ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτου: «Με το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση νοθεύετε τη λαϊκή βούληση»

«Πρόθεση της ΝΔ η παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, που αναπαράγει το πελατειακό σύστημα» – «Σκοπεύετε όχι να θωρακίσετε την αυτοδιοίκηση αλλά να θωρακιστείτε εσείς στήνοντας ως αναχώματα τις Περιφέρειες και τους Δήμους», σημείωσε ο Βουλευτής Ροδόπης

fonirodopis.gr

Ως μια «αντιθεσμική παρέμβαση» και «αντιδημοκρατική προσέγγιση» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει στο επίκεντρο την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο Δημήτρης Χαρίτου κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη (7/8) το βράδυ στη Βουλή.

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή παραχάραξη» της λαϊκής βούλησης προσθέτοντας πως μοναδική πρόθεση της ΝΔ είναι «η παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας που αναπαράγει το πελατειακό σύστημα» αλλά και η δημιουργία αναχωμάτων προκειμένου να ανακοπεί η επερχόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Χαρίτου είπε στην ομιλία του:

«Νομοθετείτε και αλλάζετε παντελώς τη πεμπτουσία ενός νομοθετήματος που δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί στην πράξη. Νομοθετείτε για κάτι που προεξοφλείτε ότι θα φέρει προβλήματα. Δεν πρόκειται για θεσμική αλλά για αντιθεσμική παρέμβαση που υπονομεύει την έννοια της συνέχειας του Κράτους. Κάνετε λόγο για δημοκρατική ρύθμιση ενώ πρόκειται για αντιδημοκρατική προσέγγιση. Περίπου μας λέτε ‘’έχουμε πλειοψηφία άρα κάνουμε ότι θέλουμε’’. Μόνο που ξεχάσατε ότι υπάρχει Σύνταγμα και αρχές τις οποίες παραβιάζετε κατάφωρα. Μεσολάβησαν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα και εσείς με τις ρυθμίσεις νοθεύετε τη λαϊκή βούληση για να μην πω ότι την παραχαράσσετε ωμά. Μια λαϊκή βούληση η οποία εκφράστηκε ενώ ήταν γνωστό το υφιστάμενο πλαίσιο με την απλή αναλογική.

Έννοιες όπως η συναίνεση, οι συνθέσεις, οι προγραμματικές συγκλίσεις σας είναι άγνωστες ή και εχθρικές. Πως αλλιώς εξηγείται η μεθοδικότητα με την οποία θέλετε να απονευρώσετε τα κυρίαρχα αιρετά όργανα όπως τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες τους σε επιτροπές όπως η Οικονομική και η Ποιότητα Ζωής.

Σε αυτές τις επιτροπές με τις ρυθμίσεις σας ο συνδυασμός του εκλεγέντος εξασφαλίζει την πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν εκπροσωπεί μόνο το 15% του εκλογικού σώματος. Εκεί όμως που ξεπεράσατε τον εαυτό σας είναι ο εκφυλισμός για να μη πω διαστροφή της έννοιας των συμπράξεων των παρατάξεων. Στήνετε συνοικέσιο για σύμπραξη σε γάμο στον οποίον όμως δεν υπάρχει το δικαίωμα του διαζυγίου και μετά έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρχει κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση.

Στον α’ και β’ γύρο των εκλογών δεν καταφέρατε να ενώσετε τα αντάρτικα ψηφοδέλτια της παράταξης σας. Και τώρα τι κάνετε; Στήνετε και τρίτο γύρο με νομοθετική ρύθμιση αυτή τη φορά. Η πρόθεση σας είναι σαφής, η επιστροφή στο ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας. Η παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, που αναπαράγει το πελατειακό σύστημα. Ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης, προέκταση και ομοίωμα του κράτους, που μόλις χθες μας δώσατε μόνο μια γεύση για το τι συγκεντρωτικό κράτος θέλετε.

Σκοπεύετε όχι να θωρακίσετε την αυτοδιοίκηση αλλά να θωρακιστείτε εσείς στήνοντας ως αναχώματα τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πιστεύοντας πως έτσι θα ανακόψετε τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες πολιτικές. Μόνο που αυτό αποτελεί ήδη παραδοχή της αδυναμίας σας και της ανασφάλειας που νιώθετε ως κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ