ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Τα αιτήματα των Μουφτήδων Θράκης προς το Υπουργείο Παιδείας για τα Ιεροσπουδαστήρια

Ζητούν μεταξύ άλλων τα Ιεροσπουδαστήρια να είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολεία, να διορθωθεί το λάθος της αφαίρεσης του μαθήματος τουρκικής γλώσσας και να καταργηθούν τα δίδακτρα

fonirodopis.gr

Τις απόψεις τους για τη λειτουργία των Ιεροσπουδαστηρίων κατέθεσαν προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι Μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, Δρ. Χαλήλ Τζιχάτ, Μπιλάλ Καρά Χαλήλ και Οσμάν Χαμζά αντίστοιχα.

Οι Μουφτήδες διευκρινίζουν ότι ως ανώτεροι θρησκευτικοί λειτουργοί του Ισλάμ στη Θράκη πρέπει να έχουν την έγκριση σχετικά με το θεολογικό περιεχόμενο των θρησκευτικών μαθημάτων και ζητούν μεταξύ άλλων, τα Ιεροσπουδαστήρια να είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολεία, να διορθωθεί το λάθος της αφαίρεσης του μαθήματος τουρκικής γλώσσας και να καταργηθούν τα δίδακτρα.

Η κοινή ανακοίνωση των Μουφτήδων Θράκης:

«Στο όνομα του Αλλάχ του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου

Η δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Κύριο όλων των Κόσμων, ειρήνη και ευλογία του Αλλάχ στον προφήτη Μουχάμμεντ, στην οικογένεια και στους φίλους του.

Η σεβαστή κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι:

1. Είναι ιερή υποχρέωσή μας να διαφυλάσσουμε τον αιώνιο μουσουλμανικό θρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσπουδαστηρίων μας.

2. Τα βιβλία των θρησκευτικών μαθημάτων των Ιεροσπουδαστηρίων μας πρέπει να έχουν την έγκρισή μας σχετικά με το θεολογικό τους περιεχόμενο καθώς είμαστε οι ανώτεροι θρησκευτικοί λειτουργοί του Ισλάμ στη Θράκη αλλά και οι ανώτατοι θρησκευτικοί ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

3. Τα Ιεροσπουδαστήρια πρέπει να συνεχίσουν να είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολεία ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο

4. Πρέπει να διορθωθεί το λάθος της αφαίρεσης του μαθήματος της τουρκικής γλώσσας από το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ’ Λυκείου των Ιεροσπουδαστηρίων.

5. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει να δώσει χρήματα και να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε τα Ιεροσπουδαστήριά μας να αναβαθμιστούν.

6. Τα δίδακτρα πρέπει να καταργηθούν από τη στιγμή που οι καθηγητές έχουν προσληφθεί και πληρώνονται από το Κράτος.

Ως Μουφτήδες αλλά και ως μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης (Ε.Σ.Μ.Ι.Θ), δηλαδή του ανώτατου οργάνου που συμβουλεύει την Πολιτεία για τα θέματα αυτά και του οποίου Πρόεδρος είναι ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις απόψεις μας και αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις του.

Ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης και γνωρίζει ποιο είναι το σωστό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ