ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου κατά της επένδυσης χρυσού

Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ

fonirodopis.gr

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου και στις Σάπες Ροδόπης εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στην επένδυση καλώντας το Σώμα να υιοθετήσει το ψήφισμα είτε της ΠΕΔ ΑΜ-Θ είτε της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατέθεσε ο Παναγιώτης Σπορίκης, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όραμα Αναγέννησης» Κυριάκος Αμούτζας θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του με αφορμή δημοσιεύματα κάποιων «πληρωμένων», όπως τα χαρακτήρισε, ΜΜΕ.

«Επειδή ακούγεται κάτι από κάποια πληρωμένα Μέσα Ενημέρωσης, συγκεκριμένα μια ιστοσελίδα, επειδή κατηγόρησε την αντιπολίτευση και προσωπικά εμένα ότι δεν ήρθαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο για να μην πάρουμε απόφαση για το χρυσό, η απόφαση μας είναι ειλημμένη. Έχουμε βρεθεί σε όλα τα φόρουμ, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στον συνδυασμό, είμαστε κάθετα ενάντια και συμφωνούμε να στείλουμε όποιο ψήφισμα θέλετε, κατά την άποψη μου της ΠΕΔ που καλύπτει όλους», είπε ο Κυριάκος Αμούτζας.

Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου υιοθέτησε το ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜ-Θ ώστε, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Ιάσμου, να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜ-Θ:

«Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2019 οι αιρετοί της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και οι φορείς από την Ροδόπη και τον Έβρο που συγκροτούν την Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στην Ροδόπη και τον Έβρο, συνήλθαμε μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελο Λαμπάκη προκειμένου να διατυπώσουμε την άποψη μας για την εγκατάσταση μεταλλευτικής βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή του Περάματος Έβρου.

Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τον μεταλλευτικό κώδικα 210/73 που εξακολουθεί να ισχύει χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση μεταλλείων ως δημόσιας ωφέλειας, η μεταλλεία σε περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος είναι αποκλειστική δραστηριότητα, και πρώτη προτεραιότητα, οπότε όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται οδηγούνται σε μαρασμό.

Στις ανεξέλεγκτες λίμνες απόθεσης των τοξικών τελμάτων υπάρχει και το θανατηφόρο κυάνιο. Αυτό σε θερμοκρασία υπαίθρου 25 βαθμών Κελσίου εξατμίζεται και ανέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου λόγω της ποιο χαμηλής θερμοκρασίας υγροποιείται εκ νέου και επανέρχεται με την βροχή στη γη.

Για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού που θα το στερηθούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και πληγεί βαρύτατα η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή.

Το όρυγμα του μεταλλείου θα γίνει σε περιοχή με θειούχα πετρώματα που παράγουν θειικό οξύ και με την όξινη απορροή θα έχουμε την μόλυνση των υπόγειων νερών με τα τοξικά προϊόντα για τα φυτά και τα ψάρια.

Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών στον χώρο εξόρυξης ο οποίος απέχει λιγότερο από πεντακόσια μέτρα από των οικισμό του Περάματος εξαιτίας αυτού και μόνο οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα παραπάνω αρνητικά εκτεθέντα ισχύουν εδώ και είκοσι χρόνια. Συνάγεται λοιπόν αβίαστα ότι η επένδυση αυτή δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή καθότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη που είναι ο νόμος του κράτους και θεσμός στην ΕΕ. Συνέπεια αυτών διατηρούμε την κάθετη άρνηση μας στην επένδυση των χρυσωρυχείων για να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον την τοπική οικονομία μας και την δημόσια υγεία.

Η θέση μας αυτή ισχύει και για την περίπτωση των χρυσωρυχείων στις Σάπες της Ροδόπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ