ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

MEDIA

Είσαι δικαστής ή πολιτικό πρόσωπο; Θα πρέπει να μάθεις να δέχεσαι κριτική

Ένα κείμενο της εφημερίδας «Documento» το οποίο κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε γράψει εμείς, καθώς νιώθουμε ότι έχουμε στοχοποιηθεί από μερίδα δικαστών και εισαγγελέων στα δικαστήρια Κομοτηνής για δημοσιεύματα μας αναφορικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Μπορεί κατά καιρούς στην Ελλάδα πολιτικά πρόσωπα και δικαστές να στρέφονται κατά δημοσιογράφων όταν τους ασκούν κριτική και να οχυρώνονται πίσω από δικαιολογίες περί επιθέσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προσχήματα περί μυστικότητας των ανακρίσεων, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μάλλον έχει διαφορετική άποψη. 

Ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν, έχουν δημιουργήσει δικαστικό και νομικό προηγούμενο για το πώς οφείλουν οι δημοσιογράφοι να καλύπτουν θέματα μείζονος ενδιαφέροντος που κανονικά θα έπρεπε ειδικά από πολιτικά πρόσωπα και δικαστές να γίνεται σεβαστό. Κάτι τέτοιο όμως στην Ελλάδα δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ειδικά οι δημοσιογράφοι του Documento έχουν δεχτεί ουκ ολίγες φορές επιθέσεις, για θέματα που έχουν αναδείξει αναφορικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Λες και οι δικαστικοί λειτουργοί είναι υπεράνω κριτικής. 

Παρόμοιες επιθέσεις έχουν δεχτεί και από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προκειμένου να δικαιολογήσουν τις όποιες εμπλοκές τους με τη Δικαιοσύνη επιτίθενται με χυδαίους χαρακτηρισμούς στο Documento που ουκ ολίγες φορές με τις αποκαλύψεις του για μεγάλα σκάνδαλα έχει γίνει αρωγός στο έργο των δικαστικών αρχών.

Μία χαρακτηριστική απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι και η υπ’ αριθμόν 28309 που εξεδόθη τον Μάιο του 2015 και έγινε γνωστή ως υπόθεση «Χάλντιμαν». Η υπόθεση αφορά στη χρήση κρυφής κάμερας το 2003, από μία ομάδα ελβετών δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν μία δημοσιογραφική έρευνα η οποία είχε να κάνει με τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι ασφαλιστικοί πράκτορες. Για το λόγο αυτό μία δημοσιογράφος έκλεισε ένα ραντεβού με ασφαλιστικό πράκτορα υποδυόμενη την ενδιαφερόμενη για ασφάλεια ζωής. 

Η συνάντηση μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά. Μάλιστα όταν τελείωσε η συνάντηση η συντάκτρια ενημέρωσε τον ασφαλιστή ότι είναι δημοσιογράφος και ότι η συνάντηση μαγνητοσκοπούνταν. Του ανέφερε επίσης ότι η ενημέρωση που της έγινε είχε να κάνει με βαρύτατα ατοπήματα από την πλευρά του και ζήτησε να εκφέρει τη γνώμη του. Ο ασφαλιστικός πράκτορας αρνήθηκε. Η συνάντηση προβλήθηκε στην ελβετική τηλεόραση, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλοιωμένα. Ο ασφαλιστής κατέθεσε μήνυση η οποία εκδικάστηκε στη συνέχεια. Τόσο η δημοσιογράφος, όσο ο αρχισυντάκτης και ο διευθυντής σύνταξης της εκπομπής καταδικάστηκαν από την ελβετική Δικαιοσύνη. Η μεν δημοσιογράφος για το αδίκημα της αποτύπωσης σε υλικό φορέα της μη δημόσιας συνομιλίας της ίδιας χωρίς τη ρητή συναίνεση του έτερου μετέχοντος στη συνομιλία, ενώ οι δύο προϊστάμενοι της για το αδίκημα της παρακολούθησης με τεχνικά μέσα και αποτύπωσης σε υλικό φορέα μη δημόσιας συνομιλίας μεταξύ τρίτων καθώς και για το αδίκημα της γνωστοποίησης της συνομιλίας σε τρίτους.

Δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μετά την καταδίκη τους οι ελβετοί δημοσιογράφοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ). Τον Μάιο του 2015 το Δικαστήριο τους δικαίωσε πανηγυρικά. Το Δικαστήριο έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση κρυφής κάμερας από δημοσιογράφους, καθώς επίσης και ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων που προσέφυγαν σε αυτό.

«Η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ασφαλιστή (…) δεν ήταν τέτοιας βαρύτητας που να ξεπερνάει το δημόσιο συμφέρον της πληροφόρησης για τις αθέμιτες πρακτικές στο πεδίο της πώλησης ασφαλίσεων», έκρινε το ΕΔΑΔ, υπενθυμίζοντας ότι στο ρεπορτάζ το πρόσωπο και η φωνή του ενδιαφερομένου είχαν καλυφθεί και αλλοιωθεί αντίστοιχα με τεχνικά μέσα. Εξάλλου, αν και ήταν συγκριτικά ελαφρά, τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους μπορούσαν να «εξωθήσουν τον Τύπο να αποφεύγει να κάνει κριτική» όσον αφορά τέτοιες αθέμιτες πρακτικές, σημείωσε το Δικαστήριο.

Ακόμη, το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι αν και οι δημοσιογράφοι έκαναν ένα ρεπορτάζ ασφαλώς «μειωτικό» για τον ασφαλιστή, ενήργησαν με «καλή πίστη», στον βαθμό που περιόρισαν τη χρήση κρυφής κάμερας, ενώ επισήμανε πως δικαιούνται να τους αναγνωριστεί «το τεκμήριο της αμφιβολίας (…) σε ό,τι αφορά τη βούλησή τους να τηρήσουν τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως αυτή ορίζεται από την ελβετική νομοθεσία».

Ο Τύπος ως δημόσιος άγρυπνος φύλακας

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ έχει αναφερθεί σε βιβλίο του και ο Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσεβάς με τίτλο «Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας», στο κεφάλαιο «η προβληματική της παράνομης δημοσιογραφικής έρευνας υπό το φως της απόφασης του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Haldimann et.al. κατά Ελβετίας».

«Το ΕΔΔΑ δέχεται σε πάγια νομολογία ότι στο προστατευτικό πεδίο του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ εμπίπτει μεταξύ άλλων, η ελεγκτική λειτουργία του τύπου και των λοιπών μέσων ενημέρωσης. Ουσιώδες στοιχείο της ελεγκτικής αυτής λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης είναι να αποκαλύπτουν τα (πολλές φορές επιμελώς) συγκαλυπτόμενα ‘κακώς κείμενα’ στον κοινωνικό χώρο με ευρύτατη έννοια. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έχει το ρόλο ενός δημόσιου άγρυπνου φύλακα, κατά την ορολογία του ΕΔΔΑ: ενός public watchdog. Ακριβώς στη λειτουργία αυτή των μέσων ενημέρωσης βρίσκει το θεμελιώδη δικαιολογητικό του ρόλο και το δημοσιογραφικό απόρρητο» επισημαίνει ο κ. Τσέβας και συνεχίζει:

«Εν όψει αυτού γίνεται δεκτό, ότι η ελευθερία σύνταξης και ακριβέστερα η ελευθερία συγκέντρωσης και δημοσίευσης της ύλης εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης βαίνει πέραν της ελευθερίας της πληροφορίας και περιλαμβάνει στο προστατευτικό της πεδίο καταρχήν και τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που προέρχονται από γενικά μη προσιτές πηγές, όπως και εκείνη που επεμβαίνει στα δικαιώματα της ιδιωτικότητας τρίτων».

Ο «καραγκιόζης» και «επίορκος» δικαστής

Μία ακόμη απόφαση του ΕΔΔΑ η οποία έχει μείνει στην ιστορία είναι και αυτή της δημοσιογράφου από τη Χαλκίδα, Αλεξάνδρας Κατραμή. Τον Απρίλιο του 2001 η Κατραμή σε άρθρο της στον τοπικό Τύπο της Χαλκίδας αναφέρθηκε σε παραλείψεις έρευνας που έκανε πταισματοδίκης αναφορικά με συγγενικό της πρόσωπο. Μάλιστα η Κατραμή αποκάλεσε στο άρθρο της το συγκεκριμένο Δικαστή ως «καραγκιόζη» και ότι «παραβιάζει τον όρκο του». Η Κατραμή καταδικάστηκε από τα ελληνικά Δικαστήρια. Η ίδια προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, όπου και δικαιώθηκε. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συγκεκριμένες φράσεις της δημοσιογράφου ήταν αξιολογικές κρίσεις.

«…Το ∆ικαστήριο φρονεί ότι οι εκφράσεις «επίορκος» και «καραγκιόζης» είναι, µάλλον, αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται απόδειξη και δεν εµπίπτουν στην κατηγορία γεγονότων δυναµένων να αποδειχθούν. Στο σηµείο αυτό, το ∆ικαστήριο σηµειώνει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν προέβησαν στον διαχωρισµό µεταξύ «πραγµατικών γεγονότων» και «αξιολογικών κρίσεων», αλλά εξήτασαν µόνον εάν οι χρησιµοποιηθείσες από την προσφεύγουσα εκφράσεις ήταν ικανές να προσβάλουν την τιµή και την υπόληψη του µηνυτή..». Επίσης το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δικαστές είναι δημόσια πρόσωπα και επομένως είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από έναν απλό πολίτη τον έλεγχο και την κριτική.

«Στην παρούσα υπόθεση, το επίδικο δηµοσίευµα περιείχε προκλητικές εκφράσεις οι οποίες εµπεριείχαν µία δόση υπερβολής, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη ότι στόχο είχαν έναν δικαστικό λειτουργό, δυνάµενες, έτσι, να έχουν αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την επαγγελµατική εικόνα του αλλά και την εµπιστοσύνη των πολιτών στην εύρυθµη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το ∆ικαστήριο δεν δύναται να δεχθεί ότι το προφανές συµφέρον να προστατευθεί η υπόληψη του Λ.Π. και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης, συµφέρον που αφορά η υπόθεση αυτή, αρκούσε για να δικαιολογηθεί η ποινική καταδίκη της προσφευγούσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη απόφαση.

Η υπόθεση Λιοναράκη

Μία ακόμη περίπτωση που αυτή τη φορά έχει να κάνει με πολιτικά πρόσωπα ήταν και αυτή που εξεδόθη τον Ιούλιο του 2007 για την υπόθεση Λιοναράκη. Το 1999 ο Λιοναράκης παρουσίασε μια ραδιοφωνική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου αναφορικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Κατά τη συζήτηση ένας άλλος δημοσιογράφος αποκάλεσε το δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη που είχα ανάμειξη στην υπόθεση ως «παρακρατικό» και άλλα άτομα που είχαν αναμιχθεί τότε ως «φωνασκούντες κακούργους» και ως «νευροπαθείς ψευτοπατριώτες». Ο Κρανιδιώτης άσκησε αγωγή και ο προσφεύγων καταδικάσθηκε να καταβάλει το ποσό των 55.000.000 δρχ. ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που υπέστη. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε το Λιοναράκη. Έκρινε μάλιστα ότι τα όρια μίας ανεκτής κριτικής στο πρόσωπο ενός πολιτικού είναι ευρύτερα από εκείνα που αφορούν ένα απλό πολίτη, διότι αυτός εκτίθεται αναπόφευκτα και συνειδητά σε ενδελεχή έλεγχο των πράξεων και των κινήσεων του τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους πολίτες. Κατά συνέπεια, να επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική ενώ η αρχή αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση ενός πολιτικού αλλά επεκτείνεται και σε κάθε πρόσωπο το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημόσιο πρόσωπο.

«Κατά δεύτερον, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διαμφισβητούμενων λόγων, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι τα όρια της αποδεκτής κριτικής ενός πολιτικού προσώπου, το οποίο γίνεται στόχος της με αυτή του την ιδιότητα, είναι ευρύτερα απ’ ό,τι ενός απλού «ιδιώτη»: διαφορετικά από τον πρώτο, ο δεύτερος εκτίθεται αναπόφευκτα και συνειδητά στον προσεκτικό έλεγχο των πράξεων και κινήσεών του, τόσο εκ μέρους των δημοσιογράφων όσο και εκ μέρους του μεγάλου αριθμού των πολιτών« αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην επίμαχη απόφαση. Το ίδιο δικαστήριο εξήρε τον «κορυφαίο ρόλο του Τύπου σε μία δημοκρατική κοινωνία», ως «ρόλο «σκύλου-φύλακα».

Η νομολογία του ΕΔΔΑ εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) υπερισχύει έναντι των κανόνων του ελληνικού δικαίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα Δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν υπόψη τους τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα το koutipandoras.gr. 

Πηγή: documentonews.gr

MEDIA

Νέα προϊσταμένη στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Ειρήνη Τσακίρη

Με ψήφους πέντε υπέρ και μίας λευκής το Δ.Σ. της ΕΡΤ επέλεξε μεταξύ άλλων αιτήσεων την Ειρήνη Τσακίρη για τη θέση της Προϊσταμένης στον περιφερειακό σταθμό Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Ειρήνη Τσακίρη, δημοσιογράφο του Maron News, επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για τη θέση της προϊσταμένης στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ στην Κομοτηνή.

Θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ είχε απευθύνει τον Απρίλιο ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων Προϊσταμένων των Περιφερειακών Σταθμών ανά την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της Κομοτηνής, για την οποία το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο καθώς κατατέθηκαν απ’ όσο γνωρίζουμε αρκετές αιτήσεις.

Τελικά, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 26 Μαΐου, αποφάσισε με ψήφους πέντε υπέρ και μίας λευκής υπέρ της υποψηφιότητας της Ειρήνης Τσακίρη, εκτιμώντας το πλούσιο βιογραφικό της και την πολυετή πείρα της στον χώρο των ΜΜΕ.

Η διάρκεια της σύμβασής της με την ΕΡΤ ορίζεται σε ένα έτος, ξεκινά από την ανάληψη των καθηκόντων της, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για ίσο χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση τριών ετών συνολικά.

Στη «δική» μας αγαπητή συνάδελφο Ειρήνη ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

Δείτε παρακάτω το πρακτικό συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΡΤ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MEDIA

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναλαμβάνει τον έλεγχο των fake news στην Ελλάδα

Η απόφαση αποτελεί μια παραπάνω ένδειξη της αποτυχίας των Εllinika Hoaxes, η υπηρεσία των οποίων έχει εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί σε «αστυνομία του διαδικτύου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναλαμβάνει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η απόφαση έρχεται έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα Ellinka Hoaxes. Επί του παρόντος, το Facebook συνεργάζεται με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη. 

Η απόφαση αποτελεί μια παραπάνω ένδειξη της αποτυχίας των Εllinika Hoaxes, να παρέχουν έλεγχο αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Αντ’ αυτού, η υπηρεσία έχει εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί σε αστυνομία του διαδικτύου. Την ανακοίνωση έκανε η Sophie Eyears, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», σημειώνει η κ. Eyears.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη διάθεση απαξίωσης των αμφιλεγόμενων πρακτικών των Ellinika Hoaxes, με την πλατφόρμα να επιστρατεύει ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το AFP για να ελέγξει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο ελληνικό κοινό μέσω του facebook.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, Chantal Valery, η οποία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το AFP δεν θα έχει καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes. 

Συγκεκριμένα, η κ. Valery, μιλώντας στο koutipandoras.gr τόνισε ότι «και οι δύο (AFP και ellinika hoaxes) συνεργαζόμαστε με το Facebook, όμως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ μας». Απαντώντας στο αν έχει υπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δυο fact checkers έστω και για το ποια θέματα θα εξετάζει ο καθένας για την εγκυρότητά τους, η Chantal Valery εξηγεί ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία. «Εμείς θα διαλέγουμε ό,τι θέλουμε, και εκείνοι θα διαλέγουν ό,τι θέλουν. Δεν δουλεύουμε μαζί καθόλου». «Είμαστε τελείως ανεξάρτητοι», σημειώνει.

«Επειδή είμαστε διεθνές πρακτορείο επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις διεθνείς ειδήσεις, και είμαστε το πρώτο πρακτορείο ψηφιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας στον κόσμο. Μόλις ανοίξαμε το φινλανδικό και το ελληνικό παράρτημα fact checking του AFP και πλέον έχουμε επεκταθεί στη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνει, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη το AFP έχει 30 δημοσιογράφους που ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο ειδήσεων στο διαδίκτυο, καλύπτοντας πλέον 20 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Valery φάνηκε να είναι ενήμερη για την κριτική που δέχονται τα ellinika hoaxes για τις μεθόδους ελέγχου που επιβάλλει στο διαδίκτυο

Αντίστοιχη επιβεβαίωση είχε παράσχει και νωρίτερα εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δημοσιογράφος του AFP, Σταύρος Μαλιχούδης.

Με αυτά τα δεδομένα τα οποία προέρχονται απευθείας από το AFP και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ερωτήματα προκαλεί και η σπουδή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να προεξοφλήσει «ένωση δυνάμεων» ανάμεσα στο AFP, τα ellinika hoaxes και το Facebook.

«Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην Ελληνική γλώσσα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ στο τηλεγράφημά του.

Πηγή: koutipandoras.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MEDIA

Γαλάζια «επιδρομή» στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ

Προφανώς, θα επιλεγούν και πάλι οι «άριστοι» χωρίς αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, σπουδές, διακρίσεις κλπ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο επεισόδιο με την ετσιθελική απόφαση της διοίκησης για καρατόμηση προϊσταμένων στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ έρχεται να προστεθεί στα αρκετά παραδείγματα αυθαιρεσίας από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε κλειστά γραφεία και χωρίς καμία διακριτή και διαφανή διαδικασία η διοίκηση της ΕΡΤ και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές αποφάσισαν ποιους προϊστάμενους των 19 περιφερειακών σταθμών θα αντικαταστήσουν. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί πως είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις περιφερειαρχών, βουλευτών, κομματικών παραγόντων, ακόμα και ιεραρχών για την επιλογή των νέων εκλεκτών.

Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας της διοίκησης επί της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων είναι ότι για οκτώ περιφερειακούς σταθμούς, όπου μάλλον δεν βρήκε εργαζόμενους της αρεσκείας της για προϊστάμενους, προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία αναζήτησης προσώπων εκτός σταθμού. Η συγκεκριμένη μάλιστα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν περιλαμβάνει κανένα αντικειμενικό κριτήριο επιλογής για την πρόσληψη.

Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος προϊστάμενος, όπως αναφέρονται επί λέξει στην εν λόγω πρόσκληση ενδιαφέροντος: «Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν προσωπικότητα με επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές ικανότητες, προσήλωση στην επίτευξη των στόχων, οργανωτικότητα, ευελιξία, συνέπεια και επαγγελματισμό, καθώς και άριστη ικανότητα ομαδικής συνεργασίας».

Τα παραπάνω θα τα κρίνει το διορισμένο, στην πλειοψηφία του, από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, σπουδές, διακρίσεις κλπ. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν έχει ως στόχο τη δίκαιη και αντικειμενική επιλογή προϊσταμένων, αλλά είναι μια προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλει τους δικούς της επιστάτες και τοποτηρητές στους συγκεκριμένους περιφερειακούς σταθμούς.

Προφανώς, θα επιλεγούν και πάλι οι «άριστοι». Να σημειωθεί δε πως η διαδικασία είναι απόλυτα νομότυπη και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού της ΕΡΤ. Με άλλα λόγια, η αυθαίρετη συμπεριφορά της διοίκησης είναι απλά θεσμοθετημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MEDIA

Πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης Προϊσταμένου στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Η θέση θα καλυφθεί από υποψήφιο/α είτε από το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είτε εκτός αυτού – Προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι και την Τετάρτη 5 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΡΤ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων Προϊσταμένων των Περιφερειακών Σταθμών ανά την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της Κομοτηνής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση πλήρωσης θέσης:

Μία θέση (1) Προϊσταμένου/ης Περιφερειακού Σταθμού Κομοτηνής, της Διεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών, της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

Η θέση θα καλυφθεί από υποψήφιο/υποψήφια, είτε από το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., είτε εκτός αυτού, που θα ανταποκρίνεται με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο στα απαιτούμενα προσόντα. Στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Σταθμού Κομοτηνής, περιλαμβάνονται ιδίως: Οι λειτουργίες που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την παραγωγή του τοπικού προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και των δρώμενων της ευρύτερης περιοχής, των ευρύτερων αυτών περιοχών, με την κάλυψη της καθημερινής ειδησεογραφίας, για τις ανάγκες της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του διαδικτύου, καθώς και με την κάλυψη και μετάδοση αθλητικών γεγονότων. Η ως άνω θέση είναι πλήρους απασχόλησης και η θητεία του/ης, καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω του διαδικτύου, συμπληρώνοντας την ΑΙΤΗΣΗ και επισυνάπτοντας το βιογραφικό τους σημείωμα μέσω σχετικού link στο site της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. company.ert.gr/category/anakoinoseis/.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχει έναρξη την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας στον ιστότοπο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., και λήξη την Τετάρτη 05 Μαΐου 2021.

Για να διαβάσετε αναλυτικά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πατήστε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΒΡΟΣ2 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Ουσιαστική η στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους ακρίτες»

ΕΒΡΟΣ3 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Στον Έβρο χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας»

ΒΟΥΛΗ3 ώρες πριν

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Καλάβρυτα: Γυναίκα 65 χρονών πέθανε μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

ΕΒΡΟΣ10 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Ήρωες γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

ΔΙΕΘΝΗ11 ώρες πριν

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλγαρία επιμένει στο βέτο κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ11 ώρες πριν

Γλυκά Νερά: Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο σύζυγος της Καρολάιν

ΡΟΔΟΠΗ11 ώρες πριν

Στο Α’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής θα πραγματοποιούνται εφεξής τα rapid tests

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ12 ώρες πριν

Εγκαινιάστηκε η Δομή Σίτισης του Δήμου Ιάσμου

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ13 ώρες πριν

Αποχή των δικηγόρων της Ροδόπης από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

ΒΟΥΛΗ3 ώρες πριν

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Καλάβρυτα: Γυναίκα 65 χρονών πέθανε μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

TΟΥΡΚΙΑ13 ώρες πριν

Προκλητική ανακοίνωση Άγκυρας για την καταδίκη του ψευδομουφτή Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ1 ημέρα πριν

Καταδικάστηκε ο ψευδομουφτής Ξάνθης για τις δηλώσεις περί «Ντενκτάς της Θράκης»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ1 ημέρα πριν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν ο σύζυγος της

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ημέρα πριν

Διαψεύδουν τον Δήμαρχο Κομοτηνής οι κάτοικοι στην οδό Χαλκοκονδύλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγείο των εργασιακών δικαιωμάτων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: «Δεν είστε ο Παπανδρέου» – «Είσαι μπαταχτσής»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x