ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Διεύθυνση Κτηνιατρικής για Κουρμπάν Μπαϊράμ: «Μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία η σφαγή ζώων»

Αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες – Στόχος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής η προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών

FoniRodopis

Οδηγία ενόψει της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων Κουρμπάν Μπαϊράμ που εορτάζεται φέτος στις 11 Αυγούστου, εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι η σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων πρέπει να γίνεται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία προσθέτοντας ότι για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα υπήρξαν καταγγελίες για ανεξέλεγκτες σφαγές ζώων σε υπαίθριους χώρους χωρίς κανένα κτηνιατρικό έλεγχο, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων όσο και για την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών σε αμνοερίφια.

Η οδηγία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ:

«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας λαμβάνοντας  υπόψη ότι:  

  1. η θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας  για το έτος 2019 εορτάζεται στις 11 Αυγούστου και
  2. η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία,  υπό την  προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο.
  3. ότι κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών  και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος.
  4. Στις εγκαταστάσεις πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος (μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου, πιθανή απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων στο περιβάλλον κλπ),

και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνει  πως κατά την περίοδο εορτασμού του «Κουρμπάν – Μπαϊράμ» πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

α) Απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων  από εκμεταλλεύσεις εκτός της Περιφέρειας χωρίς την έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών

β) Τα ζώα που μετακινούνται φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια,  σήμανση ζώων)

γ) Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων

δ) Στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και οι νομοθετικές διατάξεις για την Οζώδη Δερματίτιδα

ε) Τα ζώα προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά

Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ

α) Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

β)  Θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο  σφαγείο

γ)  Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται  για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές. 

δ) Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση

ε) Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

  • ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο,
  • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός(στα ζώα μεγαλύτερα των 12 μηνών)

στ) Σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης θα πρέπει να οδηγούνται και όλα τα λοιπά, εκτός των παραπάνω, παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα (πλην των δερμάτων).

Γ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των Μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και  του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων 
  • Στους παραβάτες θα επιβληθούν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Παρακαλούμε όλες  τις Πολιτειακές, Περιφερειακές και Θρησκευτικές Αρχές της ΠΑΜΘ, τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στα πλαίσια του «Κουρμπάν Μπαϊράμ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τα τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ