ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η επικράτηση του μειονοτικού ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές και οι ερασιτεχνισμοί των στελεχών του ΠΡΑΤΤΩ

Η εύκολη και επιδερμική ερμηνεία είναι ότι τους 40.000 περίπου μειονοτικούς ψηφοφόρους τους κατευθύνει το τουρκικό Προξενείο. Οι «ειδικοί» που χειρίζονται το θέμα το χαρακτήρισαν «ταμπού» για να μην δέχονται κριτική και να μην ελέγχονται πώς ξοδεύουν τα μυστικά κονδύλια

Για άλλη μια φορά στις Ευρωεκλογές το μειονοτικό κόμμα στη Ροδόπη και στην Ξάνθη ήρθε πρώτο. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι, που στις εθνικές εκλογές είχαν ψηφίσει κατά 80% τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ψήφισαν το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» αφήνοντας να φανεί η απογοήτευση τους.

Μετά τις εθνικές εκλογές και την εκλογή τριών κυβερνητικών μειονοτικών βουλευτών, πίστευε η μερίδα αυτή των ψηφοφόρων ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα λιμνάζοντα προβλήματα της. Αυτά ήταν η βασική εκπαίδευση των παιδιών της και η θρησκευτική ηγεσία της.

Η κυβέρνηση όρισε επικεφαλής της εκπαίδευσης άτομο προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ και με την αντικατάσταση της θρησκευτικής ηγεσίας της ασχολήθηκαν υπάλληλοι του Υπουργείου, ορισμένοι από την Ιερά Σύνοδο και οι κυβερνητικοί εθνικιστές του ΠΡΑΤΤΩ του κ. Κοτζιά. Όσες προσπάθειες έκανε ο Υπουργός Παιδείας να αλλάξει κάτι σταματούσε σε τοπικές πολυεπίπεδες αντιδράσεις. Έκλεισαν όλα τα ιδιωτικά δίγλωσσα νηπιαγωγεία και επί μήνες δεν λειτουργούσαν τα πέντε πιλοτικά δίγλωσσα κρατικά νηπιαγωγεία που ξεκίνησε το Υπουργείο αντιμετωπίζοντας απεργίες εργαζομένων, κομματικές αντιδράσεις και εργατικές κινητοποιήσεις.

Αντικαταστάθηκε ο διορισμένος θρησκευτικός ηγέτης (Μουφτής) από τοποτηρητή που τον εγκατέστησε άτομο του Υπουργείου, εκλεκτό του μακαριστού Χριστόδουλου, που στο παρελθόν είχε αποχωρήσει επιδεικτικά από ημερίδα που είχε οργανώσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιστημόνων της μειονότητας.

Μηχανισμός από ανθρώπους του ΠΡΑΤΤΩ ασχολήθηκε με μειονοτικές ομάδες, εντόπισε μια ομάδα Αλεβιτών (θρησκευτική μουσουλμανική αίρεση) και τους τοποθέτησε ως έμμισθους ιεροκήρυκες σε άλλα μειονοτικά χωριά. Για να πλησιάσει ο αναγνώστης το θέμα αυτό, είναι σαν να διορίζονται θεολόγοι στα χριστιανικά σχολεία από την ομάδα των χιλιαστών.

Αυτό το θεώρησε μεγάλη επιτυχία ο Υπουργός κ. Κοτζιάς και δήλωσε δημοσίως ότι διέσπασε τη μειονότητα και οι Αλεβίτες ακολουθούν το Ελληνικό κράτος.

Με τα λίγα παραδείγματα που αναφέρονται εξηγείται η αντίδραση και η συσπείρωση της μειονότητας αντίθετα στην κυβέρνηση. Οι 40.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, τώρα ψήφισαν το κόμμα τους δείχνοντας την αντίδραση τους. Ο αριθμός αυτός είναι το 0,7% του πανελλήνιου ποσοστού. Η διαφορά λοιπόν στις Ευρωεκλογές κατά 0,7% οφείλεται στον κ. Κοτζιά, στα στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ και στους ερασιτεχνισμούς τους.

Ακούγονται δικαιολογίες και ερμηνείες για την αντιδραστική αυτή ψήφο, κυρίως από ειδικούς διαμένοντες στην Αθήνα. Κύρια ερμηνεία είναι ότι τους καθοδηγεί το Τουρκικό Προξενείο. Εύκολη και επιδερμική ερμηνεία. Με τη συσπείρωση αυτή η μειονότητα δηλώνει τον αυτοπροσδιορισμό της, την ύπαρξη της αλλά και την απογοήτευση της από τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση. Οι τρεις κυβερνητικοί μειονοτικοί βουλευτές ήταν θεατές σε όλες αυτές τις κινήσεις. Οι «ειδικοί» που τις χειρίστηκαν απέτυχαν και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Φέτος τοποθετήθηκαν πέντε μειονοτικοί υποψήφιοι Ευρωβουλευτές σε διάφορα κόμματα. Αγνοήθηκαν από τους μειονοτικούς ψηφοφόρους.

Το θέμα αυτό θεωρείται ταμπού στην περιοχή και δεν συζητείται. Το χαρακτήρισαν έτσι οι «ειδικοί» που το χειρίζονται για να μην δέχονται κριτική και να μην ελέγχονται πώς ξοδεύουν τα μυστικά κονδύλια.

Σταύρος Παπαναστασίου

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η Άγκυρα μέσω του ΚΙΕΦ υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναλύει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – Χαρακτηρίζει αναμενόμενο το αποτέλεσμα και δηλώνει ότι ο τουρκικός εθνικισμός «βρίσκει έδαφος, παρεμβαίνει στο εσωτερικό, χρησιμοποιεί τη μειονότητα, επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τους φιλήσυχους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Για μένα το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο που παρακολουθώ χρόνια το κομμάτι αυτό της πολιτικής», ήταν το αρχικό σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το πώς κρίνει τις επιδόσεις του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι διπλή, η πρώτη είναι γεωπολιτική και η δεύτερη εσωτερική, πολιτική», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Η γεωπολιτική επιδίωξη είναι να πολεμήσει συστηματικά για να μετατρέψει τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα – βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης – σε εθνική τουρκική μειονότητα, ώστε να αποκτήσει εκτελεστικό βραχίονα μέσα σε ευρωπαϊκό χώρο. Η πολιτική επιδίωξη είναι να μετρήσει δυνάμεις και ποσοστό επιρροής πάνω στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή πάνω στους Έλληνες πολίτες, για να το χρησιμοποιήσει ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, με στόχο να έχει τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση. Αν μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές αναβιώνουμε εθνικισμούς και αναθεωρητισμούς και υπονομεύουμε ένα μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα».  

Εν συνεχεία ο κ. Στυλιανίδης κατήγγειλε μέσω του ΑΝΤ1 την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης τονίζοντας πως «ο γειτονικός εθνικισμός βρίσκει έδαφος, παρεμβαίνει στο εσωτερικό, χρησιμοποιεί τη μειονότητα, επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τους φιλήσυχους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Χάσαμε μια μάχη, αλλά έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο πόλεμο»

«Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, ξέρω ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αλλά ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί. Σας ζητώ λοιπόν σήμερα μαζί να σηκωθούμε, ν’ ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ευχαριστώ τους πολίτες που μας στήριξαν σε αυτή τη μάχη» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «Είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Χάσαμε μια μάχη. Αλλά έχουμε μπροστά μας το πόλεμο. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Έχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά, Το ίδιο κάνουμε και τώρα».

“Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, ξέρω ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αλλά ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο στη ζωή δεν είναι αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς”. Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: “σας ζητώ λοιπόν σήμερα μαζί να σηκωθούμε ν’ ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε».

Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές

Λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοί είμαστε, ποιούς εκπροσωπούμε και για ποιούς παλεύουμε.

Η προκήρυξη εκλογών αποδεικνύει ότι σεβόμαστε τους πολίτες

Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα των εκλογών είναι η προκήρυξη εθνικών εκλογών είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: “Δεν επέλεξα τελικά να επιμείνω στον αρχικό μας στόχο και σχεδιασμό, να εξαντλήσουμε πλήρως την τετραετία αλλά αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές,ως απόδειξη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία και στα μηνύματα των πολιτών.

Έκανε σύγκριση με το 2014 και την στάση τότε του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι αυτή είναι μια βασική ποιοτική διαφορά δική μας με τους προηγούμενους, μια βασική διαφορά ήθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Με απουσίες οι εφορευτικές επιτροπές στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Δήμου Κομοτηνής

Η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, εξηγεί τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Δήμου Κομοτηνής δεν εμφανίστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός σε ώρες αιχμής ενώ αναμένεται καθυστέρηση στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, εξηγώντας τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για όσα μέλη δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματα δήλωσε ότι: «Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στα περισσότερα εκλογικά τμήματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μου αλλά και από αυτές που πήρα από το Πρωτοδικείο κάποια τμήματα είχαν ένα μέλος ή δύο ή μόνο αντιπροσώπους συνδυασμών, οπότε ειδικά σε ώρες αιχμής δημιουργείται συνωστισμός και μία αναταραχή. Εικόνα πέρα του Δήμου Κομοτηνής ακόμα δεν μπορέσαμε να έχουμε ούτε εγώ ούτε το Πρωτοδικείο.

Τα καθήκοντα των μελών της εφορευτικής είναι υποχρεωτικά και είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση εφόσον δεν αποδείξουν το κώλυμα τους διώκονται ποινικά και οι ποινές οι οποίες επιβάλλονται είναι τουλάχιστον 3 μήνες έως 2 έτη.

Για να μπορέσουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να δικαιολογήσουν την απουσία τους θα πρέπει να προσκομίσουν στον δικαστικό αντιπρόσωπο κάποια έγγραφα όπως ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, βεβαίωση του εργοδότη τους ότι εκείνη την ημέρα τους απασχολεί στην εργασία τους ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να δικαιολογείται η απουσία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Μπροστά η ΝΔ με 7 μονάδες σύμφωνα με το exit poll των τηλεοπτικών σταθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 32 έως 36% εκτιμάται ότι θα κινηθεί η ΝΔ, στο 25%-29% ο ΣΥΡΙΖΑ στο κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κapa Research για την ΕΡΤ η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 30,5 – 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 25,5 – 28,5%.

To κοινό exit poll 

ΝΔ: 32- 36%
ΣΥΡΙΖΑ: 25-29%
ΚΙΝΑΛ: 7-9%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5-7%
ΚΚΕ: 5-7%
ΜΕΡΑ 25: 2,5-4,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 2,5-4,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1-2%
ΑΝΕΛ: 1-2%
ΠΟΤΑΜΙ: 1-2% 

Το exit poll διενήργησαν οι σταθμοί Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και One.

To κοινό exit poll για το αποτέλεσμα των φετινών ευρωεκλογών θα παρουσιάσουν οι σταθμοί ΑΝΤ1, Alpha, Open, One Channel, Star και ΣΚΑΪ. 

Η δημοσκόπηση της Κapa Reseach

ΝΔ: 30,5 – 33,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5 -28,5%
ΚΙΝΑΛ: 6-8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6-8%
ΚΚΕ: 5-7%
ΜΕΡΑ 25: 2,5-3,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 2,5-3,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1,5 -2,5%
ΑΝΕΛ: 1,5 -2,5%
ΠΟΤΑΜΙ: 1,5 -2,5% 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x