Μέσω ερωτηματολογίου

Έρευνα για την κακοποίηση ζώων στον Δήμο Κομοτηνής, ξεκινά η Νομική Σχολή ΔΠΘ

Η έρευνα έχει σκοπό να χαρτογραφήσει την έκταση του προβλήματος και να καταγράψει κατά πόσο οι πολίτες καταλαβαίνουν τι σημαίνει κακοποίηση και ποιες είναι οι ευθύνες τους έναντι των ζώων

Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής ξεκινούν έρευνα για τη διερεύνηση του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων.

Η έρευνα έχει σκοπό να χαρτογραφήσει την έκταση του προβλήματος στην πόλη της Κομοτηνής και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής και να καταγράψει κατ’ αρχάς κατά πόσο οι πολίτες καταλαβαίνουν τι σημαίνει κακοποίηση και ποιες είναι οι ευθύνες τους έναντι των ζώων (ευζωία /σήμανση/εμβολιασμός /στείρωση/ μη εγκατάλειψη και μη κακοποίηση), τις ευθύνες τους ως ιδιοκτητών ζώων απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες (ευθύνη για βλάβη που προκαλεί το ζώο), αλλά και τις πιο συχνές μορφές κακοποίησης.

Ταυτόχρονα, η έρευνα θέλει να καταγράψει κατά πόσο οι πολίτες ενδιαφέρονται για το πρόβλημα και καταγγέλλουν στις αρχές τις σχετικές πράξεις βίας ή είναι αδιάφοροι. Δεδομένου ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα, ένας από τους στόχους της έρευνας είναι εξευρεθούν λύσεις του προβλήματος.

Ωστόσο, επειδή το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και τους λοιπούς Δήμους της Περιφέρειας, στόχος είναι τα πορίσματα της έρευνας να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν θετικά και από την Περιφέρεια, η οποία σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 έχει την εποπτεία, τον έλεγχο, αλλά την γενική μέριμνα για την προστασία των αδεσπότων ζώων, ώστε να ενεργοποιηθεί για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση. Στο πλαίσιο της έρευνας, εκτός από τη διανομή ενός ερωτηματολογίου, θα διανέμεται και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες που έχει επιμεληθεί το Εργαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.