Απειλεί με βέτο

Η Βουλγαρία προειδοποιεί την ΠΓΔΜ για την ένταξη σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να κοστίσει την ένταξη (σ.σ.: της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανάρτησε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Facebook

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκαλούν αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απεύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Ζάεφ και την ΠΓΔΜ, σχετικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να κοστίσει την ένταξη (σ.σ.: της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανάρτησε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Αιτία για την έντονη αντίδραση του Καρακατσάνοφ αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας.

Επανεξετάζεται το «Μακεδόνες του εξωτερικού»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φέρεται να προχωρά σε μία κίνηση που αναμένεται να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά. Με φόντο, λοιπόν, τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τα Σκόπια προσανατολίζονται στο να τροποποιήσουν ορισμένα σημεία που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της χώρας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Telma της ΠΓΔΜ, μεταξύ αυτών είναι η αναφορά στους πολίτες της ΠΓΔΜ που βρίσκονται σε άλλες χώρες: αντί για τον όρο «Μακεδόνες του εξωτερικού» ενδέχεται να γίνει χρήση του όρου «διασπορά».

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.