ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Ο απόλυτος ξεπεσμός για το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής: Εργαζόμενοι διαδήλωσαν εναντίον του!

Μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας και πέταξαν τρικάκια ενάντια στη στάση της διοίκησης του φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών και όχι εργοδοτών»

Την απόλυτη απαξίωση βίωσε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μελών της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Μέλη της ΕΝΙΔΥΚ ανταποκρινόμενα στο πανελλαδικό απεργιακό κάλεσμα πραγματοποίησαν πορεία σε δρόμους της πόλης με κατάληξη το Εργατικό Κέντρο όπου κρεμάστηκε πανό διαμαρτυρίας και πετάχτηκαν τρικάκια ενάντια στην στάση του ΔΣ να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο της απεργίας.

Ήχησαν δυνατά τα συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», «Σωματεία ταξικά, όχι εργοδοτικά», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες» με τα μέλη της ΕΝΙΔΥΚ να ανανεώνουν το ραντεβού τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ώστε να μην περάσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Η ομιλία του προέδρου της ΕΝΙΔΥΚ Βαγγέλη Ευαγγελόπουλου:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Παρά τη προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας, σήμερα είμαστε εδώ!!!! Η απεργία έγινε! Η συγκέντρωση γίνεται! Η αντίθεση των εργαζομένων θα εκφραστεί, θα φροντίσουμε να κλιμακωθεί η δράση μας, το αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει!

Η σημερινή απεργία είναι μια μάχη κρίσιμη. Είναι μια μάχη απέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και τα κόμματά του, στους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να πάρει απάντηση η νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, που οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού προς τα άθλια επίπεδα του κατώτατου!

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να ορθωθούν εμπόδια στην προσπάθεια να μπουν τα συνδικάτα στο γύψο, να χτυπηθεί η συλλογική δράση για να προχωράει ανεμπόδιστη η αντιλαϊκή πολιτική, στην υπηρεσία της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων.

Η απεργία είναι μια μάχη που μπορεί να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης, να βγάλει τους εργαζόμενους μπροστά, με νέες δυνάμεις στον αγώνα, να φωτίσει το δρόμο της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Ακριβώς γι’ αυτό απέναντι στους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας, στέκεται ένα ενιαίο αντεργατικό μέτωπο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κλιμακώνει την επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνεχίζοντας από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εργοδοσία, που πανηγυρίζει για τις «διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα», με μέτρα όπως αυτά που περιέχονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, αλλά κυρίως για την επίθεση διαρκείας στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Και φυσικά, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, η οποία, αφού δεν μπόρεσε να εμποδίσει την οργάνωση απεργιακής απάντησης, επιχειρεί ξεδιάντροπα να την ακυρώσει, να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο, να σπείρει σύγχυση στους εργαζόμενους.

Η κλιμάκωση αυτού του άθλιου σχεδιασμού είναι αποκαλυπτική:  Αρχικά, όπως έκαναν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιδίωξαν να καλλιεργήσουν ανοχή, κάνοντας «γαργάρα» τις αντεργατικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και τα πρώτα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε για τους εργολαβικούς και τις απολύσεις.

Έτρεξαν πρώτοι – πρώτοι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους» και έκαναν τον «Κινέζο» για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που τους παρουσίασε. Μέχρι και πριν από 10 μέρες, έλεγαν ότι… «δεν μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα»!

Όταν δημοσιοποιήθηκε το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, κλαψούρισαν γιατί «δεν έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος», παρέπεμψαν σε… νομικές ενέργειες και επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ γιατί απέτρεψε τη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων και των στελεχών της εργοδοσίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Και όταν πια τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία με ομόφωνες αποφάσεις τους καλούσαν σε απεργία για τις 24 Σεπτέμβρη, προσπερνώντας τα εμπόδια, η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ πέρασε στη «νέα» φάση του βρώμικου σχεδίου της:

Επιχείρησε να ακυρώσει την απεργία, εκβιάζει συνδικαλιστές, ρίχνει τάχα άλλες ημερομηνίες στο τραπέζι, με μοναδικό σκοπό να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο, να μπερδέψει τους εργαζόμενους.

Και το σίριαλ συνεχίζεται… δεν τους άρεσε η 24η Σεπτέμβρη, προτίμησαν την 25η που τελικά και αυτή την άφησαν για τις 2 Οκτώβρη ή για κάποτε! Τα ίδια και στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής.

Σε συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, αφού ξεπέταξαν σε 2 λεπτά τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΠΑΜΕ με συκοφαντίες και ύβρεις. Τελικά, αποφάσισαν να ορίσουν απεργία στις 25/9 !!!! Μάλιστα επικαλέστηκαν για αυτή τους την πρόταση αποφάσεις από όλα τα Εργατικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα που δεν υπήρχαν! Πιθανόν το μόνο που υπήρχε να ήταν η πίεση από την ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ να ακυρωθεί το απεργιακό μέτωπο.

Την ώρα που υπάρχει ανάγκη να δοθεί απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας με ενιαίο απεργιακό μέτωπο, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός δίνει τα ρέστα του στην στήριξη των μέτρων που τσακίζουν τη ζωή μας για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.

Θέλουν να μην κουνηθεί φύλλο ή το πολύ πολύ να ρίξουν άλλη μια τουφεκιά στον αέρα την ημέρα που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή, για αυτό και σήμερα λάμπουν διά της απουσίας τους!!!.

Αλήθεια τι ανταλλάγματα, τι κέρδος θα έχουν για αυτή τους τη στάση; Κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και κάθε τίμιος συνδικαλιστής να πάρει θέση. Από τη μια στέκονται οι δυνάμεις που δίνουν μάχη για την οργάνωση της απεργίας, για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, για να βγουν μπροστά οι εργατικές – λαϊκές ανάγκες.

Από την άλλη, οι δυνάμεις που σε διατεταγμένη υπηρεσία από κυβέρνηση και εργοδοσία – έναντι προφανών ανταλλαγμάτων – κάνουν ό,τι μπορούν για να χτυπήσουν τους αγώνες, για να υποτάξουν τα συνδικάτα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι’ αυτό υποστηρίζουν έμπρακτα την επιχείρηση πιο ασφυκτικού ελέγχου των συνδικάτων από το αστικό κράτος και τους εργοδότες.

Και με τη σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση δίνουμε λοιπόν μαζική, ενωτική, ταξική απάντηση σε αυτό το ενιαίο μέτωπο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ανθρώπων τους μέσα στα συνδικάτα! Δεν θα τους περάσει!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Να περάσουμε και στην ουσία των μέτρων που έρχονται. Δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση και ετοιμάζεται να μπει στη βουλή προς ψήφιση το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο όπως το ονομάζουν. Το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η κυβέρνηση φέρνει τόσα πολλά μέτρα για τα εργασιακά, κάνει ξεκάθαρο ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με τα εργατικά δικαιώματα!

Αντίθετα προϋποθέτουν το τσάκισμά τους και τα συνδικάτα στο «γύψο». Η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο δίνει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μία σειρά μέτρα, από τα αρχαία έως τους όρους δόμησης, τα επενδυτικά πάρκα, τις ειδικές οικονομικές ζώνες που αποτελούν κάτεργα για τους εργαζόμενους.

Μάλιστα για τους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπει ότι αν καθυστερήσουν να δώσουν άδειες για επενδύσεις πάνω από 60 μέρες, πχ αν βρεθούν αρχαία και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη επιστημονικά μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησής τους, αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα είναι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με αργία!

Ήρθαν με φόρα να υλοποιήσουν ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε πάνω από το 60% των απαιτήσεών του και τώρα περιμένει από τη ΝΔ να υλοποιήσει το υπόλοιπο.

Πατάνε πάνω στην απογοήτευση, τις μειωμένες απαιτήσεις και τη μοιρολατρία που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία και νομίζουν ότι δε θα κουνηθεί φύλλο.

Άλλωστε αρκετά από τα μέτρα που φέρνει η ΝΔ είναι προϊόντα της επιτροπής που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γνωμοδοτήσει για τα εργασιακά θέματα και την υποτιθέμενη ανάπτυξη. Φαίνεται η κοινή τους στρατηγική, η πολιτική της ΕΕ που περηφανεύονται ότι αντιγράφουν τις βέλτιστες πρακτικές της. Όλα για το κεφάλαιο, για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

  • Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.

Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Και στο βάθος «Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες»… Τη διαπίστωση αυτή κάνει και ο αστικός Τύπος, καταγράφοντας τους μύχιους πόθους κυβέρνησης και εργοδοσίας. Όπως γράφτηκε για παράδειγμα στη «Ναυτεμπορική», οι εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις «ανοίγουν το δρόμο και για τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Εργασίας σε περιοχές που έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση και τώρα θα επιχειρηθεί να προσελκύσουν κεφάλαια».

Δηλαδή, οι εξαιρέσεις από τον κλαδικό μισθό και από στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι προϋπόθεση της όποιας ανάπτυξης! Απ’ αυτήν τη σκοπιά, δεν προκαλεί εντύπωση η «απόλυτη ικανοποίηση» με την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χαιρετίζουν την «πρωτόγνωρη» ταχύτητα με την οποία η ΝΔ εκπληρώνει το αίτημά τους για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου

αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου θα ισχύουν κυρίως απαλλαγές από φόρους. Θυμίζουμε ότι η σχετική νομοθεσία διαμορφώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναλαμβάνει να την «τρέξει» η ΝΔ. Το επόμενο βήμα σε αυτές τις «ζώνες» θα είναι η «απελευθέρωση» της εργοδοσίας ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, διαμορφώνοντας συνθήκες κάτεργου για τους εργαζόμενους, στο όνομα πάντα της «προσέλκυσης επενδύσεων» και της ανάπτυξης…

  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η δήθεν αύξηση στην υπερωριακή απασχόληση στους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.

Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
  • Τα μέτρα καταστολής στη λειτουργία των συνδικάτων, στους αγώνες των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Είναι μια κατάμέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του του κεφαλαίου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους.

Αυτή είναι η ουσία. Παράλληλα, γνωρίζουν ότι ούτε η ανάπτυξή τους είναι για όλους, ούτε είναι βιώσιμη, ούτε είναι δίκαιη.

Η πολιτική που στηρίζουν φέρνει εκμετάλλευση, κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φασισμό, καταστροφή του περιβάλλοντος. Ξέρουν ότι τα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν και έρχεται νέα κρίση, οι ανταγωνισμοί οξύνονται και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Γι’ αυτό και φέρνουν τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα και ζωή τους. Η ενότητα της εργατικής τάξης που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί.

Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής.

Η επίθεση, συνάδελφοι, είναι συγκεκριμένη και στο στόχαστρο βρίσκονται τα σωματεία και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, το δικαίωμα στη συλλογική δράση και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων! Επιχειρούν σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της!

Παράλληλα, ήδη αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, το κόψιμο του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά να βρουν απάντηση, να ακουστεί δυνατά το σύνθημα ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό και τους δηλώνουμε μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα η επίθεση στο ασφαλιστικό. Μιλάμε για τα αρπακτικά που περιμένουν να βάλουν για άλλη μια φορά στο χέρι αποθεματικά, επικουρικές κ.ο.κ. ήδη οι συνταξιουχικές οργανώσεις προχωράνε σε 10ήμερο δράσης αρχές Οκτώβρη, να το στηρίξουμε όλοι, είναι υπόθεση όλων μας.

Τέλος, συνεχίζουν να προωθούνται μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικής σημασίας κλάδους που θα οξύνουν περεταίρω τα προβλήματα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.

ΕΛΠΕ

Να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να κάνουμε τα πάντα ώστε να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους για την ουσία των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ’ εντολή των βιομηχάνων και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δε θα υπάρξει ποτέ σιωπή νεκροταφείου. Εδώ οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι, τις ταξικές δυνάμεις που παρ’ όλες τις αδυναμίες μας δεν τα διπλώνουμε, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα της αντίστασης και της προοπτικής.

Παρά τα εμπόδια που βάζουν κυβέρνηση – εργοδοσία – συνδικαλιστική μαφία, δίνουμε τη μάχη, κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα. Είμαστε σε επιφυλακή. Τα αντεργατικά μέτρα να μην ψηφιστούν.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία της Ροδόπης, κάθε τίμιο συνδικαλιστή και εργαζόμενο να έρθει σε επαφή μαζί μας… Είναι η ώρα να χτίσουμε μπλόκ αντίστασης απέναντι σε εργοδοσία και Κυβέρνηση… Είναι η ώρα για ΜΑΖΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ αγώνα, είναι η ώρα να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας!!!».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή Ροδόπης: Συνεργασία με τον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας για το πρόγραμμα LEADER

Εκπρόσωποι του βουλγαρικού Δήμου βρέθηκαν στην Κομοτηνή με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας, την ανάληψη κοινών δράσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους του Δήμου Ρακόβσκι της Βουλγαρίας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΑΕ Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης, με τη συμμετοχή του Προέδρου ΕΔΠ LEADER Ροδόπης – Ξάνθης, Δημήτριο Πολιτειάδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο,  Δημήτριο Λουρίκα στα πλαίσια επικείμενης συνεργασίας των δύο φορέων.

Η επίσκεψη αποσκοπούσε στην καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη δράσης στον τομέα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με άξονα αναφοράς τη διασυνοριακή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Ακόμη, τη συνάντηση απασχόλησε η ενημέρωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER.

Την αποστολή πλαισίωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρακόβσκι, Ράνγκελ Ματάνσκι, ο Αντιδήμαρχος , εκπρόσωπος του Δημάρχου, Βεντσίσλαβ Τσαβντάροφ και η Διευθύντρια της μονάδας τοπικών δράσεων, που ενασχολείται με προγράμματα LEADER, Μαρία Γίεβα. Πρόκειται για έναν Δήμο με σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο αλληλένδετο με αυτό της Ελλάδας, ήδη από τα Οθωμανικά χρόνια. Αξιοσημείωτη είναι η εντατική ενασχόληση του με δράσεις – φεστιβάλ υπερτοπικού χαρακτήρα, προάγοντας την ανάπτυξη μέσα από την γεωργία και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής.

«Βρεθήκαμε στην έδρα μας με τον Δήμο Ρακόβσκι της γειτονικής Βουλγαρίας στα πλαίσια συνεργασίας αναπτυξιακών και κοινωνικών από κοινού δράσεων, που θα φέρουν τις δυο περιοχές κοντά. Μάλιστα, συζητήσαμε και θέσαμε ως πρόταση τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων μας, αναδεικνύοντας τοπικά προϊόντα και προωθώντας κατά συνέπεια τον εναλλακτικό τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Επεκτείνουμε την συνεργασία μας σε διακρατικά προγράμματα, στοχεύοντας στη διαρκή ενδυνάμωση των σχέσεων, με γνώμονα την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Δημοσιεύθηκε

στις

Βίντεο με αφορμή την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, δημιούργησε ο Δήμος Ιάσμου σε συνεργασία με τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Ιάσμου, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου και το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου.

Με σύνθημα «Δίνουμε αίμα – Χαρίζουμε ζωή», ο Δήμος Ιάσμου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εθελοντική αιμοδοσία και την ανάγκη για ασφαλές και επαρκές αίμα για όσους το χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΔΟΠΗ

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

Εσπερινή Θεία Λειτουργία υπέρ των υποψήφιων των Πανελληνίων τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευχές για καλή επιτυχία στους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων έδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων κατά την εσπερινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης, ο οποίος έδωσε συμβολικό δώρο μία σοκολάτα και ένα στυλό, χαρακτήρισε νικητές τους υποψήφιους λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστησαν από την πανδημία και των δύσκολων συγκυριών, μέσα στις οποίες αναγκάστηκαν να προετοιμαστούν.

«Δεν είναι ο καθορισμός του μέλλοντος σας αυτές οι εξετάσεις αλλά ένα σκαλοπάτι υψηλότερο για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε. Γνωρίζω ότι ταλαιπωρηθήκατε πολύ περισσότερο από άλλους μαθητές τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία σας έκλεισε στο σπίτι, σας καθήλωσε μπροστά σε έναν υπολογιστή. Όμως παιδιά μου είστε νικητές αυτής της κατάστασης γιατί φτάσατε ως εδώ σήμερα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεστε σε μια έντονη ψυχολογική κατάσταση και γι’ αυτό εμείς είμαστε κοντά σας για να σας στηρίξουμε, να προσευχηθούμε και να σταθούμε δίπλα σας και να έρθει ο Χριστός να επιβραβεύσει αυτές τις προσπάθειες», τόνισε στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιάννης Πεταλωτής: «Η ομοσπονδία μπάσκετ είναι σε τέλμα εδώ και δέκα χρόνια»

Ο πρόεδρος του ΓΑΣ Κομοτηνή μιλά για τις εκλογές της ΕΟΚ, την υποψηφιότητα του και τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις εκλογές της ΕΟΚ, την υποψηφιότητά  του, τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και τα σχέδια της παράταξης του Βαγγέλη Λιόλιου μίλησε στο zougla.gr ο Γιάννης Πεταλωτής. Η ψυχή του ΓΑΣ Κομοτηνής και ακούραστος εργάτης του ερασιτεχνικού μπάσκετ δεν μάσησε τα λόγια του.

Ακολουθεί η συνέντευξη του:

Γιατί συμπαραταχθήκατε με τον Βαγγέλη Λιόλιο;

Γιατί έχει δίπλα του μια ομάδα με σχέδιο και όραμα. Είμαστε όλοι άνθρωποι του μπάσκετ με μόνο μας κίνητρο την αγάπη για το άθλημα. Εγώ λόγου χάρη ξεκίνησα σαν παίκτης και συνέχισα σαν παράγοντας. Στόχος όλων μας είναι να φέρουμε περισσότερα παιδιά στο γήπεδο να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Πως μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά τα σωματεία;

Η παράταξή μας έχει ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός δαπανών της ομοσπονδίας έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει έξοδα που τώρα βαρύνουν τα σωματεία (π.χ. διαιτησία). Αν οι σύλλογοι απαλλαγούν από τέτοιες δαπάνες θα μπορέσουν να ασχοληθούν πιο εύκολα με τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Εδώ να σημειώσω ότι υπάρχουν πόροι από προγράμματα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που δυστυχώς η ομοσπονδία δεν μπορεί να απορροφήσει. Αυτά είναι λεφτά με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ωραία πράγματα αλλά δυστυχώς η ομοσπονδία δεν είναι ικανή να τα πάρει.

Πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε τα επαρχιακά σωματεία;

Σκοπός μας είναι να υπάρχουν επαρχιακές ομάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είμαι από την Κομοτηνή και γνωρίζω τα προβλήματα. Πολλές φορές τα παιδιά δεν χωράνε στα γήπεδα, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μέχρι και αυλές σχολείων και κάνουν ελλιπή προπόνηση. Ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει στο πρόγραμμά του κάποια γήπεδα της γενικής γραμματείας αθλητισμού που είναι ανοιχτά να κλείσουν και να γίνουν προπονήτρια ‘μπαλόνι’! έτσι ώστε τα παιδιά να γυμνάζονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Πώς σας φάνηκε το φιάσκο των εκλογών της ΕΟΚ στη Λεωφόρο;

Εμάς, του εκπροσώπους των σωματείων, μας ειδοποίησαν να πάμε τελευταία στιγμή και χωρίς ενημέρωση για το υγειονομικό πρωτόκολλο. Βγάλαμε εισιτήρια και θα φτάναμε στην Αθήνα για τις εκλογές, αλλά αυτές δεν έγιναν. Τι ποιο απλό να γίνονταν οι εκλογές διαδικτυακά; Με αυτό τον τρόπο έγιναν άλλωστε και σε όλες τις ομοσπονδίες. Γιατί όχι και στη δική μας; Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν οι εκλογές.

Σας στενοχωρεί η παρακμή του μπάσκετ και οι τελευταίες αποτυχίες της Εθνικής Ομάδας;

Είμαι 50 χρονών και η γενιά μου μεγάλωσε με τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΡΗ και τις επιτυχίες της Εθνικής. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων έχει ατονήσει γιατί υπάρχει μια Ομοσπονδία που δεν προσέχει το προϊόν της. Οι χορηγοί εγκαταλείπουν ένας-ένας το άθλημα. Η Ομοσπονδία τα τελευταία 10 χρόνια είναι σε τέλμα. η κατάσταση αυτή απαιτεί …΄χειρουργείο’. Είναι ανάγκη να γυρίσει η Εθνική μας στις επιτυχίες. Η έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ έγινες μέσα από την επιτυχία του ’87. Βλέπεις, όταν οι μεγάλοι δεν παίρνουν μετάλλια, οι μικροί δεν μπαίνουν στα γήπεδα.

Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Λιόλιου, λόγω της σχέσης του με τον Προμηθέα Πάτρας.

Ξέρω ότι ο άνθρωπος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί από τον Σύλλογο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Προμηθέας είναι παιδί του Λιόλιου. Τον γνωρίζω χρόνια και ξέρω ότι θα είναι ο αυστηρότερος κριτής του Προμηθέα. Άλλωστε όλοι στα παιδιά μας πολλές φορές είμαστε αυστηρότεροι.

Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η δυσπιστία για τη διαιτησία;

Πρέπει η διαιτησία να γίνει ανεξάρτητη και οι διαιτητές να αξιολογούνται. Έχετε δει ποτέ διαιτητή να υποβιβάζεται ή να καρατομείται όταν έχει κακή απόδοση; Όποιος δεν κάνει, πρέπει να φεύγει. Σίγουρα οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Όμως, όταν αυτά είναι επαναλαμβανόμενα ή κρίνουν αγώνες και πρωταθλήματα, πρέπει να υπάρχουν ποινές. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι παίκτες. Οι διαιτητές πρέπει να είναι σε δεύτερη μοίρα. Να μην ασχολούμαστε μαζί τους, ούτε καν να τους γνωρίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πριν

Αναπτυξιακή Ροδόπης: Συνεργασία με τον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας για το πρόγραμμα LEADER

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό σχέδιο επίθεσης σε Ελλάδα και Αρμενία

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

Γιάννης Πεταλωτής: «Η ομοσπονδία μπάσκετ είναι σε τέλμα εδώ και δέκα χρόνια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Lockdown: Μουσική στην εστίαση και νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Υγειονομική «βόμβα» τα κρατητήρια Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Ερντογάν σε αντιπολίτευση: «Αν λέτε ότι ο λαός πεινάει, να τους ταΐσετε εσείς»

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή τους τελευταίους 8 μήνες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ6 ημέρες πριν

Σοκαριστικό βίντεο από την εν ψυχρώ εκτέλεση 32χρονου στα Σεπόλια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 εβδομάδα πριν

Επίτιμο μέλος του ΕΒΕ Ροδόπης ανακηρύχθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x