ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο ο Ρώσος Πρόξενος Θεσσαλονίκης

fonirodopis.gr
Ο Ρώσος Πρόξενος Θεσσαλονίκης Αλεξάντερ Στσερμπακόφ με τον ιδρυτή του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, Αντώνη Λιάπη

Ιδιαίτερη εντύπωση του προξένησαν τα εκθέματα που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και αποτελούν ανυπέρβλητα έργα τέχνης

Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο Κομοτηνής επισκέφθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου ο Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξάντερ Στσερμπακόφ, συνοδευόμενος από τον υποπρόξενο κ. Βλαντιμίρ Ποτάπωφ.

Ο κ. Στσερμπακόφ εντυπωσιάσθηκε από τη συλλογή και από τις ιστορίες και την τεκμηρίωση που συνοδεύει κάθε έκθεμα. Ιδιαίτερη εντύπωση του προξένησαν τα εκθέματα που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και αποτελούν ανυπέρβλητα έργα τέχνης, πολύ πιο πέρα από τους ορίζοντες της ίδιας της καλαθοπλεκτικής: η Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, η εκκλησία του αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, αλλά και ο Ρώσος αγρότης.

Έκπληξη απετέλεσε για τον Πρόξενο το γεγονός ότι το ομοίωμα του Ρώσου αγρότη με τα πλεκτά είδη (σακίδιο, μπότες κ.ά.), φέρει μετάλλιο σοβιετικής περιόδου της αεροπορίας, όμοιο με αυτό που απενεμήθη στον ίδιο, όταν νέος υπηρέτησε τη σοβιετική αεροπορία.

Απ’ ότι φάνηκε είναι και λάτρης των γραμματοσήμων, καθώς ήταν από τους λίγους επισκέπτες που έδωσαν ξεχωριστή προσοχή στην όμορφη συλλογή γραμματοσήμων του Μουσείου με θέμα το καλάθι.

Το βαγόνι του καλαθοπλέκτη επίσης εντυπωσίασε τον Ρώσο Πρόξενο, με τις απίθανες λεπτομέρειες που πλαισιώνουν και αναπαριστούν την ζωή της οικογένειας των καλαθοπλεκτών, όπως και η ασπρόμαυρη παλιάς αισθητικής φωτογραφία γάμου του ζευγαριού.

Ο Πρόξενος, εντυπωσιασμένος, σημείωσε στο Βιβλίο Εντυπώσεων ότι ο κόσμος του καλαθιού είναι ένας ολόκληρο σύμπαν από μόνος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ