Δημοσιονομικός έλεγχος

ΕΒΕ Ροδόπης: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Κώστα Λιούρτα

Η δίωξη αφορά τα διαλαμβανόμενα στο ΕΒΕΡ την πενταετία 2008-2012 και σε αυτήν αναφέρθηκε η Εισαγγελέας της έδρας σε δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κομοτηνής μεταξύ του Κώστα Λιούρτα και του Καρά Χουσεΐν

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της «απιστίας σχετικών με την Υπηρεσία, με αντικείμενο η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ» ασκήθηκε σε βάρος του Κώστα Λιούρτα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε βάσει πολυσέλιδου πορίσματος που εκδόθηκε ύστερα από έλεγχο που διενήργησε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης (ΕΒΕΡ) για την πενταετία 2008-2012 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στην παραπάνω υπόθεση αναφέρθηκε η Εισαγγελέας της έδρας σε δίκη που διεξήχθη την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κομοτηνής μεταξύ του πρώην προέδρου του ΕΒΕΡ Κώστα Λιούρτα και του πρώην οικονομικού επόπτη, επίσης του ΕΒΕΡ, Καρά Χουσεΐν.

Ο τελευταίος εγκαλούνταν από τον πρώην πρόεδρο του ΕΒΕΡ για ισχυρισμούς που φέρεται να διέδωσε κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΕΒΕΡ το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος του 2015, μεταξύ των οποίων ότι «φαγώθηκαν 800.000 ευρώ από τον Κώστα Λιούρτα».

Ο πρώην οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΡ Καρά Χουσεΐν (αριστερά) και ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Κώστας Λιούρτας. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν οδηγηθεί στα άκρα με εκατέρωθεν μηνύσεις που αφορούν πεπραγμένα πρώην διοικήσεων στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Η Εισαγγελέας της έδρας ανέφερε σχετικά στην αγόρευση της: «…ως προς τον ισχυρισμό (σ.σ. του Καρά Χουσεΐν) ότι φαγώθηκαν 800.000 ευρώ, ισχυρισμός ο οποίος κατατείνει στο γεγονός ότι ο πολιτικός ενάγων (σ.σ. Κώστας Λιούρτας) έχει τελέσει το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος. Προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι έχει σχηματιστεί όντως δικογραφία κατόπιν καταγγελιών η οποία εκκρεμεί στην ανάκριση. Η ποινική δίωξη έχει ασκηθεί για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο είναι δίωξη η οποία έχει ασκηθεί in rem και για το λόγο αυτό δεν έχει ακόμα κληθεί να απολογηθεί κάποιος εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατά τον οποίον διαπιστώθηκαν όντως πλείστες μη κανονικές δαπάνες και ανοίκειες πληρωμές χωρίς να δικαιολογούνται από τα απαιτούμενα παραστατικά και αποδεικτικά έγγραφα, με την υπόμνηση στο σχετικό πόρισμα ότι το Επιμελητήριο ενεργούσε ατύπως και με βάση την καλή πίστη. Είναι όμως άλλο η κακοδιαχείριση στο Επιμελητήριο και άλλο ο ισχυρισμός ότι φαγώθηκαν 800.000 ευρώ από τον πολιτικώς ενάγοντα…».

Ο κ. Καρά Χουσεΐν είχε καταθέσει νωρίτερα στην απολογία του ότι τα λεγόμενα του παραποιήθηκαν και πως ποτέ δεν προέβη στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό αλλά αντιθέτως άσκησε κριτική για δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ που αφορούσαν τα έτη 2009-2012 και οι οποίες επεστράφησαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εν τέλει, η Εισαγγελέας αν και τεκμηρίωσε αναλυτικώς για όλες τις κατηγορίες την κακοδιαχείριση στο ΕΒΕΡ εν τούτοις πρότεινε την ενοχή για συκοφαντική δυσφήμηση του Καρά Χουσεΐν. Η πρόταση της έγινε δεκτή από το δικαστήριο το οποίο επέβαλε στον πρώην οικονομικό επόπτη του ΕΒΕΡ ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.