ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης: «Κάποιοι δεν θα δουν στις εκλογές ούτε το χρώμα του ψηφοδελτίου»

fonirodopis.gr

«Οι δημόσιες αρχές συχνά θεωρούν ένα εκλογικό τμήμα ‘’προσβάσιμο’’ με μόνη προϋπόθεση να μπορεί να εισέλθει σε αυτό αναπηρικό αμαξίδιο, παραβλέποντας τις ανάγκες των ατόμων με πολλά άλλα είδη αναπηρίας»

Θέση για τον αποκλεισμό εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία από τις ευρωεκλογές του Μαΐου παίρνει το Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης, το οποίο παραθέτει τρόπους που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε. προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Αναλυτικά, το Σωματείο σημειώνει:

Από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε και τα 510 εκατομμύρια πληθυσμού δεν θα ψηφίσουν δυνητικά γύρω στα 30 εκατομμύρια

Εκατομμύρια ατόμων με αναπηρία δεν θα μπορέσουν ή δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε αυτήν την προσπάθεια, δείχνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2019. To αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα δεν θα μπορέσει να ασκηθεί με την απαιτούμενη ευκολία και αυτονομία ειδικά από μια κοινωνική τάξη που αγγίζει δυνητικά το 20% των Ευρωπαίων. Τα φυσικά εμπόδια συντελούν αποτρεπτικά στην προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να πάνε να ψηφίσουν.

Έξι χώρες δεν διαθέτουν κανόνες για την προσαρμογή των εκλογικών τμημάτων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

«Οι δημόσιες αρχές συχνά θεωρούν ένα εκλογικό τμήμα ‘’προσβάσιμο’’ με μόνη προϋπόθεση να μπορεί να εισέλθει σε αυτό αναπηρικό αμαξίδιο, παραβλέποντας τις ανάγκες των ατόμων με πολλά άλλα είδη αναπηρίας».

Σε 18 κράτη μέλη, οι τυφλοί ψηφοφόροι δεν έχουν τρόπο να ψηφίσουν αυτόνομα. Σε οκτώ κράτη μέλη, δεν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας, όπως η επιστολική ψήφος, η ηλεκτρονική ψήφος ή η ψήφος μέσω κινητής κάλπης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο που δεν είναι σωματικά σε θέση να προσέλθει στο εκλογικό τμήμα δεν θα μπορέσει να ψηφίσει.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς τρόπους που έχουν οροθετήσει κράτη για την διευκόλυνση στην ψηφοφορία των Ατόμων με Αναπηρία.

Για παράδειγμα, η Ρουμανία επιτρέπει στους ψηφοφόρους να σημειώσουν την προτίμησή τους σε κάποιο υποψήφιο, χρησιμοποιώντας σφραγίδα που παραλαμβάνουν από την εφορευτική επιτροπή. Στη Λιθουανία, οι αρχές παρέχουν διαδικτυακό χάρτη με τα εκλογικά τμήματα που είναι καταλληλότερα για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Όλοι οι πολίτες της Εσθονίας μπορούν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Οι ψηφοφόροι στη Δανία έχουν τη δυνατότητα πρώιμης ψηφοφορίας, από δύο μέρες έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Άρα μια χώρα περίπου με τριάντα εκατομμύρια δεν θα αγγίξουν τα ψηφοδέλτια και όπως λέει το τραγούδι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ