ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Γκαράνη – Γραβάνη για την αύξηση κατά 16% στα τέλη

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κατηγορεί τον επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» για «διαστρέβλωση της αλήθειας» και «άγνοια» – «Η ουσία είναι μία. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα και στον οδοφωτισμό είναι κακή, με ευθύνη δική σας», ανταπαντά ο Γραβάνης

fonirodopis.gr

Την αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη προκάλεσε η προ ημερών τοποθέτηση του επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» Αντώνη Γραβάνη κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος για την αύξηση κατά 16% των τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής μιλά στην απάντηση του για «διαστρέβλωση της αλήθειας» και «άγνοια» τονίζοντας πως η αύξηση στα τέλη οφείλεται στην αύξηση που επέβαλλε η ΔΙΑΑΜΑΘ σε όλους τους Δήμους με τον Αντώνη Γραβάνη να ανταπαντά πως «η ουσία είναι μία. Ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι κακή με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Η απάντηση του Γιάννη Γκαράνη:

«Η απουσία προτάσεων, η άγνοια, η διαστρέβλωση της αλήθειας και η απόκρυψή της δε φέρνουν την ανάπτυξη, κύριε Γραβάνη!  

Πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιό μας τα δημοτικά τέλη. Ακολουθώντας την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, δεν επιβάλαμε αυξήσεις, παρά μόνο στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 16%, δηλαδή, 24 ευρώ τον χρόνο ανά 100 τετραγωνικά.

Μια αύξηση, που ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ΔΙΑΑΜΑΘ, ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων μας επέβαλε μια μεγάλη αύξηση. Η παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» και ο επικεφαλής της, ο κ. Γραβάνης, επέλεξαν την άσκηση αβάσιμης κριτικής, χωρίς την κατάθεση στοιχειοθετημένης αντιπρότασης, κάτι που η νομοθεσία το ορίζει ρητά και κατηγορηματικά, σε περίπτωση αρνητικής ψήφου. Αντί γι’ αυτό,  απείχαν από την ψηφοφορία και απέστειλαν στα ΜΜΕ της περιοχής μας Δελτίο Τύπου, στο οποίο μας κατηγορούν για αδράνεια και ανικανότητα στην άσκηση πολιτικής στους τομείς της καθαριότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Απαντώντας, λοιπόν, στις κατηγορίες που μας προσάπτει στο Δελτίο Τύπου ο αγαπητός συνάδερφος, θα μας επιτρέψει να τον ενημερώσουμε και να του σημειώσουμε τα εξής:

Κατ’ αρχάς, η ανάπτυξη,  κύριε Γραβάνη, έρχεται μόνο όταν διασφαλίζεται η οικονομική ευρωστία ενός Δήμου. Όταν μια δημοτική αρχή επιβαρύνεται με χρέη, καθώς και με υπέρογκο δανεισμό δεν μπορεί να χαράσσει στρατηγικές προόδου και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Εμείς, λοιπόν, δουλέψαμε με συνέπεια και αποκαταστήσαμε την οικονομική αξιοπιστία του Δήμου μας.

Αποτέλεσμα, επί παραδείγματι, αυτής της οικονομικής ευρωστίας είναι η ικανότητά μας να εκσυγχρονίζουμε τον στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας, διασφαλίζοντας, έτσι, καλύτερες συνθήκες τόσο στην καθαριότητα, όσο και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Έτσι, να σας πληροφορήσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αγοράσει 4 νέα απορριμματοφόρα, 1 εκ των οποίων από τον ΤΑΠ και τα υπόλοιπα τρία με δικούς μας πόρους, πληρώνοντάς τα τοις μετρητοίς. Αγοράσαμε, έναντι 78.000€ τοις μετρητοίς, 5 ημιφορτηγά κλειστού τύπου, τα 4 εκ των οποίων θα μας παραδοθούν εντός των επόμενων ημερών και το 1 στο άμεσο προσεχές διάστημα. Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά 1 σάρωθρου και 1 φορτωτή αξίας 460.000€, εκ των οποίων οι 240.000€ θα είναι από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και οι υπόλοιπες 220.000€ θα καταβληθούν από εμάς. Ακόμη, αγοράσαμε τοις μετρητοίς 2 τρίκυκλα, αξίας 4500€. Και τέλος, κάθε χρόνο αγοράζουμε κάδους απορριμμάτων, αξίας 70.000€.

Όσον αφορά δε τις κατηγορίες που μας αποδίδετε στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε στα ΜΜΕ σχετικά με την ανικανότητα και την αδράνειά μας στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω ότι ο Δήμος Κομοτηνής εδώ και χρόνια συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της πληροφόρησης της διαδικασίας ανακύκλωσης.

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας εκπονεί διαρκώς από το 2013 μέχρι σήμερα μια σειρά προγραμμάτων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των συνδημοτών μας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικές εξ αυτών, οι οποίες έχουν τύχει μεγάλης δημοσιότητας:

– 3-6 Μαρτίου 2013: Έκθεση της HELMEPA για το θαλάσσιο περιβάλλον.

-13 Νοεμβρίου 2014: Παράδοση ειδικών κάδων στους δημότες μας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.

-18 Δεκεμβρίου 2015:  Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης», στην οποία συμμετείχαν 373 μαθητές.

-12 Μαΐου 2015: Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

-5 Απριλίου 2016: Ημερίδα Ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού, που απευθυνόταν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

-19 Μαΐου 2017: Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης».

-1 Απριλίου 2018: Δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

-29 Ιουνίου 2018: Δράση ενημέρωσης, με θέμα: «Το Ειδικό όχημα του Δήμου έρχεται στο σπίτι σας. Μονάδα ανακύκλωσης Ηλεκτρικών συσκευών.» Να σημειωθεί ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2018 στον Δήμο Κομοτηνής έχουν ανακυκλωθεί 38.464 κιλά ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.

-21 Μαΐου 2019:  Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης», που απευθυνόταν σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

-7 Μαρτίου 2019: Εκδήλωση στο Στρατόπεδο Παράσχου για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

-3 Απριλίου 2019: Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαδικασία κομποστοποίησης στη στέγη «ΑΞΙΖΩ» του Συλλόγου Ατόμων με νοητική Υστέρηση «Άγιοι Θεόδωροι».

-2019-2020: Ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στη μεγάλη δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης του κοινού για την ανακύκλωση με διαδικτυακά μέσα, η οποία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα υλοποιηθεί πιλοτικά μόνο σε 3 Δήμους της Περιφέρειάς μας: στους Δήμους Δράμας, Κομοτηνής και Ορεστιάδας.

Μας κατηγορείτε, ακόμη, ότι «αδιαφορήσαμε στην πρότασή σας, τον Ιανουάριο του 2017…να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με αυτά τύπου LED». Να σας ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν αδιαφορήσαμε, αλλά, αντιθέτως σας είχαμε… προλάβει! Ήδη από  2016, πολύ πριν εσείς μας καταθέσετε την πρότασή σας, είχαμε αρχίσει να αντικαθιστούμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση τοποθετούμε 3.500-4500 λαμπτήρες LED. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2018 τοποθετήθηκαν 4700 λαμπτήρες LED.

Επιπλέον, αντλώντας πόρους από το Πράσινο Ταμείο, καταφέραμε να τοποθετήσουμε στο Φανάρι 104 φωτιστικά σώματα LED. Κάτι ανάλογο έχουμε ήδη κάνει και στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Θρυλόριο, Φύλακα και σε 2 μέρες θα το πράξουμε και στη γειτονιά της Φιλιππουπόλεως. Αλλά και στην οδό Σωκράτους, με το έργο «Προσπελασιμότητα και βιώσιμη κινητικότητα σε οδούς πέριξ του Βυζαντινού τείχους».  Επίσης, είναι σε εξέλιξη πρόχειρος διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και αφορά στην προμήθεια 150 νέων φωτιστικών σωμάτων. Ακόμη, να σας ενημερώσω ότι επί της οδού Ν. Ζωίδη , τοποθετήθηκαν φωτιστικά με λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης με διβάθμιο σύστημα, με το οποίο πετύχαμε μείωση από την κατανάλωση ρεύματος της τάξης του 64,79%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ.

Αγαπητέ κύριε Γραβάνη. Ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τον οδοφωτισμό και την ανακύκλωση στον Δήμο μας σίγουρα υφίστανται. Η Δημοτική Αρχή, όμως, σε αγαστή συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό και τους εργαζόμενούς μας εργάζεται καθημερινά, επιφέροντας διαρκώς μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Προτάσεις, όμως, που είναι στοιχειοθετημένες και εδράζονται στην αλήθεια και στην ορθή πληροφόρηση. Και όχι στην άγνοια, στηνδιαστρέβλωση της αλήθειας και στη συνειδητή απόκρυψή της!». 

Η ανταπάντηση του Αντώνη Γραβάνη:

«Η ‘’αλήθεια’’ του κ. Γκαράνη και η πραγματικότητα της πόλης και των οικισμών

Κοινός στόχος, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, είναι οι αποτελεσματικές  υπηρεσίες για τους δημότες.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, είναι θετικό  το γεγονός, έστω και μετά από πέντε ημέρες και με διαφορετική απάντηση από την συνεδρίαση, ότι μας απαντάτε στην τοποθέτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο (το δελτίο τύπου ήταν απλά η τοποθέτηση μας) στις 16/10/2019.

Ελπίζουμε βέβαια στο μέλλον, οι οριστικές απαντήσεις να δίνονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, πίσω από δελτία τύπου που συντάσσουν  συνεργάτες.

Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε δημόσια, τα δημοτικά συμβούλια να μεταδίδονται ζωντανά, με ευθύνη του Δήμου, ώστε να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, της οποίας  δηλώνετε υπέρμαχος. Μετά από οχτώ χρόνια άρνησης, αναμένουμε να αποδεχτείτε την πρόταση μας.

Στην ουσία του θέματος, αποδέχεστε και εσείς τα ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τον οδοφωτισμό και την ανακύκλωση. Εμείς δεν υποστηρίξαμε, όπως ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είμαστε η πιο βρώμικη πόλη της ΑΜΘ, τονίσαμε απλά ότι είμαστε μία βρώμικη πόλη. Και η απάντηση σας σε αυτή την κριτική, που ο ίδιος παραδέχεστε, είναι τα οχήματα που αγοράσατε και ο τρόπος πληρωμής. Επομένως καμία διαστρέβλωση της αλήθειας, καθώς όλοι δεχόμαστε την κακή ποιότητα υπηρεσιών στην καθαριότητα, με δική σας αποκλειστικά ευθύνη.

Σχετικά με την ανακύκλωση, μας αναφέρετε κάποιες δράσεις που υλοποιήθηκαν. Αλήθεια, οι δράσεις αυτές, θεωρείτε, ότι αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας; Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο σας;

Eμείς επιμένουμε ότι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία πρέπει να αποτελέσουν βασικούς στόχους για την νέα δημοτική περίοδο, και σας καλούμε να σχεδιάσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με διαρκή ενημέρωση και  παροχή κινήτρων για τους δημότες.

Στο θέμα του οδοφωτισμού, θα επιμείνουμε ότι είμαστε η πιο σκοτεινή πόλη στην περιφέρεια. Η κατάσταση στους οικισμούς είναι ακόμη χειρότερη. Στην οικονομική επιτροπή αποδεχτήκατε την πρόταση μας, ότι είναι λάθος να αλλάζουμε τον οδοφωτισμό σταδιακά, καθώς  χάνουμε χρόνο αλλά και στο τέλος, κάθε γειτονιά θα έχει διαφορετικό τύπο φωτιστικού, και δηλώσατε ότι  πλέον θα προχωρήσετε σε μία συνολική αντικατάσταση των φωτιστικών (υπάρχουν πρακτικά της συνεδρίασης, και μετέπειτα δήλωση του κ. Πολιτειάδη στις 26/09/2019). Στο δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίσαμε  το ποσοστό αλλαγής φωτιστικών που αναφέρεστε, αλλά σας τονίσαμε  ότι δεν είναι αρκετό καθώς η πόλη και τα χωριά είναι σκοτεινά. Επίσης παρατηρούμε, ότι δεν κάνετε καμία αναφορά στις αιτιάσεις του κ. Καρασταύρου, ότι ως Δήμος περιμένατε να πέσουν οι τιμές, (το υποστηρίξατε στην συνεδρίαση) καθώς αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την φιλοσοφία του εν λόγω δελτίου τύπου, που είναι η ανάδειξη των λαμπτήρων που αλλάξατε.

Και σας ρωτάω, καθώς με κατηγορήσατε για άγνοια, τελικά ξέρετε τι θέλετε να κάνετε;

Καλώς ή κακώς, αλλάξατε ως τώρα κάποια φωτιστικά; Θα προχωρήσετε σε συνολική αντικατάσταση, αποδεχόμενος την πρόταση μας ώστε επιτέλους να μην είμαστε στο σκοτάδι, ή θα περιμένετε να πέσουν επιπλέον οι τιμές;

Η ουσία στην αύξηση τελών είναι μία. Ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα και στον οδοφωτισμό είναι κακή, με ευθύνη δική σας. Για το λόγο αυτό απείχαμε ως παράταξη και δεν δεχτήκαμε την αύξηση 16% στα τέλη που επιβάλλατε.

Για αυτό «μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα» και ασχοληθείτε με τον κοινό μας στόχο, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που είναι οι αποτελεσματικές  υπηρεσίες για τους δημότες. Ίσως έτσι, κάποια στιγμή η πόλη και τα χωριά να είναι καθαρά και φωτισμένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ