ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης με τη δημοσιογραφική ματιά του Συμεών Σολταρίδη

Στο βιβλίο παρουσιάζονται περιληπτικά τα βιώματα, οι εντυπώσεις, οι απόψεις και οι ιδέες του επί 25 χρόνια συνεργάτη της «Ελευθεροτυπίας» για ζητήματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Ρωμιοσύνη της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μειονότητα της Θράκης

fonirodopis.gr

Το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πολυτάραχη ζωή του τόπου τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Εγώ και… η βαλίτσα μου» ο έμπειρος δημοσιογράφος Συμεών Σολταρίδης.

Στο βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» παρουσιάζονται περιληπτικά τα βιώματα, οι εντυπώσεις, οι απόψεις και οι ιδέες του επί 25 χρόνια συνεργάτη της «Ελευθεροτυπίας» για ζητήματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Ρωμιοσύνη της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μειονότητα της Θράκης.

«Η Κομοτηνή ήταν μια πόλη που σε προ(σ)καλούσε με τον πολιτισμό και την πολυθρησκευτικότητα της να προσφέρεις και να τη στηρίξεις. Τη στήριξα λοιπόν αναδεικνύοντας την, την πρόβαλλα, με αποτέλεσμα πολλά μου άρθρα και δημοσιεύματα να αναφέρονται σε αυτήν, εντός και εκτός Ελλάδας. Έγραφα για όλο τον πληθυσμό, χωρίς διακρίσεις, για την προσφορά του και τη συμβολή του στην άνοδο και πρόοδο της περιοχής», γράφει ο ίδιος στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.

Ο Συμεών Σολταρίδης καταγράφει με τη δική του ματιά, εκτός από τα γεγονότα, τα λάθη και τις παραλείψεις της Αθήνας επί πολλές δεκαετίες έναντι των Ρωμιών της Τουρκίας και της μειονότητας της Θράκης.

«Τα λάθη και οι παραλείψεις με την ίδρυση ‘’ανύπαρκτων’’ σχολείων όπως η ΕΠΑΘ και τα Ιεροσπουδαστήρια και οι πολιτικές πεπονόφλουδας που πατούσε η Αθήνα με συνέπεια τα λάθη της να γίνουν αιτία να μην ενταχθεί ποτέ η μειονότητα στην ελληνική πραγματικότητα (όχι να αφομοιωθεί) και να μην υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων. Λάθη που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα βακούφια, στον θεσμό των μουφτειών, στην εκπαίδευση της μειονότητας», σημειώνει ο κ. Σολταρίδης ο οποίος διευκρινίζει ότι το βιβλίο «δεν διεκδικεί τον τίτλο της ιστορικής διατριβής», παρά μόνο φιλοδοξεί να καταγράψει «τις προσωπικές εμπειρίες μου, οι οποίες όμως σκιαγραφούν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής».

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Συμεών Σολταρίδη για την προσφορά του βιβλίου του, το οποίο ανυπομονούμε να ξεφυλλίσουμε με ενδιαφέρον και για το οποίο ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x