ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Πορεία Κυπρίων φοιτητών στην Κομοτηνή για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης και του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την τραγική ημέρα (15/11/1983) που ο εγκάθετος της Τουρκίας Ραούφ Ντεκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατία το ψευδοκράτος του οποίο αποκάλεσε χωρίς ντροπή: «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Κατά της παράνομης αυτής ανακήρυξης διαδήλωσαν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης και του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης πραγματοποιώντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.

Η πορεία μέσω κεντρικών οδών της πόλης κατέληξε στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου κολλήθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας σε ειδικό σταντ που είχε τοποθετηθεί για το σκοπό καθώς οι Τούρκοι διπλωμάτες αρνούνται να τα παραλάβουν εδώ και χρόνια.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης:

«Οι Έλληνες της Κύπρου δεν ξεχνούν:  Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα

Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την τραγική ημέρα (15/11/1983), που  ο εγκάθετος της Τουρκίας Ραούφ Ντεκτάς, χρησιμοποιώντας την δύναμη που του έδινε ο τουρκικός κατοχικός στρατός στο νησί μας, ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ψευδοκράτος του οποίο αποκάλεσε χωρίς ντροπή: «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Άλλη μια μέρα ντροπής για την παγκόσμια κοινότητα, για το διεθνές δίκαιο και τους ισχυρούς της γης, που κόπτονται τάχα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν κατά κόρο κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στο νησί μας τον Ιούλιο και Αύγουστο 1974 από την Τουρκία. Εγκλημάτων πολέμου για τα οποία η Τουρκία θα έπρεπε να καθίσει στο σκαμνί. Δυστυχώς οι εταίροι και φίλοι μας, όπως και η Διεθνής Κοινότητα, παρασυρόμενοι από τους ισχυρούς της γης, έχουν επιλεκτική μνήμη και επιλεκτική αίσθηση της απόδοσης της δικαιοσύνης.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία προσέφυγε και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους με το ψήφισμα 550, όπως και με σωρεία άλλων που ακολούθησαν και ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη να μην το αναγνωρίσουν, τονίζοντας ότι το μόνο κράτος που υπάρχει στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνώρισε το Ψευδοκράτος, μια και είναι δικό της δημιούργημα που έχει εξελιχθεί σε προτεκτοράτο της. Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγήπ Ερτογάν ξεπερνώντας  κάθε όριο και κάθε δεοντολογία προέβη επανειλημμένα σε δηλώσεις αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλώντας την τεθνεώσα. Άλλωστε εδώ και χρόνια υπάρχει απαγορευτικό προσέγγισης πλοίων και αεροπλάνων με σήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας.

Η Τουρκία εφαρμόζοντας νέους λεονταρισμούς, αφού μένει στο απυρόβλητο από τα Ενωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, (της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από το 2004) εισβάλει εκ νέου στην κυπριακή οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Συνεχίζει να προκαλεί ακόμη και στην κατεχόμενη γη μας, προσπαθώντας να καταστρέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να αφανίσει οτιδήποτε ελληνικό, έχει ήδη καταφέρει να μειώσει δραματικά το ποσοστό των εγκλωβισμένων μας και έχει κουβαλήσει χιλιάδες εποίκους, διαπράττοντας ακόμη ένα έγκλημα πολέμου, τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Ο αγώνας συνεχίζεται, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της δικαίωσης μας είναι μακρύς και δύσκολος, δεν μας πτοεί όμως και έτσι σήμερα με το ψήφισμα του ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης:

 • Καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή
 • Καταδικάζει και καταγγέλλει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη μας.
 • Καταδικάζει και καταγγέλλει τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας από τη Τουρκία
 • Καταδικάζει και καταγγέλλει την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς από το τουρκικό στρατό κατοχής
 • Ζητά και απαιτεί μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών.
 • Ζητά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εφαρμογή σε όλο το νησί του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 • Ζητά την άμεση κατάργηση των οδοφραγμάτων και των διαχωριστικών γραμμών. Ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το νησί.
 • Ζητά την άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, όπως και όλων των εποίκων.
 • Ζητά την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων
 • Ζητά την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες.
 • Ζητά ακόμη από τους Διεθνείς Οργανισμούς (Ενωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.) και από όλα τα Κράτη την άμεση καταδίκη της Τουρκίας: για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο, για όλες τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και την άμεση εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου. Μπορούν αν το θελήσουν να αναγκάσουν τη Τουρκία να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις  και υποχρεώσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.

Εμείς τα μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη δικαίωση της πατρίδας μας, για πλήρη ελευθερία και επανένωση της και δεν θα υποκύψουμε σε κανένα εκβιασμό της Τουρκίας».

Το ψήφισμα της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής:

«Η αδιάλλακτη Τουρκία συνεχίζει για 44 χρόνια να κατέχει σχεδόν 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την πολιτική της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα, με τη μαζική μεταφορά εποίκων που συνεχίζεται με ένταση μέχρι σήμερα, την προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού στην ίδια του την πατρίδα, τη μη διακρίβωση ακόμα της τύχης όλων των αγνοουμένων, τον σφετερισμό και το ξεπούλημα των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, τις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, θέτοντας έτσι εμπόδια σε οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, εποικισμού και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 541 της 18ης Νοεμβρίου 1983. Με το ψήφισμα αυτό θεωρήθηκε «νομικά άκυρη».

Κρίνουμε ότι η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία της Τουρκικής πλευράς για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι έωλη. Αυτή είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, η οποία έχει μετατρέψει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και προτεκτοράτο.

Ειδικότερα ζητούμε τη λογοδοσία της Τουρκίας για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής και επιμένουμε σε λύση η οποία προβλέπει:

 • Τη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
 • Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων
 • Τη λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις σε όλη την επικράτεια του νησιού.
 • Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων και το άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών, για τις οποίες υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη αγνοουμένων που δολοφονήθηκαν εν ψυχρό από τον Τούρκο εισβολέα.
 • Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.
 • Διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επιτάσσει και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
 • Εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.

Αγωνιζόμαστε γιατί η Κύπρος μας είναι ΕΝΑ κράτος και όχι δύο. Γιατί η Λευκωσία μας είναι ΜΙΑ και όχι δύο. Ο Απόστολος Ανδρέας και όλες οι λεηλατημένες εκκλησίες μας, περιμένουν τις καμπάνες της Ανάστασης. Γιατί δικαιούμαστε να ξέρουμε τι έγιναν οι αγνοούμενοι μας και τα σπίτια των γονιών μας στα οποία θέλουμε να ζήσουμε ξανά. Τα κατεχόμενα σχολεία μας θέλουν παιδικές Ελληνικές φωνές και τραγούδια στις αυλές τους. Γιατί θέλουμε να ταξιδεύουμε από την Αμμόχωστο μέχρι την Καρπασία, την Κερύνεια και τη Μόρφου χωρίς να παίρνουμε την άδεια κανενός. Γιατί στον Πενταδάκτυλο δεν θέλουμε να βλέπουμε την τουρκική σημαία.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΝΑΜΕ. Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΒΕΣΤΗ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!»

Το ψήφισμα της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης:

«Συμπληρώνονται 36 χρόνια από τη μέρα που τα κατεχόμενα εδάφη ανακηρύχθηκαν παράνομα ως “ανεξάρτητο κράτος”. Η 15η Νοεμβρίου δεν είναι ημέρα εθνικής επετείου, αλλά ήμερα εθνικής διαμαρτυρίας και θλίψης. Μέχρι σήμερα κανένα κράτος, πλην της ίδιας της Τουρκίας, δεν το έχει αναγνωρίσει ως υπαρκτό κράτος.

15 Νοεμβρίου 1983, ο Ραούφ Ντεκτάς αποφασίζει να ανακηρύξει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος. Παραβιάζοντας τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, συνθήκες εγκαθίδρυσης που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε, εγγυώντας την ασφάλεια και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παραβίαση αυτή αγνοεί όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, προχωρώντας μονομερώς στην ανακήρυξη της λεγόμενης “Τούρκικης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Το συμβούλιο Ασφαλείας μετά από διεκδίκηση του Κυπριακού λαού, καταδίκασε αυτή την ανακήρυξη ως νομικώς άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να μη το αναγνωρίσουν ως υπαρκτό και νόμιμο κράτος, επιβεβαιώνοντας πως το μόνο κράτος που πρέπει να αναγνωρίζεται είναι η Κυπριακή Δημοκρατία (ψήφισμα 541/83).

Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί μια παράνομη ενέργεια, μια ενέργεια διαμελισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργεια που είναι η συνέχεια της εισβολής του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα αποτελεί σταθμό για την κατοχική Τουρκία, προς το στόχο νομιμοποίησης και δικαιολόγησης των πράξεων της εισβολής: ψυχρές δολοφονίες άμαχων και αιχμαλώτων πολέμου, τη λεηλασία και καταστροφή της πολιτιστικής Κυπριακής κληρονομιάς. Τελικός της στόχος είναι να μετεξελιχθεί το κατοχικό καθεστώς σε τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και η Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Γι’ αυτό επιχειρείται διαχρονικά η ανάδειξη της πολιτικής πως στο νησί μας λειτουργούν δύο παράλληλε οντότητες. Η Τουρκία έχει αγνοήσει πλήρως δεκαετίες ολόκληρες, την σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με το ψήφισμα 550, καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά την ανάκληση μιας νόμιμα άκυρης πράξης. 

Η Κυπριακή Ένωση Φίλων και Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης, βρίσκονται σήμερα εδώ με το παρών ψήφισμα, ζητώντας τα αυτονόητα για κάθε ελεύθερο πολίτη:

 • Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
 • Απαιτούμε την επανένωση και απελευθέρωση όλης μας της πατρίδας, δίχως ξένους στρατούς.
 • Ζητούμε την άμεση καταδίκη της Τουρκικής κυβέρνησης από διεθνείς οργανισμούς και όλα τα κράτη για όλε τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών στη Κύπρο.
 • Ζητούμε, ως πλέον πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, το δικαίωμα μας να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.
 • Δεχόμαστε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση.  Μια λύση που θα είναι δίκαιη, δημοκρατική, αξιοπρεπής και θα περιέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την διαρκή ειρήνη στο τόπο μας, δίχως εγγυήσεις με δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων χωρών, μαζί με όλα τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τις διεθνείς αποδεκτά συνθήκες για όλους τους νόμιμους πολίτες-κατοίκους της Κύπρου ανεξαρτήτους εθνικότητας και θρησκείας.

Ο Σύλλογος μας, καταδικάζει για ακόμα μια χρονιά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ευχόμαστε να έρθει μια μέρα όπου αυτό το ψήφισμα δεν πρέπει να γράφεται και τη θέση του να πάρει ένα νέο που δεν καταδικάζει αλλά γιορτάζει την επανένωση του νησιού μας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά μόνο με σκληρή θέληση και απόλυτη ένωση μπορούμε να φτάσουμε στη λύτρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ