ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα της Ροδόπης – Μάθε που ψηφίζεις

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συνιστά στους πολίτες για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν που ψηφίζουν

fonirodopis.gr

Το δημοκρατικό τους δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν οι Έλληνες πολίτες την 7η Ιουλίου με τις κάλπες να ανοίγουν από τις 7 το πρωί της Κυριακής και να κλείνουν στις 7 το βράδυ.

Σε αυτές τις εκλογές όπως και σε αυτές του Μαΐου δικαίωμα ψήφου έχουν οι 116.000 που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή γεννήθηκαν έως 31.12.2002.

Λόγω της θερινής περιόδου, που συνδυάζεται με την τουριστική δραστηριότητα και την αναψυχή ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντ. Ρουπακιώτης, αλλά και οι επικεφαλής των κομμάτων καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, για να αντιστραφεί το αρνητικό ρεκόρ της αποχής. Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου η αποχή άγγιξε το 41,31%.

Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου – «Μάθε πού Ψηφίζεις»

Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Για το λόγο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συνιστά στους πολίτες για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν που ψηφίζουν.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης ενημερώνει τους πολίτες της Ροδόπης ότι, με βάση την από 21-06-2019 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης με θέμα «Καθορισμός εκλογικών τμημάτων και Καταστημάτων Ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή των Γενικών Βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019», ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΛΘΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ σε σχέση με αυτά των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2019.

Συνεπώς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συνιστά στους πολίτες για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στον παρακάτω σύνδεσμο, για να ενημερωθούν για το Εκλογικό Τμήμα, στο οποίο ψηφίζουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ, στην ειδική εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις», οι εκλογείς μπορούν να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, το Υπουργείο προτείνει πρώτα τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού Ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι εκλογείς εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ υποψηφίων παραπλεύρως του ονόματος τους, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο μόνο με σταυρό και όχι κάποιο άλλο σήμα. Όσον αφορά ειδικότερα την τριεδρική εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι έναν (1) σταυρό.

Η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική

Να σημειωθεί ότι η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική και χορηγείται σε όσους εκλογείς ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος εφ’ όσον θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ. και δυο (2) εργάσιμες εάν θα μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω.

Επίσης, όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης εάν απαιτείται να μετακινηθούν από 100-200 χλμ., δυο (2) εργάσιμες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 201-400 χλμ. και τρεις (3) εργάσιμες ημέρες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω. Επίσης, για τους εκλογείς που θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ