ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Επιστολή ΟΕΒΕΣ Ροδόπης προς τον Υπουργό Μεταφορών Σπίρτζη για την απαλλαγή από τα διόδια

fonirodopis.gr

«Η παύση της απαλλαγής του αντιτίμου στα διόδια Μέστης και Ιάσμου θα εξαναγκάσει οδηγούς και οχήματα να προτιμήσουν τις παράπλευρες της Εγνατίας οδούς, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους από την μειωμένη είσπραξη διοδίων»

Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη σχετική με την επικείμενη κατάργηση του μέτρου απαλλαγής του αντιτίμου για τα διόδια Μέστης και Ιάσμου για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, απέστειλε την Τρίτη η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανέστης Βαφειάδης, αναφέρεται ότι «με την κατάργηση του ευεργετικού αυτού μέτρου βάλλεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία» ενώ καταλήγοντας η ΟΕΒΕΣ ζητά εκτός από τη διατήρηση του μέτρου να σταματήσει και οποιοσδήποτε σχεδιασμός για κατασκευή νέων διοδίων στην περιοχή.

Η επιστολή της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Αριθμ. ΔΝΣβ/οικ42900/ΦΝ 393 ΚΥΑ, από 1/1/2019 παύει να ισχύει η απαλλαγή του αντιτίμου από τα διόδια Μέστης και Ιάσμου Νομού Ροδόπης, που ίσχυσε από τις αρχές του 2018, για όλους τους μόνιμους κατοίκους του Ν. Ροδόπης. Το μέτρο αυτό, αν και προσωρινό, ανακούφισε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα από και προς το νομό Ροδόπης και μεταξύ των όμορων νομών καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι για να μεταβούν στην έδρα της εργασίας τους, ή και ως πολίτες για να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες που εδρεύουν σε όμορους νομούς, και το οικονομικό βάρος της πληρωμής των διοδίων κινείται εκτός πλαισίου κοινωνικής δικαιοσύνης και θα τους επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό.

Με την κατάργηση του ευεργετικού αυτού μέτρου βάλλεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, μία σειρά από επαγγέλματα και επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές και τις οικογένειές τους, αλλά και το σύνολο των τουριστικών ροών καθώς πλέον το κόστος των μετακινήσεων θα αυξηθεί με τραγικές συνέπειες από την περαιτέρω αύξηση των εξόδων στις μικρές επιχειρήσεις και με ολέθριες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα τους.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η παύση της απαλλαγής του αντιτίμου στα διόδια Μέστης και Ιάσμου θα εξαναγκάσει οδηγούς και οχήματα να προτιμήσουν τις παράπλευρες της Εγνατίας οδούς, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους από την μειωμένη είσπραξη διοδίων. Ταυτόχρονα η χρήση από τους οδηγούς των παράπλευρων της Εγνατίας οδών θα οδηγήσει σε έξαρση φαινομένων που είχαν μέχρι σήμερα σχεδόν εξαλειφθεί, όπως τα μπλοκαρίσματα των δρόμων από ουρές με φορτωμένες νταλίκες, τα συνεχή και θανατηφόρα ατυχήματα, το ξεκλήρισμα οικογενειών και τα εκατομμύρια των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες, για να μην παραλείψουμε και την μη αμελητέα επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των ασφαλιστικών φορέων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία ανήκει η Ροδόπη, αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η όποια ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε σίγουρα δεν μπορεί να έρθει με την προσθήκη εισπρακτικών μέτρων και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, που οι εναπομείναντες επαγγελματίες και κάτοικοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το εθνικό οδικό δίκτυο καθώς και όλες τις υποδομές, με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια. Το δικαίωμα και η ασφάλεια των μετακινήσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε άμεσα:

Να μην σταματήσει η απαλλαγή των διοδίων στους σταθμούς της Μέστης και του Ιάσμου για την περιοχή μας, για όλους τους μόνιμους κατοίκους

Να σταματήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός κατασκευής νέων διοδίων στην περιοχή μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ