ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτου: «Οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η ΝΔ γρήγορα θα εξανεμιστούν»

Αιχμηρή κριτική από τον Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου – «Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τον λαό» – «Με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες» – Κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

fonirodopis.gr

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση ΝΔ τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα διεθνή ζητήματα άσκησε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πολιτικού του γραφείου και με στόχο έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας.

Για τα εσωτερικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς πρόκυπτε να πορευτεί. Πατώντας σε μια σημαντική προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για να μπει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, το μοντέλο ανάπτυξης που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση του Μητσοτάκη βασίζεται στην καταστροφή της εργασίας, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην άρση των περιορισμών προστασίας του φυσικού  περιβάλλοντος. Βασίζεται σε πολιτικές φοροελαφρύνσεων στα μεγάλα συμφέροντα και λιγότερο στους εργαζόμενους και στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και βέβαια έχει ως γνώμονα ότι έχει σχέση με το δημόσιο τομέα να ιδιωτικοποιείται και όλα να κατευθύνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Έχει σχέση με το παλιό με αυτό που μας οδήγησε η κρίση, οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η ΝΔ πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εξανεμίζονται στη σκέψη των απλών ανθρώπων, αυτών που σηκώνουν τα βάρη».

Για τις εξελίξεις στη Συρία:

«Παρακολουθώ με ανησυχία τις εξελίξεις. Η εισβολή της Τουρκίας σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει. Μιλάμε για μια κατάφωρη περίπτωση παραβίαση κυριαρχίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων. Αφορά την ανατολική πλευρά της Συνθήκης της Λωζάννης η οποία παραβιάζεται, όχι πλέον στα λόγια αλλά στην πράξη.

Οφείλει η διεθνή κοινότητα να φύγει από το επίπεδο των δηλώσεων ή διατυπώσεων και να περάσει έμπρακτα σε διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ώστε να επανέλθει η νομιμότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οφείλει και η σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε προσφυγικό, παρέμβαση στην ΑΟΖ της Κύπρου και στη Συρία. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κυνισμό συμψηφισμού, αυτή είναι η λογική του κατευνασμού, δηλαδή κάνω εκπτώσεις στα ζητήματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο προκειμένου να μην έχω μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει ότι δυνατότητες έχει και να πρωτοστατήσει».

Για τη Βόρεια Μακεδονία:

«Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη η απόφαση της Ε.Ε. να μη σεβαστεί τη δέσμευση της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δίνει χώρο στις πιο ακραίες δυνάμεις και στις δύο πλευρές και η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα είχε ρόλο για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τώρα είναι σε ένα ρόλο να παρακολουθεί, άβουλο, άφωνο, χωρίς πρωτοβουλίες για ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας».

Ανασυγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ:

«Με την πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η πολιτική βούληση για να διαμορφωθεί ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα που θα αντιπροσωπεύει τον κόσμο της Αριστεράς και θέλω να στείλω ένα προσκλητήριο να απλώσω το χέρι σε όλους εκείνους τους πολίτες να έρθουν, να ενταχθούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι έτοιμος την επόμενη μέρα να αναλάβει με σοβαρότητα τις τύχες αυτής της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ