ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μνημείο στην Κομοτηνή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων

«Δεν έχουμε μνημείο και πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής – Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

FoniRodopis

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Το Σάββατο 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου όπου τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής στην ομιλία του μετά το τρισάγιο που τελέστηκε το Σάββατο ζήτησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μνημείου στην Κομοτηνή αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

«Η ιστορία μας είναι ο κανόνας. Σήμερα θυμόμαστε από τους προγόνους μας το αίμα αυτών των ανθρώπων είναι ακόμα νωπό και μοσχοβολάει για να μοσχοβολήσει τη ζωή μας και όλοι μαζί, ο καθένας όποια ρίζα και να έχει, είμαστε Έλληνες και μέσα από την ενότητα μας να ζήσουμε με αγάπη και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η απαίτηση όλων των Ελλήνων προς τους γείτονες είναι να αναγνωρίσουν το γεγονός της Γενοκτονίας και να ζήσουμε ειρηνικά και όμορφα. Όλοι αυτό θέλουμε αλλά όμως η ιστορία μας να καταγράφεται όπως είναι και τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναλαμβάνονται.

Θέλω να σας συγχαρώ όλους σας που συμμετείχατε σε αυτή τη λιτανεία στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και να ανανεώσουμε αύριο την παρουσία μας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού και εδώ μιας και εμείς δεν έχουμε μνημείο της Γενοκτονίας, εσείς ξέρετε και πρέπει να το σκεφτούμε μήπως πρέπει να κάνουμε αλλά μέχρι να κάνουμε το ορόσημο μας είναι ο Χρύσανθος και γι’ αυτό μεταφέραμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται εδώ η κατάθεση των στεφάνων», είπε ο κ. Παντελεήμων.

 «100 χρόνια φέτος, μια τραγική επέτειος. Όλες οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε αυτή την επέτειο και διατρανώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε και ότι τη Γενοκτονία της μνήμης δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ