«Άφαντοι» αρμόδιοι φορείς και Υπηρεσίες

Τραγικοί χειρισμοί οδηγούν το Ιεροσπουδαστήριο στην «αγκαλιά» του Προξενείου

Ο ψευδομουφτής Κομοτηνής συμμετείχε στη σύσκεψη για τη λήξη της κατάληψης, προέβη σε «ηγετική» ομιλία παρουσιαζόμενος ως «προστάτης» των αιτημάτων των μαθητών και τέλος, «επιθεώρησε» συνοδεία του Διευθυντή τις εγκαταστάσεις του Σχολείου!!!

Στην «αγκαλιά» του τουρκικού Προξενείου οδηγούν το Ιεροσπουδαστήριο «Χαϊριγέ» Κομοτηνής οι τραγικοί χειρισμοί των άφαντων στην κυριολεξία αρμόδιων φορέων και Υπηρεσιών από τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν την περασμένη Κυριακή (3/2) όποτε και αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων των μαθητών του σχολείου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής δεν έχει το status των μειονοτικών σχολείων, αλλά πρόκειται για ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο με δημόσιους καθηγητές οι οποίοι αμείβονται από το Υπουργείο Παιδείας ενώ τη λειτουργία του εποπτεύει το Εποπτικό Συμβούλιο Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης (ΕΣΜΙΘ).

Πρόεδρος του επταμελούς Συμβουλίου του ΕΣΜΙΘ έχει οριστεί ο Τοποτηρητής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, μέλη του είναι οι εκάστοτε Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης ενώ χρέη εισηγητή σε αυτό εκτελεί ο Περιφερειακός Διευθυντής Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Κεραμάρης. Εθιμικά επιβλέπων στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής θεωρείται ο Τοποτηρητής Μουφτείας Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, με τα μέλη του Συμβουλίου να διορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας και να ακολουθούν στην ουσία τις οδηγίες του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή.

Όλοι οι παραπάνω απόντες, με εξαίρεση την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, η οποία βρέθηκε εκτεθειμένη τόσο από τους χειρισμούς των υπόλοιπων αρμοδίων όσο και από αυτούς του Διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου κ. Ουζεΐρ Αχμέτ.

Η κ. Κοσμίδου ωστόσο, αν και εκτεθειμένη, φαίνεται πως είναι η μοναδική που έκανε το καθήκον της ενώ εκτός από την παρουσία της οφείλουμε να της πιστώσουμε και το γεγονός ότι μια απόφαση της -κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου- ήταν αυτή που προκάλεσε την λήξη της κατάληψης.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Βθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης αποφάσισε προ ολίγων ημερών τα μαθήματα του υπό κατάληψη Ιεροσπουδαστηρίου να μεταφερθούν από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής, κάτι που σήμαινε ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν πλέον να προσέλθουν κανονικά στις τάξεις και να βάζουν απουσίες σε όσους μαθητές δεν έδιναν το «παρών».

Μετά από αυτήν την απόφαση και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί οριστικά η χρονιά για αρκετούς καταληψίες, οι θορυβημένοι μαθητές παρουσία των γονέων τους αποφάσισαν εκτάκτως την πραγματοποίηση σύσκεψης προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Ο Διευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου Ουζεΐρ Αχμέτ πραγματοποιεί ξενάγηση στο Οικοτροφείο Αρρένων και στο Τυπογραφείο όπου ο ψευδομουφτής «επιθεωρεί» τα βιβλία

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της κ. Κοσμίδου και του κ. Ουζεΐρ Αχμέτ, οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ αλλά και ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ στον οποίο δόθηκε αυθαίρετα η δυνατότητα να παραστεί και να πραγματοποιήσει «ηγετική» ομιλία παρουσιάζοντας τον εαυτό του και την ψευδομουφτεία ως «εγγυητές» και «προστάτες» των δίκαιων, όπως είπε ο ίδιος, αιτημάτων των μαθητών.

Η «ωμή» παρέμβαση του ψευδομουφτή –και κατ’ επέκταση του τουρκικού Προξενείου- σε εκπαιδευτικά ζητήματα της Πολιτείας έγινε φυσικά με την ανοχή και τις «ευλογίες» του Διευθυντή του σχολείου κ. Ουζεΐρ Αχμέτ, ο οποίος όχι μόνο έδωσε το λόγο στον κ. Ιμπραήμ Σερήφ αλλά τον συνόδευσε και αργότερα στις εγκαταστάσεις του σχολείου προκειμένου να τις «επιθεωρήσει».

Το οξύμωρο στην περίπτωση πάντως είναι ότι το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και οι ψευδομουφτήδες εμφανίζονταν ανέκαθεν ως «πολέμιοι» του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής. Χαρακτηριστική άλλωστε η κοινή ανακοίνωση το 2000 των ψευδομουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Μεχμέτ Εμίν Αγκά αντίστοιχα, μέσω της οποίας ζητούνταν επιτακτικά το κλείσιμο του Ιεροσπουδαστηρίου.

Ευθύνες, τέλος, εκτός από τον ΓΓ Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή ο οποίος με τις έως τώρα κινήσεις του οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο, πρέπει να αναζητηθούν στους Τοποτηρητές Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, Χαλήλ Τζιχάτ και Οσμάν Χαμζά, οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αλλά και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ οι οποίες όφειλαν να ενημερώσουν και να λάβουν τα μέτρα τους.

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.