ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: «Μην πετάτε τα κουκούτσια στα σκουπίδια»

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προτείνει να τα βάζουμε σε ένα κουτάκι και να τα διασκορπίζουμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις επειδή με αυτό τον τρόπο θα αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή

fonirodopis.gr

Την πρόταση να μην πετάμε στα σκουπίδια τα κουκούτσια από τα φρούτα που καταναλώνουμε, καταθέτει το παράρτημα Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης επισημαίνει ότι πετώντας τα κουκούτσια σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, συντελούμε με αυτόν τον τρόπο στο να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή.

Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης:

«Τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι και τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, αχλάδια κλπ.

Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες ‘’ανοησίες’’ της ‘’έξυπνης’’ εποχής μας.

Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου. Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ότι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες.

Για αυτό λοιπόν στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο. Όπως έχουμε βάλει στη ζωή μας τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, έτσι πρέπει να κάνουμε και ένα κουτάκι όπου θα μαζεύουμε τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε. Στην συνέχεια όπως θα πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητό μας ή το ποδήλατο, τα διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα όπου παρατηρούμε την απουσία δένδρων. Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν.

Γι αυτό λοιπόν: ΣΚΟΡΠΙΣΤΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΣΕ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

Σίγουρα δεν θα φυτρώσουν όλα, αλλά και το 1% αυτών να φυτρώσει είναι πολύ καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια και να καταστρέφουμε γενετικό υλικό, που η βλάστησή του θα μπορούσε να κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ