ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δριμεία κριτική Λαφτσή στη Δημοτική Αρχή για το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Ακατάλληλες υποδομές, υπερπληθωρισμός σκύλων, εκτεθειμένα ζώα σε μεταδιδόμενα νοσήματα και ένας Δήμος «αμέτοχος» να δώσει λύση στο πρόβλημα που διογκώνεται

Δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή Κομοτηνής για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο και την οποία έχουμε στηλιτεύσει μέσα από δεκάδες ρεπορτάζ, ασκεί η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» Ελένη Λαφτσή.

Η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηνής επισκέφθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου, συνοδευόμενη από υποψήφιους συμβούλους της παράταξης, το Δημοτικό Κυνοκομείο προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία του και για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιδιαίτερα οξυμένου προβλήματος με τα αδέσποτα που παρατηρείται στην πόλη.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν οι ακατάλληλες υποδομές, ο υπερπληθωρισμός σκύλων, εκτεθειμένα ζώα σε μεταδιδόμενα νοσήματα και έναν Δήμο «αμέτοχο» να δώσει λύση στο πρόβλημα που διογκώνεται.

Μετά την επίσκεψη της, η κ. Λαφτσή δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έρθουν προ των ευθυνών τους αλλά και για να ξεκινήσει συζήτηση προς αναζήτηση και δρομολόγηση λύσεων.

Αναλυτικά, η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» αναφέρει:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα Τρίτη (2/4) το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής γιατί θεωρούμε ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας τοπικής κοινωνίας, ενός Δήμου, κρίνεται και από τη σχέση του με τα ζώα, από  τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να αποφασίσουμε πού κατατάσσουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τους αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την επίλυση ενός, πράγματι οξυμένου προβλήματος, που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία και σημαντικό τμήμα του αποτελεί και η λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου.

Η εικόνα του χώρου απογοητευτική, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν κάπως βελτιωμένη σε σύγκριση με την προ τριών μηνών επίσκεψή μας (ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι η σημερινή επίσκεψη ήταν προκαθορισμένη και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους)!

Σε ένα χώρο με παντελώς ακατάλληλες υποδομές, που η χωρητικότητά του επαρκεί για πενήντα (50) σκυλιά και στοιβάζονται σήμερα 325, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι και οι συνθήκες υγιεινής δεν μπορεί να είναι οι ενδεδειγμένες, με αποτέλεσμα τα ζώα να είναι εκτεθειμένα σε μεταδιδόμενα νοσήματα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, οπότε τότε μπορεί κάποιος να επικαλεστεί και κινδύνους  για τη ζωή των ζώων.

Κάποιες ασάφειες του νομικού πλαισίου, μετατρέπονται σε  ‘’σανίδα σωτηρίας’’ για τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής ώστε να απέχει από τη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τον Κτηνιατρικό Σύλλογο, τον Κυνηγετικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων και τις ζωοφιλικές οργανώσεις περιοχής, στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Αντ’ αυτού επιλέγουν να μένουν αμέτοχοι, ως θεατές, το πρόβλημα να διογκώνεται στην πόλη και στους οικισμούς της. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν προς διάθεση για αναμόρφωση του Κυνοκομείου, έμειναν ανεκμετάλλευτα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ευθύνες διαχρονικά στις διοικήσεις του Δήμου.

Εμείς θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλία να συζητήσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών τους, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς αναζήτηση  και δρομολόγηση λύσεων. Απαιτείται συνεργασία!

Παράλληλα, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι και θέμα παιδείας, επιβάλλεται και θα το επιδιώξουμε, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις φιλοζωικές οργανώσεις να πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και δράσεων στα σχολεία, διότι εκεί διαμορφώνονται οι μελλοντικοί πολίτες, τους οποίους και οφείλουμε να εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι σε θέση να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ