ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Την ακύρωση κάθε σύμβασης μεταξύ δημοσίου και χρυσωρυχείων, απαιτεί η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη γίνει η περιοχή μας ‘’κρανίου τόπος’’ και τασσόμαστε εναντίον της εξόρυξης του χρυσού, που φέρει την ψευδεπίγραφη αιτιολόγηση της ανάπτυξης»

fonirodopis.gr

Την αντίθεση του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, δηλώνει απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης απαιτεί να ακυρωθεί κάθε σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και χρυσωρυχείων και να απομακρυνθεί οριστικά κάθε τέτοιου είδους εγχείρημα για την περιοχή μας ενώ καλεί όλους τους φορείς και Αρχές να ταχθούν δημόσια εναντίον της εξόρυξης.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης:

«Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, με αφορμή την αναμόχλευση από την κυβέρνηση του ζητήματος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας (εκμετάλλευση χρυσού στις Σάπες και το Πέραμα) και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, καταδικάζει κάθε πρόθεση και ενέργεια για τη λειτουργία και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ‘’επένδυση’’ αυτή έχει μπλοκαριστεί όλα αυτά τα χρόνια από την αντίδραση του κόσμου, που θα είναι και πάλι παρών προκειμένου να αποτραπεί κάθε είδους παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και κάθε είδους δραστηριότητα εξόρυξης που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής και τη δημόσια υγεία.

Σε πολιτικό επίπεδο, εκτιμούμε ότι δε μπορεί να προβάλλεται ως επιχείρημα, (για να αμβλυνθεί η λαϊκή αντίδραση), η ανάπτυξη, το επενδυτικό σχέδιο, η οικονομική ανάταση και οι θέσεις εργασίας, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι διαγεγνωσμένο πλέον από ανάλογες περιπτώσεις ότι συνεισφέρει μόνο στην κερδοφορία των λίγων εταιριών και μονοπωλίων.

Προπάντων, η εκμετάλλευση του χρυσού διαγράφει μια προοπτική ότι όχι απλώς δεν θα βοηθήσει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά θα επιφέρει μάλιστα καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους της Θράκης (σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί) με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό και φυσικά στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Σχεδιάζεται λοιπόν με της μεταλλευτικές παρεμβάσεις η απόλυτη υποβάθμιση της περιοχής, η κερδοφορία μονοπωλιακών συμφερόντων εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ο οικονομικός μαρασμός, ιδιαίτερα με το απαρχαιωμένο, ληστρικό και αποικιοκρατικού τύπου νομικό πλαίσιο που ισχύει και που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχει αλλάξει τόσα χρόνια τώρα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων.

Δηλώνουμε λοιπόν απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη γίνει η περιοχή μας ‘’κρανίου τόπος’’ και τασσόμαστε εναντίον της εξόρυξης του χρυσού, που φέρει την ψευδεπίγραφη αιτιολόγηση της ανάπτυξης.

Απαιτούμε:

· Την άμεση και οριστική απομάκρυνση κάθε εγχειρήματος δημιουργίας χρυσωρυχείων από την περιοχή μας.

· Την ακύρωση κάθε σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και χρυσωρυχείων.

Καλούμε όλους τους φορείς και τις αρχές του τόπου – όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη – να ταχθούν δημόσια εναντίον της εξόρυξης του χρυσού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ