Πρόταση ψηφίσματος

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κομοτηνής: «Το κύριο θέμα δεν είναι αν θα ιδρυθεί ή όχι νέα Νομική»

«Η συζήτηση και η τοποθέτηση να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη 4η Νομική είναι ανεπαρκής και αποδυναμώνει την πάλη για αυτό που πραγματικά πρέπει να διεκδικήσει ο λαός. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην παγίωση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών μονάδων, τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας»

Το θέμα της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα συζητήθηκε τη Δευτέρα (17/12) στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής με την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να καταθέτει πρόταση ψηφίσματος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτιμά ότι το κύριο θέμα δεν πρέπει να είναι αν θα ιδρυθεί ή όχι νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα επισημαίνοντας ότι η συζήτηση «πρέπει να επικεντρωθεί στην παγίωση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών μονάδων, τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας».

Η πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ εκτιμά ότι το κύριο είναι τι πανεπιστήμιο θέλουμε τι Νομική θέλουμε τι απόφοιτους και μελλοντικά εργαζόμενους θέλουμε. Ένα ψήφισμα που περιορίζεται στο θέμα να μην ιδρυθεί καινούργιο τμήμα νομικής δεν απαντά στα ερωτήματα που θεωρούμε ότι είναι το κύριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα όπως η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής, και εν προκειμένω της νομικής, με τη λογική προεκλογικών υποσχέσεων η για δημιουργία εντυπώσεων. Μάλιστα την ίδια στιγμή παζαρεύει στη Θράκη ίδρυση νέων τμημάτων.

Εμείς πιστεύουμε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην παγίωση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών μονάδων τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους απόφοιτους στη συγκεκριμένη περίπτωση της Νομικής. Και μη μας πουν ότι δεν έχουν λεφτά. Η κυβέρνηση δίνει 4,5 δις στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, 1,6 δις στην υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνει τη φορολογία των μετόχων και διατηρεί το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές.

Να συζητήσουμε την εξίσωση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ! Είμαστε αντίθετοι.
Να συζητήσουμε για τη δυνατότητα αναγνώρισης δεκάδων <<Νομικών>> και μάλιστα τα υποβαθμισμένων 3ετών ιδιωτικών κολεγίων. Είμαστε αντίθετοι.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να επισφραγίσει με νέο νόμο αυτή την εξίσωση ξεπερνώντας και όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμα.

Να συζητήσουμε για τις προτάσεις π.χ της Ν. Δ για αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να μπορούν να ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια , άρα και Νομικών σχολών, που μας βρίσκει αντίθετους.

Να συζητήσουμε το θέμα της αποσύνδεσης πτυχίου από το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και του αποκλεισμού εκατοντάδων αποφοίτων από την άσκηση επαγγέλματος. Π. Χ η πραγματικότητα που βιώνουν οι απόφοιτοι της νομικής, όπου υποχρεώνονται στο απαράδεκτο καθεστώς της 18μηνης άσκησης, απλήρωτης κατά τεκμήριο η πολύ κακά πληρωμένης, με το ποσοστό αποτυχίας στις εξετάσεις να φτάνει το 30%.

Να συζητήσουμε νοοτροπίες που εκδηλώνονται, που μας βρίσκουν αντίθετους, που αντιμετωπίζουν τη νομική σαν επιχείρηση και τους φοιτητές σαν πελάτες της τοπικής αγοράς, σαν ευρώ με πόδια .

Να συζητήσουμε για την πραγματικότητα που βιώνουν οι φοιτητές της νομικής και γενικότερα που αναγκάζονται να ξοδεύουν πολλά χρήματα σε κώδικες και συγγράμματα που δεν παρέχονται.

Που αναγκάζονται να διαβάζουν στις καφετέριες για να μη πληρώνουν θέρμανση.

Να συζητήσουμε για την ανεπάρκεια των εστιών να καλύψουν τις ανάγκες αλλά και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Για την απουσία σχεδίου για την αναβάθμιση των εστιών, τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μείωση του κόστους διαβίωσης!

Η παράταξή μας αλλά και οι δημότες έχουν πείρα. Να οπλίσουν τον αγώνα τους με στόχους που ικανοποιούν τις λαϊκές απαιτήσεις για το πανεπιστήμιο και τη Νομική. Η συζήτηση και η τοποθέτηση να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη 4η Νομική είναι ανεπαρκής και αποδυναμώνει την πάλη για αυτό που πραγματικά πρέπει να διεκδικήσει ο λαός που κατά τη γνώμη μας είναι:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της νομικής του Δ.Π.Θ γενικότερα
• Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων και των κωδίκων σε όλους τους φοιτητές. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων σημειώσεων με ευθύνη του Πανεπιστημίου
• Δωρεάν στέγαση σε σύγχρονες εστίες στην Κομοτηνή. Ανέγερση νέων εστιών. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους περιμένουν δωμάτιο ή έκαναν αίτηση αλλά τα δωμάτια δεν επαρκούν
• Δωρεάν σίτιση για όλους. με σταθερό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Επιπλέον δρομολόγια για την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά μας από και προς τη σχολή
• Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση της σημερινής μορφής της άσκησης και ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κατάργηση των εξετάσεων στο Δικηγορικό Σύλλογο.
• Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια.
• Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά!

Ένα τέτοιο ψήφισμα είναι πολύ πιο ισχυρό στον αγώνα για την αποτροπή αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών μέτρων και στον αγώνα για πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.