ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Λεβέντης: «Η περιοχή μας δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εκφράζει την ανησυχία του για τις συνθήκες που θα προκύψουν σε πιθανή εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή μας και ζητά από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

fonirodopis.gr

Την ανθρώπινη διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, ανέδειξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Λεβέντης κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής σχετικά με το ψήφισμα για την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή μας.

Σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίες επικαλέστηκαν, προκειμένου να αιτιολογήσουν την αντίθεση τους, είτε «δυσεπίλυτα προβλήματα» και «συσσώρευση επιπλέον ζητημάτων» είτε ακόμα και «εθνικούς κινδύνους» και «ανάγκη υπεράσπισης της ασφάλειας των συνόρων», ο Γιάννης Λεβέντης εστιάζει στα δικαιώματα των προσφύγων και ζητά από την Πολιτεία στοιχειώδεις υποδομές για τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Μιλώντας για ζητήματα, όπως το προσφυγικό, πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες, που τα δημιουργούν και να τις αντιμετωπίζουμε στην ρίζα τους. Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και άλλων ισχυρών κρατών δεν διέλυαν τις κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για περισσότερα κέρδη από την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.

Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών» εξ αιτίας αυτών των επεμβάσεων. Αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που άσκησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες διαμέσου συμφωνιών με την ΕΕ με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα, έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί το ρόλο της χώρας σαν  «αποθήκη ψυχών», πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ και διάφορους επιτήδειους.

Σ’ αυτό οδηγεί και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα, εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικό προορισμό.

Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαθεμένα και ανεπαρκή μέτρα σαν αυτά της κυβέρνησης, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Πολύ περισσότερο με την απαράδεκτη πολιτική που αποχαρακτηρίζει πρόσφυγες στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου και αντιμετωπίζει τα θύματα του προβλήματος σαν θύτες.

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν, προτείνουμε:

  • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους, ώστε να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.
  • Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε διαχρονικά η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, για την πιθανότητα υποδοχής προσφύγων, στην περιοχή μας, χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτηριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες. Τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ5 ώρες πριν

Δήμος Κομοτηνής: Απαλλαγή τελών για επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους

ΕΒΡΟΣ6 ώρες πριν

Έβρος: Αλλοδαπός πούλησε σε αστυνομικό 3,4 κιλά ηρωίνης έναντι 48.000 ευρώ

ΡΟΔΟΠΗ6 ώρες πριν

Ανέλκυση παλαιών σκαφών από το λιμάνι Φαναρίου

TΟΥΡΚΙΑ7 ώρες πριν

Θέμα… γενοκτονίας των Τούρκων του Μοριά ανοίγουν τουρκικά ΜΜΕ

TΟΥΡΚΙΑ7 ώρες πριν

Χουλουσί Ακάρ: «Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ»

ΡΟΔΟΠΗ7 ώρες πριν

Πορεία την Πέμπτη στην Κομοτηνή ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ8 ώρες πριν

Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για τον θάνατο του Νίκου Κλάδου

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ8 ώρες πριν

Ο Πέτρος Ζωγράφου επικεφαλής της παράταξης «Ξε-Κίνημα για την Πόλη»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ9 ώρες πριν

Δήμος Κομοτηνής: Δείτε live τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

YΓΕΙΑ10 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ5 ώρες πριν

Δήμος Κομοτηνής: Απαλλαγή τελών για επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους

TΟΥΡΚΙΑ7 ώρες πριν

Θέμα… γενοκτονίας των Τούρκων του Μοριά ανοίγουν τουρκικά ΜΜΕ

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες κατά τα επεισόδια στο ΑΠΘ

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Μαζική πορεία χιλιάδων φοιτητών προς τα δικαστήρια

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΔΠΘ: «Η κυβέρνηση μας βλέπει σαν τρομοκράτες»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Τράγκας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πέσει – Παιδιά βασανίστηκαν από ανώμαλους φίλους του»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα πανεπιστήμια επί ΝΔ θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Βίαιη προσαγωγή φοιτητή στην κατάληψη στο ΑΠΘ

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ – Προσαγωγές φοιτητών

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

22 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x