ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης αναστήλωσε το γαλάζιο κομματικό κράτος»

«Παραλαμβάνει μια χώρα εκτός μνημονίων, με 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, 9 συνεχόμενα τρίμηνα ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και φθηνότερο κόστος δανεισμού» – «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

fonirodopis.gr

Επίθεση επί σημαντικών θεμάτων που άπτονται των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προκαλούν ανησυχία τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης:

  • συγκέντρωσε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο «όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση».
  • έπαυσε τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ υποβάθμισε τον ρόλο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. 
  • αναστήλωσε το γαλάζιο κομματικό κράτος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μείωσή τους. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τώρα ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε προς τους δανειστές της χώρας, ότι θα τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία τόσο το 2019, όσο και το 2020, στέλνοντας έτσι την προεκλογική του εξαγγελία στις καλένδες.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η πιο ανησυχητική ανάγνωση» των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού είναι «για όσα δεν είπε», κάνοντας λόγο για «ένοχες σιωπές».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για:  

  • το ασφαλιστικό 
  • τα επιδόματα
  • το δώρο Πάσχα (13η Σύνταξη) 
  • τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης
  • την εισφορά αλληλεγγύης
  • την προκαταβολή φόρου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον κ. Τσουβάλα, τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., που ήταν ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην τραγωδία που έλαβε χώρα στο Μάτι. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέστρεψε τον κ. Τσουβάλα και μάλιστα αναβαθμισμένο, καθώς πλέον είναι Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης. 

Σε ανάλογο ύφος, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ως υφυπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Οικονόμου, δηλαδή το μέχρι στιγμής στέλεχος της εταιρίας που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό. Ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι «δεν κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη που φέρνει ανθρώπους από την αγορά σε θέσεις κυβερνητικές. Τον κατηγορούμε όμως, που αναθέτει αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες σε υπαλλήλους των εταιριών αυτών. Όπως τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι πρότινος της Lamda Development».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ» και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. «Ας μη διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ειδική αναφορά έκανε στο Μακεδονικό ζήτημα, ρωτώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. εάν πλέον θεωρεί ότι είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών, θυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και ίδιου του πρωθυπουργού. 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραλαμβάνει παραλαμβάνει μια χώρα εκτός μνημονίων, με 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, 9 συνεχόμενα τρίμηνα ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και φθηνότερο κόστος δανεισμού.

«Δεν έχετε το δικαίωμα να φέρετε νέες επιβαρύνσεις στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση,  προειδοποιώντας ότι «θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ