ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Κομοτηνής

Πρώην κρατούμενος καταγγέλλει υπερπληθυσμό κρατουμένων οι οποίοι εξαναγκάζονται, υπό την απειλή πειθαρχικών ποινών, να κοιμούνται στο πάτωμα – 350 κρατούμενοι σε φυλακές χωρητικότητας 104 ατόμων

fonirodopis.gr

Σε καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής προέβη ένας πρώην κρατούμενος, γνωστός για τη συμμετοχή του σε αγώνες κρατουμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καταγγελία δημοσιεύτηκε στο Indymedia και σε αυτήν γίνεται λόγος για υπερπληθυσμό κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής αλλά και για κρατούμενους που εξαναγκάζονται, υπό την απειλή πειθαρχικών ποινών, να κοιμούνται στο πάτωμα.

Ο πρώην κρατούμενος, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, φέρεται πως επικοινώνησε με τους αρμόδιους Υπασπιστές του Υπουργού και Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί.

«Τηλεφώνησα σήμερα και στα δυο γραφεία (σ.σ. Υπουργού και Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη), δήλωσα το ονοματεπώνυμο μου και με την ιδιότητα του πρώην κρατούμενου, τους είπα πως ότι ειπωθεί θα δημοσιοποιηθεί για την κατάσταση στην φυλακή της Κομοτηνής. Τον ρώτησα αν γνωρίζει σαν αρμόδιος για θέματα φυλακών ότι η φυλακή της Κομοτηνής χωρητικότητας 104 κρατουμένων έχει σήμερα που κάνουμε αυτή τη συζήτηση 350 κρατούμενους, εκ των οποίων 27 στα πειθαρχεία.

Μέσα στη φυλακή αρκετοί από τους κρατούμενους εξαναγκάζονται να αυτοεξευτελίζονται και να κοιμούνται στο πάτωμα με την απειλή πειθαρχικών ποινών όταν διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα, την αξιοπρέπεια. Στα κελιά των πειθαρχείων, 6 τμ το καθένα, στοιβάζονται 4 κρατούμενοι σε 2 διπλά κρεβάτια, 1,5 τμ ανά κρατούμενο .

Η απάντηση των ανθρωποφυλάκων στις καθημερινές διαμαρτυρίες των κρατουμένων είναι ‘’δεν φταίμε εμείς, το υπουργείο φταίει και οι εισαγγελείς που σας προφυλακίζουν εδώ’’ πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα. Είπα για ακόμη μια φορά (σ.σ. στον Υπασπιστή του Υφυπουργού) πως θα δημοσιοποιήσω τη συζήτηση, μου απάντησε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση που του περιέγραψα στη φυλακή γιατί μόλις πριν λίγο καιρό ανέλαβαν. Κλείσαμε τη συζήτηση όταν στο τέλος μου είπε πως το μόνο που γνωρίζει είναι πως ο διοικητής της φυλακής όλη την ήμερα ασχολείται με τα προβλήματα της φυλακής, τον γνωρίζει προσωπικά και θα επικοινωνήσει μαζί του για να βρεθεί λύση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ