ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Με μικρή συμμετοχή η 24ωρη πανελλαδική απεργία των δημοτικών υπαλλήλων στη Ροδόπη

FoniRodopis

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ζητούν την άμεση κατάργηση των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών

Με μικρή συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν μεταξύ άλλων για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ζητούν την άμεση κατάργηση των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών.

Ο Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ:

Η προκήρυξη της ΠΟΕ ΟΤΑ:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση δραστική περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και απένταξης ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του Επιδόματος.

Κατ’ απαίτηση των δανειστών η κυβέρνηση δέχθηκε περικοπή κατά 32% του προβλεπόμενου κονδυλίου και τώρα αναζητεί τρόπους να την εφαρμόσει, βάζοντας σε πρώτη φάση στο στόχαστρο χιλιάδες εργαζόμενους στην Καθαριότητα και τα Τεχνικά Συνεργεία των Δήμων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην λάβουν το Επίδομα από τον μήνα Μάρτιο κιόλας.

Η απόφαση της περικοπής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που μεθοδεύεται εδώ και μήνες, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα παλέψουμε για να μην γίνει πράξη. Ζητούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την κατοχύρωση του και την επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες, όπως επίσης και την κατάργηση του συμψηφισμού του Επιδόματος με την προσωπική διαφορά.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν επίσης στην εφαρμογή των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» βάσει των οποίων από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους Αιρετούς. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Ο.Τ.Α. και φορτώνει με ευθύνες στους εργαζόμενους που δεν τους αναλογούν.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητά την άμεση κατάργηση των διατάξεων του Ν.4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, την επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου, την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται Βαριά Αμέλεια ή Δόλος και την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Τέλος, με την κινητοποίηση της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2019, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης Δημοτικών Υπηρεσιών, σε μικρό ή μεγάλο Δήμο και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι αποφασισμένη να παλέψει και να ανατρέψει κάθε μεθόδευση που στόχο έχει να πλήξει το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διεκδικούμε την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των άρθρων 61 του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014 με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ