ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοτική Αρχή Πετρίδη: Με λεφτά των δημοτών προωθούν τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας

Η ΔΚΕΠΠΑΚ με απόφαση Λιβεριάδου θα καλύψει μέρος εξόδων του φεστιβάλ που διοργανώνει μια ιδιωτική εταιρεία, χωρίς ο Δήμος Κομοτηνής να έχει καμία συμμετοχή στα έσοδα ή οποιοδήποτε άλλο ανταποδοτικό όφελος – Έδωσαν μέχρι και συνέντευξη Τύπου προκειμένου να διαφημίσουν μια ιδιωτική πρωτοβουλία!

fonirodopis.gr

Την ανεπάρκεια της διοίκησης της ΔΚΕΠΠΑΚ στον τομέα της δημιουργίας πετυχημένων πολιτιστικών δρωμένων προσπαθεί να καλύψει μέσω ιδιωτικών εταιρειών η Δημοτική Αρχή Πετρίδη.

Ο περί ου λόγος φυσικά για το τριήμερο Φεστιβάλ Φαναρίου, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου, και το πρόγραμμα του οποίου παρουσίασαν σήμερα (19/6) σε συνέντευξη Τύπου η Νατάσα Λιβεριάδου και η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Επί της ουσίας δηλαδή, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ και η αρμόδια για θέματα τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής έκαναν χρήση των θεσμικών τους ιδιοτήτων προκειμένου να διαφημίσουν και να προωθήσουν στα τοπικά ΜΜΕ μια ιδιωτική πρωτοβουλία, ήτοι τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Το κατακριτέο και συνάμα τραγικότερο πάντως στην περίπτωση είναι ότι η ΔΚΕΠΠΑΚ, με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται μέχρι και σκανδαλώδης, αναλαμβάνει να καλύψει μέρος των εξόδων της -κερδοσκοπικού χαρακτήρα- διοργάνωσης μιας ιδιωτικής εταιρείας χωρίς ο Δήμος Κομοτηνής να έχει κάποιο ανταποδοτικό όφελος ή έστω μια ελάχιστη συμμετοχή στα κέρδη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΚΕΠΠΑΚ δεν έχει μεριμνήσει –αν και θα όφειλε- ούτε καν για τη ψυχαγωγία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή των μακροχρόνια άνεργων δημοτών, φροντίζοντας για την παροχή ελεύθερης εισόδου ή έστω ενός μειωμένου αντιτίμου.

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου κληθείσα σε ερώτηση μας να σχολιάσει το γεγονός είδε αντιθέτως «ανταποδοτικότητα» και «πολλά οφέλη» τα οποία όμως δεν μπόρεσε να κατονομάσει. «Τα οφέλη είναι πολλά. Αυτό το τριήμερο στην περιοχή θα υπάρχει πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα. Σκεφτείτε ότι για να μπορέσει να εδραιωθεί ένα φεστιβάλ θα πρέπει να κάνουμε κάποιες παροχές για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο ώστε να εδραιωθεί και από εκεί και πέρα να υπάρχει προγραμματισμός για το τι μπορεί να γίνει του χρόνου», είπε η κ. Λιβεριάδου στη γενικόλογη, αόριστη και ασαφής τοποθέτηση της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ πιάστηκε αδιάβαστη καθώς δεν γνώριζε ούτε το ακριβές ποσό της συμμετοχής της δημοτικής επιχείρησης στα έξοδα, άσχετα αν η ίδια υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις. Είπε ότι η συμμετοχή της ΔΚΕΠΠΑΚ ανέρχεται στο ποσό των 7-8.000 ευρώ ενώ οι αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής στη «Διαύγεια» αντιστοιχούν στο ακριβές ποσό των 11.110 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά για την αντίστοιχη εκδήλωση η δημοτική παράταξη «Εμείς… η πόλη» είχε καταψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση κάλυψης των δαπανών με την Φελίνα Καζάκου να ασκεί δριμεία κριτική.

«Είναι ευρέως γνωστό πως πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό τριήμερο γεγονός το οποίο διοργανώνεται από μια ιδιωτική επιχείρηση που εδρεύει εκτός Κομοτηνής και από την διοργάνωση του φεστιβάλ εισπράττει τεράστια έσοδα. Ως εκ τούτου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους -άποψη που διατυπώσαμε και πέρυσι μετά τη λήξη της οργάνωσης – η κάλυψη δαπανών από τον Δήμο Κομοτηνής χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε την έγκριση κάλυψης δαπάνης του ποσού των 7.000€ για τις ενέργειες προβολής και διαφήμισης της διοργάνωσης καθώς επίσης και το ποσό των 4.000€ που αφορά την φιλοξενία  (διαμονή και διατροφή) των καλλιτεχνών. Πρόκειται για δαπάνες που όφειλε να αναλάβει να καλύπτει ο ιδιώτης διοργανωτής και όχι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής», σημείωνε τότε μεταξύ άλλων η Φελίνα Καζάκου.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Φεστιβάλ Φαναρίου αποτυπώνει ξεκάθαρα την αποτυχία της διοίκησης της ΔΚΕΠΠΑΚ και καταδεικνύει ταυτόχρονα τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές μιας παραπαίουσας Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν έχει όραμα για την πόλη. Όλα στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους. Υποβάθμισαν (ακούσια ή μη) τη δημοτική επιχείρηση και ενισχύουν τώρα τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να καλύψουν μέσω αυτών την πολιτιστική τους «γύμνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ