ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

H Εldorado Gold αποκρύπτει την πάνδημη αντίθεση στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντίσταση στα σχέδια της Eldorado Gold στη Θράκη», σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς!

fonirodopis.gr

Θα τολμούσαμε να το ονομάσουμε «επενδυτικό σανό» γιατί η εικόνα που έδωσε σε μετόχους και επενδυτές δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2019 σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές, αρχικά δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια αναθεώρηση του έργου χρυσού του Περάματος που είναι «στον πάγο» από το 2014.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε:

«Υπήρξαν κάποιες μικρές νομοθετικές αλλαγές στην ΕΕ και την Ελλάδα και γι’ αυτό κάνουμε κάποιες προσαρμογές στη ΜΠΕ. Και επίσης, επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος, θέλουμε να ξανασυνδεθούμε όχι μόνο με την τοπική κοινότητα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο στην περιοχή και να ενημερώσουμε όλους για το έργο, τα οφέλη, τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ελέγχους και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Υποθέτω λοιπόν ότι δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην ΜΠΕ, αλλά θα τη ‘’φρεσκάρουμε’’ και θα ξανασυνδεθούμε με τις κοινότητες πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε με αυτό το έργο. Προφανώς, στη βιομηχανία μας, χρειαζόμαστε ισχυρή τοπική στήριξη. Πιστεύουμε ότι θα το έχουμε».

Και ακολουθεί ερώτηση από τον Κέρι Σμιθ της Haywood Securities: «Τζορτζ, γνωρίζετε να υπάρχει σήμερα κάποια αντίθεση σε αυτό το έργο;».

Τζορτζ Μπερνς: «Ο τρόπος που θα το έθετα Κέρι, είναι ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για τα έργα εξόρυξης. Και έτσι έχουμε και εκείνους στην Ελλάδα και γύρω από το έργο του Περάματος. Και έτσι θα συζητήσουμε  με αυτά τα μέρη για να προσπαθήσουμε να τα ενημερώσουμε καλύτερα και να πάρουν τα πραγματικά γεγονότα. Αυτό είναι ένα αρκετά απλό έργο. Εδώ θα εφαρμόσουμε ξηρή απόθεση αποβλήτων. Είναι ένα οξειδωμένο κοίτασμα, έχει απλό εμπλουτισμό, είναι υψηλής απόδοσης σε μια περιοχή της Ελλάδας που χρειάζεται ανάπτυξη και οικονομικές εισροές. Έτσι, πιστεύουμε ότι έχουμε τα σωστά συστατικά εδώ. Και έτσι θα έλεγα ότι είναι το φυσιολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει κάθε έργο εξόρυξης. Και έχουμε αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ ισχυρή υποστήριξη από τις τοπικές κοινότητες και πιστεύω ότι με την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε μια πορεία προς τα εμπρός για να αρχίσουμε την κατασκευή».

Κέρι Σμιθ: «Εντάξει. Και πότε θα περίμενε κανείς ότι θα  υποβάλετε εκ νέου αυτήν την τροποποιημένη ΜΠΕ; Είναι κάτι που θα συνέβαινε ίσως στο μισό του 2020;».

Τζορτζ Μπέρνς: «Ναι, θα έλεγα ότι το 2020 θα ξεδιπλώσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης και τη διαδικασία διαβούλευσης με τις κοινότητες».

Αυτό που κρατάμε από τις δηλώσεις του Μπερνς είναι ότι στη ΜΠΕ θα γίνουν μικρές αλλαγές, ώστε να μπορέσει να «πλασαριστεί» σαν κάτι καινούριο, χωρίς να αλλάξει η βάση του έργου που είναι η μεταλλουργία με κυάνιο.

Αναμένεται τους επόμενους μήνες μια επιθετική εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων – κατ’ ευφημισμόν «διαβούλευση» – και ίσως κάποια στιγμή μέσα στο 2020 η μελέτη επανακατατεθεί.

Αλλά δυστυχώς για την εταιρεία, με τις  δηλώσεις του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα μάτια των Θρακιωτών και όλη η Θράκη βρίσκεται ξανά στο πόδι. Οι παλιότερες αποφάσεις επικαιροποιήθηκαν και το «ΟΧΙ» διατυπώθηκε ξανά, από Δημάρχους, Περιφερειάρχη, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Με ομοφωνία και καθαρότητα.

Πηγή: antigoldgr.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ