ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Έργα της ΔΕΥΑΚ συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΠΕΠ ΑΜΘ

Πρόκειται για τον τροφοδοτικό αγωγό μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής και για το έργο επέκτασης συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου

fonirodopis.gr

Συνέντευξη Τύπου για έργα της ΔΕΥΑΚ που εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ΑΜΘ έδωσαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου.

Πρόκειται, για το έργο του τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής, προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ, και για το έργο Προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης Δ.Ε. Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος, στο έργο του τροφοδοτικού αγωγού ο Δήμαρχος Κομοτηνής είπε: «Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, για την τροφοδότηση της ύδρευσης της πόλης και των οικισμών. Η ΔΕΥΑΚ κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο αυτά τα χρόνια, είχε εντάξει πάνω από 100 εκ. ευρώ έργα στον Δήμο Κομοτηνής και φυσικά θα συνεχίσει γιατί υπάρχουν και άλλες μελέτες που έρχονται για να συμπληρώσουν αυτό που για πολλά χρόνια δεν είχε ο Δήμος Κομοτηνής.

Εκτός της ΔΕΥΑΚ, έρχεται και ο Δήμος Κομοτηνής να συμπληρώσει αυτό το παζλ των ευρωπαϊκών έργων σε μια προσπάθεια που κάνουμε και με τις ενταγμένες μελέτες που έχουμε θα συνεχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο για την πόλη. Να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τη Διαχειριστική Επιτροπή ΑΜΘ, οι οποίοι μας δίνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν αυτά τα έργα στα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Τροφοδοτικός αγωγός μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής
Προϋπολογισμός: 5.912.096€ προ ΦΠΑ

Το έργο αφορά την κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού από το Φράγμα της ΔΕΗ στην περιοχή της Γρατινής έως την Μονάδα Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑΚ. Κατά μήκος του αγωγού θα κατασκευαστούν πέντε διακλαδώσεις καθαρισμού συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο νέο αντλιοστάσιο και στις εγκαταστάσεις κεντρικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΚ στην Κομοτηνή και μία διακλάδωση αρδευτικής παροχής. Το αντλιοστάσιο θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Γρατινής και το μήκος του δικτύου θα είναι 595,21 μέτρα. Το μήκος του δικτύου από το νέο αντλιοστάσιο μέχρι και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Υδραγωγείου Κομοτηνής θα είναι 11.112,92 μέτρα.

Προμήθεια και εγκατάσταση επέκτασης συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου
Προϋπολογισμός: 1.499.620€ προ ΦΠΑ

Με το έργο επιτυγχάνεται ο έλεγχος διαρροών, ο τηλε-έλεγχος και η αυτοματοποίηση τους σε όλη την έκταση των δημοτικών ενοτήτων Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δευτερευουσών δεξαμενών όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.

Αφορά επίσης και τη διασφάλιση του αδιάλειπτου των επικοινωνιών με τη δημιουργία ενός δικτύου «κορμού» υψηλών ταχυτήτων και χρήση κατάλληλου συστήματος ασύρματης επικοινωνίας και back up συστήματος επικοινωνίας GPRS.

Επιπλέον, το έργο αφορά την επέκταση του υφιστάμενου κεντρικού συστήματος ελέγχου σε σύστημα κεντρικής διαχείρισης που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδάτινων πόρων.

Τα δύο έργα της ΔΕΥΑΚ είναι ύψους 7.411.716€ (προ ΦΠΑ) και εντάχθηκαν στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ σε ποσοστό 24,7% επί του συνολικού προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ