές μας, δηλώνουμε την αποφασιστική αντίθεσή μας στη λειτουργία χρυσωρυχείου στην περιοχή της Θράκης. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τη φωνή όλων των φορέων της περιοχής και λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξ/πολης και στις Σάπες Ροδόπης, καθώς και σε οποιαδήποτε περιοχή μελλοντικά στη Θράκη. Λέμε ΟΧΙ σε μία δραστηριότητα που τεκμηριωμένα αποτελεί τεράστια οικολογική καταστροφή και εκμηδενίζει τις οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.
Η εξόρυξη χρυσού παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό πάλι ως ευκαιρία για «ανάπτυξη» στην περιοχή μας, ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, ως μέσο για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής. Εμείς δεν συμφωνούμε και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αδειοδότηση τέτοιων «επενδύσεων» που ξεζουμίζουν τους πόρους μιας περιοχής και μετά το πέρας των «αναπτυξιακών» τους δραστηριοτήτων αφήνουν μόνο κατεστραμμένα τοπία, δηλητηριασμένα εδάφη και νερά.
Απαιτούμε κι εμείς να αλλάξει ο ισχύων μεταλλευτικός κώδικας και να απαγορευτεί μια για πάντα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανίου, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
Τη στάση μας αυτή την υπαγορεύει η ευθύνη που νιώθουμε ότι έχουμε απέναντι στις νέες γενιές που θα ζήσουν στη Θράκη. Ως δάσκαλοί τους θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που οφείλουμε να τους διδάξουμε είναι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η υποχρέωσή μας ως πολιτών να το προστατεύουμε με τα λόγια μας και, κυρίως, με τις πράξεις μας».


-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν
Τράγκας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πέσει – Παιδιά βασανίστηκαν από ανώμαλους φίλους του»
-
ΞΑΝΘΗ2 ημέρες πριν
Ξάνθη: Ένα παιδικό καρότσι του κόστισε… 22.000 ευρώ!
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Θεσσαλονίκη: Μαζική πορεία χιλιάδων φοιτητών προς τα δικαστήρια
-
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ3 ημέρες πριν
Αλλάζουν την Παρασκευή τα ψηφιακά κανάλια σε τμήμα της Ροδόπης, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα και Θάσο
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΥΠ: «Την πίεζε να συνάψουν ερωτική σχέση»
-
ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν
Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΔΠΘ: «Η κυβέρνηση μας βλέπει σαν τρομοκράτες»
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Θεσσαλονίκη: Βίαιη προσαγωγή φοιτητή στην κατάληψη στο ΑΠΘ
-
ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν
Σ.Φ. Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ: «Το νομοσχέδιο τους θα μείνει στα χαρτιά»