ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος Τσίπρα η κατάργηση της παράτυπης δομής των ψευδομουφτειών

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μειονότητας – «Κάτω από την ελληνική σημαία χωράμε όλοι. Ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουμε. Ανεξάρτητα με το τι χρώμα έχει το δέρμα μας. Είμαστε όλοι αδέλφια», το μήνυμα του πρωθυπουργού

fonirodopis.gr

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μειονότητας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Δευτέρα 6 Μαΐου στο  Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου στην Ξάνθη.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για εκλογή Μουφτήδων από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα, μεταρρύθμιση η οποία θα οδηγήσει όπως είπε στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής (σ.σ. ψευδομουφτείες).

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη μειονότητα:

«Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες

Μεταρρυθμίσεις που εμείς προωθήσαμε τη στιγμή που οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης – φίλοι και σύμμαχοι του κ Μητσοτάκη – κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση

Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική του ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή.

Πρώτον, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Δεύτερον, ενισχύουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Μουφτιών.    Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς,  και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.

Τρίτον, επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει. Πλαίσιο που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής.   

Τέταρτον, προβαίνουμε στα απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών.

Πέμπτον, στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του.

Έκτον, λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής.

Τέλος ειδικά για τους Ρομά προχωράμε σε Δράση για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επαγγελματικά οχήματα, μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού».

Σταμάτης Σακελλίων: «Για την Αριστερά δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας»

Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων σχολιάζοντας τις παραπάνω εξαγγελίες σημείωσε:

«Στην ομιλία του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά για την μειονότητα ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τρόπο επιλογής του μουφτή. Δήλωσε πως ο μουφτής θα επιλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας, άρα δεν θα διορίζεται από το ελληνικό κράτος. Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα βακούφια και πιο συγκεκριμένα είπε ότι πλέον οι διαχειριστικές επιτροπές της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας θα εκλέγονται. Αναμφίβολα πρόκειται για δύο ιστορικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς , η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και έρχονται να ικανοποιήσουν δύο χρόνια αιτήματα της ίδιας της μειονότητας. Ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για το θέμα της σαρία, δείχνουμε ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην εμβάνθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στην μειονότητα.  Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι χωράμε κάτω από την ίδια σημαία, την σημαία της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Γιατί για την Αριστερά και την κυβέρνηση της δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας κάνει τόσο σαφή τοποθέτηση για αυτά τα ζητήματα και δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ