Αντιδράσεις για την ονομασία

Τούρκοι εθνικιστές κάνουν κριτική στον δήμαρχο Αδριανούπολης που ευχήθηκε στα ελληνικά

Αιτία το γεγονός ότι στις αφίσες που κυκλοφόρησε για τους τουρίστες η Αδριανούπολη αναγραφόταν με την ελληνική της ονομασία και όχι ως «Edirne»

Τους τουρίστες από Ελλάδα και Βουλγαρία, που κατακλύζουν την γειτονική Αδριανούπολη, θέλησε να καλωσορίσει ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης και να τους ευχηθεί για το νέο έτος με αφίσες στη γλώσσα τους. Ο δήμαρχος Ρετζέπ Γκουργκάν φρόντισε να αναρτηθούν σε όλη την πόλη, που η τουρκική της ονομασία είναι Edirne, αφίσες με την φωτογραφία του ίδιου και ευχές για τον νέο χρόνο στην τουρκική αλλά και στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα.

Όμως, στις αφίσες που απευθύνονται στους Έλληνες τουρίστες ο δήμαρχος αντί να αποκαλείται «Δήμαρχος Edirne», εμφανίζεται ως «Δήμαρχος Ανδριανούπολης», προκαλώντας την οργή των συμπατριωτών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αφίσα σε κεντρική λεωφόρο της πόλης, που γράφει στα ελληνικά: «Επιθυμούμε το 2019 να φέρει την ειρήνη και την ευτυχία στον κόσμο» και στο κάτω μέρος υπάρχει η φωτογραφία του Γκουργκάν με το όνομά του και τον τίτλο του, «Δήμαρχος Αδριανούπολης», πυροδότησε την οργή Τούρκων εθνικιστών στο Twitter.

«Εντάξει, είναι μια ωραία χειρονομία. Αλλά το όνομα της πόλης μας είναι γραμμένο στις βουλγαρικές αφίσες ως Edirne, αλλά είναι (γραμμένο ως) Αδριανούπολη στις ελληνικές αφίσες. Κύριε Δήμαρχε, αυτή δεν είναι βυζαντινή πόλη. Ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης.

Σύμφωνα με τον εφημερίδα Hurriyet, μέχρι και σήμερα ο δήμαρχος της πόλης δεν έχει απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε για τις ελληνικές αφίσες. Πάντως, ο ίδιος με δηλώσεις του στις 29 Δεκεμβρίου στο πρακτορείο Anadolu  είχε αναφέρει πως έχουν ετοιμάσει αφίσες για την υποδοχή του νέου χρόνου στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα, ώστε να κάνουν τους τουρίστες από τις δύο γειτονικές χώρες να αισθάνονται άνετα και να τους παροτρύνουν να επισκέπτονται την πόλη συχνότερα.

Μάλιστα, η Hurriyet τονίζει, επικαλούμενη παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχου Αδριανούπολης, πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 30% έναντι του ευρώ και του δολαρίου από την αρχή του περασμένου έτους είναι η αιτία που πολλοί Έλληνες και Βούλγαροι τουρίστες συρρέουν με λεωφορεία, ειδικότερα τα σαββατοκύριακα στην πόλη για να κάνουν τα ψώνια τους.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.