ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παντελεήμων σε μαθητές: «Να κάνετε το σχολείο χώρο ουσιαστικής ελευθερίας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής απηύθυνε μήνυμα ελευθερίας στους μαθητές και καταχειροκροτήθηκε

FoniRodopis

Μήνυμα ελευθερίας στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής απηύθυνε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, κατά την τελετή αγιασμού, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2020, 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης ο Μαρωνείας Παντελεήμων κάλεσε τους μαθητές να κάνουν το σχολείο «έναν χώρο ουσιαστικής ελευθερίας» μέσα από το οποίο «θα ελευθερώνεστε εσείς αλλά και θα ελευθερώνετε τη ζωή σας», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα «όλους όσους αγωνίζονται για μια ελεύθερη έκφραση παιδείας».

Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης είπε στην ομιλία του:

«Το φετινό σχολικό έτος είναι το 2019-2020. Για εμάς τους Θρακιώτες και τους Κομοτηναίους το 20 έχει μια ιδιαίτερη σημασία στη ζωή μας. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας και την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Δεν είναι μια ημερομηνία, είναι μια ζωή. Η ζωή των παππούδων σας, των προγόνων σας που ήρθαν από τον Πόντο, από τη Μικρά Ασία, από τη Θράκη και εγκατέστησαν εδώ τα σπίτια και τις οικογένειες τους. Η ελευθερία είναι τόσο σπουδαία και είναι τέτοιο ιδανικό που είναι ίσως το μεγαλύτερο από όλα. Και μας το έδωσε ο Θεός απελευθερώνοντας μας από τη καταδυναστεία του διαβόλου αλλά μας είπε ελεύθερα ζήστε και κάντε ότι θέλετε. Και είπε όποιος θέλει ελεύθερα να έρθει να μας ακολουθήσει.

Όμως ελευθερία σημαίνει, ότι η δική μου ελευθερία δεν καταργεί την ελευθερία του άλλου. Γι’ αυτό σας παρακαλώ το σχολείο να το κάνετε έναν χώρο ουσιαστικής ελευθερίας που θα ελευθερώνεστε εσείς αλλά και θα ελευθερώνετε και τη ζωή σας. Εμείς εδώ στη Θράκη 100 χρόνια μάθαμε να ζούμε ελεύθεροι και να κάνουμε τη Θράκη έναν τόπο συμβίωσης που δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ήθος που πήραμε από τους προγόνους μας καλούμαστε και να το βιώσουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτούς που έρχονται μετά από εμάς. Θα έχετε και εσείς ανθρώπους να διδάξετε γι’ αυτό τώρα πρέπει να παιδευτείτε μέσα από την παιδεία και τα γράμματα. Σας εύχομαι καλή δύναμη, ευχαριστώ και τους καθηγητές και όλους όσους αγωνίζονται για μια ελεύθερη έκφραση παιδείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ