ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Με απουσίες οι εφορευτικές επιτροπές στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Δήμου Κομοτηνής

Η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, εξηγεί τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματα

fonirodopis.gr

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Δήμου Κομοτηνής δεν εμφανίστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός σε ώρες αιχμής ενώ αναμένεται καθυστέρηση στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, εξηγώντας τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για όσα μέλη δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματα δήλωσε ότι: «Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στα περισσότερα εκλογικά τμήματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μου αλλά και από αυτές που πήρα από το Πρωτοδικείο κάποια τμήματα είχαν ένα μέλος ή δύο ή μόνο αντιπροσώπους συνδυασμών, οπότε ειδικά σε ώρες αιχμής δημιουργείται συνωστισμός και μία αναταραχή. Εικόνα πέρα του Δήμου Κομοτηνής ακόμα δεν μπορέσαμε να έχουμε ούτε εγώ ούτε το Πρωτοδικείο.

Τα καθήκοντα των μελών της εφορευτικής είναι υποχρεωτικά και είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση εφόσον δεν αποδείξουν το κώλυμα τους διώκονται ποινικά και οι ποινές οι οποίες επιβάλλονται είναι τουλάχιστον 3 μήνες έως 2 έτη.

Για να μπορέσουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να δικαιολογήσουν την απουσία τους θα πρέπει να προσκομίσουν στον δικαστικό αντιπρόσωπο κάποια έγγραφα όπως ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, βεβαίωση του εργοδότη τους ότι εκείνη την ημέρα τους απασχολεί στην εργασία τους ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να δικαιολογείται η απουσία τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ